Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11160
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: Jaco » 2010-01-08, 23:16

Sadi pisze:Podłączyłem wszystko pięknie i teraz to wygląda tak:
U mnie tak:

Obrazek

Sadi
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2010-01-04, 23:02
Lokalizacja: Okolice Poznania

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: Sadi » 2010-01-08, 23:37

Widocznie u mnie większe obciążenie :P Znalazłem miejsce i zasięg mam już pełen. Są jakieś programy do dokładniejszego pomiaru sygnału?

Bany93
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2010-01-06, 18:59
Lokalizacja: Żory

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: Bany93 » 2010-01-09, 10:54

Dzięki bardzo wszystkim za wcześniejsze odpowiedzi :ok: :)

Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 223
Rejestracja: 2006-06-18, 10:37
Lokalizacja: PL/podkarpackie

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: Digitall » 2010-01-09, 12:59

KamAs24, strony nie otwierają Ci się aktualnie na CDMA? BO coś mi uciekło i nie wiem z czego teraz korzystasz?.. Testujesz aktualnie Orange Freedom PRO i te strony Ci się tak nie otwierają?? Miałem tak w OFP, ale zwykle dopiero po wykorzystaniu limitu - większość stron nie uruchamiała się dosyć często, niektóre wcale, lub po kilku odświeżeniach. Reklamacje do Orange bez skutku. Cóż - stracili dobrego klienta. :dobani:

Co do TP, u mnie we wsi ludzie napisali petycję. Było dużo podpisów. TP musiała zmodernizować centralę i okablowanie. Ludzie mają w końcu Neo... Nie wszyscy nadal (np. mój problem z brakiem linii telefonicznej pozostał) ale jest już dobrze od około roku!

Naprawdę, nie polecam Orange Freedom PRO (jeśli są inne możliwości dostępu) z następujących powodów:
- bardzo niski limit transferu danych
- problemy z połączeniem i otwieraniem stron po wykorzystaniu limitu
- wysoki ping (choć niektórym nie musi to przeszkadzać wcale)
Jeśli już jesteś skazany/skazana na OFP to niech to będzie pakiet z większą ilością limitu transferu danych jeśli można.



Najlepszy dostęp do domu to IMO dostęp o prędkości pobierania minimum 1Mbps BEZ LIMITU TRANSFERU DANYCH w tej kolejności technologicznej (Internet STACJONARNY od najlepszego i najtańszego w instalacji, czyli najbardziej opłacalnego (nie dotyczy światłowodów!)):

- kabel: światłowód - :hyhy:
- kabel: LAN - głównie szybkie sieci osiedlowe (minimum 20Mbps na świat) // [usunięte T1]
- kabel: ADSL/DSL czyli Neostrada, Netia, Multimo i pochodne na kablach telefonicznych // lub któryś z dostawców TV kablowej - prędkości bardzo różne (zwykle od 1Mbps jeśli dostępna / 2 Mbps / 6 Mbps nawet do 20 Mbps i więcej).
- bezprzewodowo: WiFi - dobry dostawca lokalny (zwykle od 0,5 Mbps do ?? Mbps)
- bezprzewodowo: WiMAX (ERA / Netia) (aktualnie chyba od 0,5 Mbps do 1 Mbps)

Dalej jest już praktycznie tylko internet komórkowy (ODRADZAM! - te prędkości NIGDY nie są gwarantowane - działa jak chce i kiedy chce a do tego dochodzą limity transferu danych, po wykorzystaniu których często nie da się z tego prawie w ogóle korzystać) - KAŻDA Z SIECI DZIAŁA INACZEJ W DANYM REJONIE (obciążenie, technologie obsługiwane przez BTS, odległość od BTS, topologia terenu) - tzn. jakość usług może różnić się od lokalizacji, warto sprawdzić w tej kolejności:

- CDMA (ale Orange Free Optimum zamiast OFP i wyższe z dużym limitem danych - według potrzeb - często można zwiększyć taryfę ale nie zawsze!)
- HSPDA (iPlus/Play/Orange.....)
- UMTS
// na poniższe punkty trzeba być naprawdę cierpliwym i mieć za dużo wolnego czasu... odradzam!
- EDGE (max około 25KB/sek ale wysoki ping nawet więcej niż 300ms)
- GPRS (max około 6KB/sek bardzo wysoki ping ponad 300ms)



Generalnie radzę szukać najszybszych dostępnych metod połączenia - IMO dla 20 złotych miesięcznie NIE WARTO SIĘ STRESOWAĆ!

PS1. Prędkości po kablach też nie są gwarantowane, ale jeszcze przez 2 miesiące nie zdarzyło mi się żeby sieć się przytkała, non stop 2Mbps pobierania można uzyskać w teście na http://speedtest.net

PS2. Prędkość wysyłania może być dużo mniejsza niż pobierania szczególnie w technologii ADSL, ale dla zwykłego śmiertelnika nie jest to praktycznie żaden problem.

PS3. To tylko moje zdanie - MOGĘ SIĘ MYLIĆ! W różnych regionach Polski może być trochę inaczej - inne ceny, inne technologie.
Ostatnio zmieniony 2010-01-09, 22:57 przez Digitall, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czarenty6587
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 285
Rejestracja: 2009-12-19, 13:57
Lokalizacja: Wyszków

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: czarenty6587 » 2010-01-09, 13:15

Dobrze powiedziane o OFP, jednym słowem szajs :P Koledze po przekroczeniu limitu w OFP tez strony się nie otwierają.
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png

Awatar użytkownika
ffsapher
Użytkownik forum
Posty: 47
Rejestracja: 2009-08-03, 22:34
Lokalizacja: Łowicz

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: ffsapher » 2010-01-09, 13:39

Digitall pisze:- kabel: światłowód - :hyhy:


A czy w ogóle gdzieś to jest dostępne?

KamAs24
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-01-06, 21:59
Lokalizacja: Lwówek Śląski

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: KamAs24 » 2010-01-09, 20:41

Digitall,
Digitall pisze:strony nie otwierają Ci się aktualnie na CDMA?

Niestety już mi się nie otwierają po dwóch dniacz.testyje Orange Freedom Pro .Ale chba to oddam bo kosztuje mnie to więcej nerwów jak córka.Zasięg mam najczęściej na 5 kresek [max] ,czasem bywają 4,a mimo to zasięg mi zanika często,jak powraca to znów mam 4-5 kresek.Teraz mam już podłączoną antenę zewnętrzną i dzieje się tak trochę rzadziej.


[ Dodano: 2010-01-09, 20:57 ]
Dubluje posty jak mi się zwiesza

[ Dodano: 2010-01-09, 21:00 ]
Jaco pisze:ie. Czy możesz przetestować inną przeglądarkę? Dla przykładu FireFox?

Przepraszam kolego czy mogłabym dziś zrobić test na FireFox i mógłbyś zobaczyć wynik i go zinterpretować??????????????? Wczoraj mi wyskoczyły pewne problemy techniczne

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2010-01-09, 22:23 ]
Poprawa dubli. :)
Ostatnio zmieniony 2010-01-09, 22:23 przez KamAs24, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 223
Rejestracja: 2006-06-18, 10:37
Lokalizacja: PL/podkarpackie

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: Digitall » 2010-01-09, 21:04

Może router się restartuje?... Axesstel czasem świruje. Często też tak jest, że Orange przez pewien czas padnie i nie potrafi wstać, zasięg jest ale nie ma połączenia (nie świeci Connect). Masz jeszcze czas na testowanie, niech to działa, zużyj limit - zobacz jak to działa po limicie (o ile w ogóle działa po limicie - ha a wtedy będzie makabra).

Aha, wklej tu jeszcze na forum wynik pomiaru prędkości..
Wchodzisz na stronę http://speedtest.net klikasz Begin Test (możesz też zmienić serwer przed kliknięciem Begin Test - klikając na takie gwiazdki - na Warszawę).. Po wykonaniu testu będzie wynik. Klikasz Copy Direct Link i wklejasz tu na forum (Ctrl+V) to wystarczy.

Jeśli w okolicy nie ma lepszego Internetu to petycja do TP to raz - może w ciągu roku poprawią infrastrukturę (zależnie od aktualnej)... A dwa, to dogadać się z kimś i budować sieć WiFi? Ja zrobiłem to drugie - komfort jest rewelacyjny - ale to dla tych co znają się na rzeczy, mają trochę grosza do wydania i wielką potrzebę...

Jeśli nie chcesz budować sieci, to koniecznie sprawdź czy jesteś w zasięgu sieci WiMAX ERY - najlepiej zadzwonić do ERY: http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug ... rnet_wimax - użytkownicy forum sobie chwalą - ja tego nie testowałem.

Ale miałem wszystkie chyba możliwe dostępy komórkowe (HSDPA bardzo mało testowałem, tylko na mieście), ale szczerze nie poleciłbym nikomu czegoś takiego.. Chyba że ktoś potrzebuje faktycznie MOBILNIE a nie do domu LUB NIE MA INNEJ ALTERNATYWY.

Swoją drogą na początku CDMA było rewelacyjne (w zamiarze dostęp dla terenów niezurbanizowanych), ale ktoś pomyślał że zacznie doić na tym kasę i karta się odwróciła, bo napływ nowych użytkowników przytkał gdzieniegdzie sieć. A sama metoda transmisji CDMA (charakterystyka rozproszona / szumowa) jest chyba najlepsza po radiu na takich częstotliwościach.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..

KamAs24
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-01-06, 21:59
Lokalizacja: Lwówek Śląski

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: KamAs24 » 2010-01-09, 21:07

Kod: Zaznacz cały

Microsoft Windows [Wersja 6.0.6001]
Copyright (c) 2006 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\kama>ping wp.pl -n 20

Badanie wp.pl [212.77.100.101] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=107ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=181ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=162ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=369ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=113ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=205ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=116ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=80ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=69ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=71ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=83ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=84ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=96ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=67ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=109ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=75ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=97ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=78ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=84ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=106ms TTL=247

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
    Pakiety: Wysłane = 20, Odebrane = 20, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 67 ms, Maksimum = 369 ms, Czas średni = 117 ms

C:\Users\kama>
C:\Users\kama>


[ Dodano: 2010-01-09, 21:36 ]
Digitall pisze:Może router się restartuje?... Axesstel czasem świruje.

Napisz dokladnie proszę jak go uruczomić.Wchodzę na stronę i nie mogę nigdzie znależć polecenia Begin test

[ Dodano: 2010-01-09, 21:37 ]
Chodzi o ten Speedtest
Ostatnio zmieniony 2010-01-09, 22:43 przez KamAs24, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 223
Rejestracja: 2006-06-18, 10:37
Lokalizacja: PL/podkarpackie

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: Digitall » 2010-01-09, 21:41

No faktycznie trochę ping świruje...

A żeby zrobić pomiar prędkości musisz wejść na stronę, adres/kliknij -> http://speedtest.net
Kliknąć przycisk Begin Test (na górze mapy Europy).
Po wykonanym teście kliknąć przycisk Copy Direct Link.
Wkleić ten skopiowany tekst tutaj na forum Lub przepisać wyniki pomiarów, czyli Ping, Download i Upload (wyskoczy jak liczniki przejdą do końca).
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6735
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: Patryk » 2010-01-09, 21:54

Digitall pisze:kabel: T1


Tak się zapytam...wiesz w ogóle,o czym piszesz ? :zdziwko:

KamAs24
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-01-06, 21:59
Lokalizacja: Lwówek Śląski

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: KamAs24 » 2010-01-09, 22:04

Patryk pisze:Tak się zapytam...wiesz w ogóle,o czym piszesz ? :zdziwko:

Może ty mi wytłumaczysz gdzie na stronie
Digitall pisze:http://speedtest.net
jest mapa europy? proszę jak blondynce;prosto i jasno :na co mam kliknąć żeby uruchomić ten test????
Bądź wyrozumiały...
Początkująca

Awatar użytkownika
brtk89
Użytkownik forum
Posty: 42
Rejestracja: 2010-01-02, 22:15
Lokalizacja: Przyłęk Duży

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: brtk89 » 2010-01-09, 22:06

nad mapką jest napis BEGIN TEST.
automatycznie test jest ustawiony na serwer w wawie(złota gwiazdka)
W jej pobliżu jest ich więcej one oznaczają inne miasta w "pobliżu".
AMD Sempron(tm) 2500+ 1,75 GHz; 1GB RAM
lub
Intel Core i3-330M; ATI HD 5650; 4GB RAM

KamAs24
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-01-06, 21:59
Lokalizacja: Lwówek Śląski

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: KamAs24 » 2010-01-09, 22:19

brtk89 pisze:nad mapką jest napis BEGIN TEST

Słuchaj , mi sie nie wyświetla żadna mapka. jak wejdziesz na stronę główną to od razu jest jakaś mapka??Jak wchodzę to jest tekst i parę różnych ikon.Gdy zjadę w dół to są 3 obrazki

[ Dodano: 2010-01-09, 22:21 ]
brtk89 pisze:nad mapką jest napis BEGIN TEST.

Muszę kliknąć na tą pierwszą opcje z trzech "DOWNLOAD"?
Bądź wyrozumiały...

Początkująca

Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4195
Rejestracja: 2009-01-13, 20:05
Lokalizacja: Świdwin

Re: Orange Freedom PRO - czy to aby na pewno dobry wybór?

Postautor: sp6huk » 2010-01-09, 22:22

Może nie masz Adobe Flash Player. Zainstaluj, i zobacz czy będzie wtedy OK.


Wróć do „Internet CDMA (Orange Freedom PRO, Sferia, Nordisk, Plus)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości