Jaki router do Era WiMax
Moderator: Moderatorzy
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jaki router do Era WiMax
Jak w temacie. Zastanawiam się nad wyborem routera do Wimaksa z Ery. Terminal abonencki jest połączony z kompem za pomocą kabla ethernet, więc jak mniemam wystarczy router z portem WAN i obsługą PPPoE. Co polecacie w cenie do 150zł? Router musi być:
- stabilny
- energooszczędny
- posiadać co najmniej 4 porty LAN
- obsługiwać WPA2
- bezgłośny (ma nie piszczeć, nie bzyczeć itp.)
- zapewniać dobre pokrycie sygnałem - sygnał do jednego z kompów musi przejść przez dwie ściany z pustaków.
Myślałem nad Linksysem WRT54GC. Czy to Waszym zdaniem dobry wybór?
- stabilny
- energooszczędny
- posiadać co najmniej 4 porty LAN
- obsługiwać WPA2
- bezgłośny (ma nie piszczeć, nie bzyczeć itp.)
- zapewniać dobre pokrycie sygnałem - sygnał do jednego z kompów musi przejść przez dwie ściany z pustaków.
Myślałem nad Linksysem WRT54GC. Czy to Waszym zdaniem dobry wybór?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki router do Era WiMax
Tani to Tp-Link WR340GD, lepszy WR543G albo Ovislink WL1600GL jako mający możliwość instalacji tomato.Blido pisze:Myślałem nad Linksysem WRT54GC
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem jak z Ovislink-ami ale jak kupisz TP-LINKA to uważaj na niego Miałem 3 TP-LINKI WR543G to we wszystkich w czasie burzy padły porty
- wojteks
- *** Administrator ***
W Linksysach też padają. Prawie cały sprzęt soho na tym samym scalaku jest robiony więc bym się specjalnie tym nie sugerował.sp6huk pisze:Miałem 3 TP-LINKI WR543G to we wszystkich w czasie burzy padły porty
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
wojteks, ten Ovis wydaje się całkiem przyzwoity. Chipset Broadcom, po zasilaczu wnioskuję też że nie jest zbyt prądożerny (nie więcej niż 5W) Ale jak ze stabilnością? Na tym mi szczególnie zależy.
A z nieco wyższej półki (tj. do 220zł i z obsługą QoS) co byście polecili? Mój osobisty faworyt to Linksys WRT54GL. Warto się tym wynalazkiem interesować? Czytałem o nim raczej pochlebne opinie.
A z nieco wyższej półki (tj. do 220zł i z obsługą QoS) co byście polecili? Mój osobisty faworyt to Linksys WRT54GL. Warto się tym wynalazkiem interesować? Czytałem o nim raczej pochlebne opinie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ovis WL-1600GL jest to prawie to samo co Linksys WRT54GL. Skoro cena nie gra roli to WRT będzie dobrym wyborem.Blido pisze:Mój osobisty faworyt to Linksys WRT54GL.
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
W tym wypadku cena nie, bo WRT jest tylko 70 zł droższy, ale rolę gra pobór mocy. w WRT to około 12W, więc tyle co świetlówka kompaktowa, a router będzie działał 24/7. Dzięki za radę.wojteks pisze:Skoro cena nie gra roli to WRT będzie dobrym wyborem.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Czyli jakieś ~ 3zł na miesiącBlido pisze:WRT to około 12W, więc tyle co świetlówka kompaktowa, a router będzie działał 24/7
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dyskusję > o oszczędzaniu energii < wydzielam.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.