ATK20 problem z ustawieniem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

biba24
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2006-08-07, 19:09
Lokalizacja: okolice Koben

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: biba24 » 2006-10-29, 20:32

Kolejne pytanie.
Jak sprawdzić czy dany bts jest na 900mhz czy 1800mhz?

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1484
Rejestracja: 2006-07-19, 22:59
Lokalizacja: Żyrardów-okolice

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: Ufo atakuje » 2006-10-30, 19:42

Najlepiej po numerze kanału w netmonitorze. Kanały 1-124 -->>900Mhz
od ~~550 do ~~880-->>1800MHz (niepamiętam dokładnie :oops: )

manktom
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2006-11-08, 07:33
Lokalizacja: Pila

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: manktom » 2006-11-08, 10:50

Ufo atakuje pisze:Najlepiej po numerze kanału w netmonitorze. Kanały 1-124 -->>900Mhz
od ~~550 do ~~880-->>1800MHz (niepamiętam dokładnie :oops: )


U mnie odbieram EDGE z nadjnika 900Mhz BTS-3km bez anteny (kiepsciutko idzie ) 7Km dalej w Pile mam nadajnik 1800Mhz tez z EDGE
Chce kupic antene tylko mam dylemat czy kupic atk20 na 900Mhz czy moze jakas antene na 1800Mhz? (nie wiem czy sa kierunkowe na 1800Mhz)

Drugie pytanie czy lepiej miec EDGE'a na 1800 czy na 900Mhz (blueconnect)

Tomasz

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1484
Rejestracja: 2006-07-19, 22:59
Lokalizacja: Żyrardów-okolice

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: Ufo atakuje » 2006-11-08, 14:58

Z 3 km to powinno śmigać bez anteny, chyba że coś mocno zasłania, albo nadajnik jest przeciążony. Poza tym jeśli kupisz antenę na 900 to i tak pewnie będzie cię ściągać do tego BTS-a. Nadajniki na 1800 mają z kolei mniejszy zasięg (krótsza fala) i to też może być błędna koncepcja.:? Tutaj chyba nikt nie używa anteny na 1800, więc nawet nie wiadomo jak się to sprawdza.

W zasadzie w tym przypadku, jak i w wielu innych najwłaściwsze jest użycie netmonitora z opcją wymuszenia kanału. Wtedy można zobaczyć, który nadajnik najlepiej się sprawdza i jaką antenę do niego dokupić. Inaczej to jest błądzenie po omacku.
PS.Niektóre modemy pozwalają również na przełączanie pasm 900/1800. Napisz czego używasz.

manktom
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2006-11-08, 07:33
Lokalizacja: Pila

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: manktom » 2006-11-08, 19:33

Moj modem to GlobeTrotter GT MAX
wlasnie z polacznia przez ten modem pisze teraz, (w pokoju kolo okna)
max jaki uzyskuje to 48Kbit/s, prawda jest ze do anteny mam troche lasu
czy moze sie okazac ze antena nic tu nie da :-(
jeszcze pytanie czy antena zewnetrzna obsluguje tylko odbior a nadawanie i tak idzie bezposrednio od modemu czy tez wtedy calosc przechodzi na antene zewnetrzna?

/tm

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1484
Rejestracja: 2006-07-19, 22:59
Lokalizacja: Żyrardów-okolice

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: Ufo atakuje » 2006-11-08, 22:12

manktom pisze:max jaki uzyskuje to 48Kbit/s, prawda jest ze do anteny mam troche lasu
czy moze sie okazac ze antena nic tu nie da :-(


Jeśli nigdy nie przekroczyłeś ~60 kb/s to znaczy, że to nie jest EDGE. Może to jeszcze inny nadajnik.Skąd wiesz z jakim nadajnikiem cię łączy?
jeszcze pytanie czy antena zewnetrzna obsluguje tylko odbior a nadawanie i tak idzie bezposrednio od modemu czy tez wtedy calosc przechodzi na antene zewnetrzna?

Chyba jedno i drugie, bo się logujesz do jednego nadajnika.Tak to byś miał w pewnych przypadkach nadawanie do jednego a odbiór drugim. Ale głowy sobie nie dam za to uciąć.

W sumie głupia sprawa, bo masz dobry i drogi modem (chyba to ten z HSDPA) a transfer GPRS- jak przez jakiś badziewny telefon.Na pewno jest jakiś sposób, żeby go zmusić do EDGE, ale chwilowo zabrakło mi pomysłów. Czy ten modem ma chociaż przełaczanie pasma 900/1800?

manktom
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2006-11-08, 07:33
Lokalizacja: Pila

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: manktom » 2006-11-09, 09:29

Tak modem ma HSDPA
Wieczorem udalo mi sie zlapac jesze przez troche czasu okolo 120kb/s
(na balkonie :-) ) MobilityManager pokazywal zasieg w 38%

Podejrzewam ze moj BTS to Pila, Wielkopolskie ul. Masztowa - maszt TP Emitel Pasmo 900MHz Sektor 1,2,3,4
http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 1&mode=adv
Nie wiem ale czy moge jakims softem sptawdzic z jakiego BTS'a korzysta moj modem
jaka antena bylaby najlepsza do tego modemu i BTS'a?

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1484
Rejestracja: 2006-07-19, 22:59
Lokalizacja: Żyrardów-okolice

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: Ufo atakuje » 2006-11-10, 00:25

manktom pisze:Podejrzewam ze moj BTS to Pila, Wielkopolskie ul. Masztowa - maszt TP Emitel Pasmo 900MHz Sektor 1,2,3,4


Juz wiem jak można sprawdzić częstotliwość na jakiej sie łączymy i nadajnik bez pomocy netmonitora :idea:

A więc tak. Niczego nie musisz podejrzewać, bo do tego jest komenda.Ale po kolei.
To czy nadajnik chodzi na 900 czy na 1800 można z dużym prawdopodobieństwem sprawdzić po numerze sektora nadajnika. :!: Są pewne reguły:

Plus- nr.sektorów 1,2,3-->oznaczają pasmo 900Mhz, 4,5,6-->1800Mhz (95% przypadków)
Era - sektory 1,2,3,4,5,6-->900Mhz 7,8,9-->1800 (95%)
Orange- sektor 1,2,3--> 1800 lub 900 4,5,6--> 1800 (50%)

:!: Orange jest najmniej konsekwentny pod tym względem i tutaj odradzam tę metodę.Jeśli BTS jest jednopasmowy (3 sektory) to numerują tak samo dla 900 i 1800, czyli 1,2,3. Ale jeśli jest dwupasmowy(6 sektorów) to dla 900 są sektory 1,2,3 a dla 1800 4,5,6 :evil:

Trzeba pamiętać, że mogą być wyjątki. Szczególnie w dużych metropoliach jest bywa pochrzaniona numeracja. Ale w mniejszych miastach i na prowincji w przypadku ERy i Plusa masz prawie 100% pewności.
Teraz jak znaleźć nr.sektora:
Odpalamy hyperterminal.Dla nowych przypominam-
w XP:
Start-->Połącz z-->Urządzenie..-->Właściwości-->Konfiguruj..-->Pokaż okno terminala.
Uruchamiasz drugi raz i wpisujesz komendy:

AT+CPIN="1184" <-- tu podajesz swój PIN, jeśli jest wymagany
OK
AT+CREG=2
OK
AT+CREG?
+CREG: 2,1,"2B10","1863" <---pierwsza cyfra (2B10) to LAC, druga liczba (1863) to CID -numer identyfikacyjny nadajnika, z którym się łączysz w kodzie hexadecymalnym. LAC (obszar wywołań), jest wspólny dla kilkudziesięcu nadajników na znacznym obszarze terenu. Może to być np. dzielnica dużego miasta, a na prowincji obszar wielkości byłego województwa.
OK
Czasem pod XP są problemy to robisz tak:
Łączysz się z internetem w normalny sposób i się rozłaczasz. Następnie:
Start--> Akcesoria-->Komunikacja-->Hyperterminal
Pierwsze okno Anuluj i wpisujesz w ciemno:
ATE1
OK
AT+CPIN="1184"
ERROR <--tutaj OK,bo pin został podany wcześniej przez Iplusmanagera
AT+CREG=2
OK
AT+CREG?
+CREG: 2,1,"2B10","1863" < pierwsza liczba LAC, druga to CID

OK
W starszych systemach nie miałem żadnych problemów z hypert. przy dial-up.
To dodatkowe opisy:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1034&highlight=hyperterminal
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1916&highlight=hyperterminal
UWAGA.W niektórych przypadkach należy podać na początku komendę inicjującą, odpowiednią dla danej sieci:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39039#39039
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38088#38088

Mając CID możesz wpisać (....tylko z literką h na końcu, bo tutaj jest podany w kodzie hexadecymalnym (16-stkowym) przykład---> 1863h...) go tu: http://www.btsearch.org/ i już wiesz gdzie i jaki jest nadajnik. Oczywiście baza nie jest w 100% kompletna. Wpisując LAC (też z h ) ukaże się lista wszystkich sąsiednich nadajników danej sieci w naszej okolicy, o ile znajdują się w bazie.
Natomiast tu: [url]http://www.bts.yaho.pl/bts_all.php?siec[]=Plus&area[]=maz[/url] jest przelicznik z hex na dziesiętny. Możesz też użyć kalulatora w Windows-(widok naukowy)Przeliczasz CID i ostatnia cyfra kodu dziesiętnego to numer sektora.I już wiesz jaka to częstotliwość. :D
Plus- nr.sektorów 1,2,3-->oznaczają pasmo 900Mhz, 4,5,6-->1800Mhz (95% przypadków)
Era - sektory 1,2,3,4,5,6-->900Mhz 7,8,9-->1800 (95%)
Orange- sektor 1,2,3--> 1800 4,5,6--> 900 (50%)


PS.To czy nadajnik jest EDGE można sprawdzić empirycznie poprzez testy prędkości (tylko nie w godzinach szczytu).
PS2.Od razu też możemy wpisać komendę AT+CSQ <-siła sygnału (31=max), pośrednio informuje o odległości od nadajnika. Wartość tą możemy przeliczyć na dBm według wzoru:
Moc[dBm]= -113+2*CSQ, ...a tą wartość już łatwo porównać z "kreskami" zasięgu, gdyż w większości telefonów pełny zasięg utrzymuje się od ~40dBm do -85dBm, a potem spada co 5 dBm na kreskę.

Odczytując takie parametry jak CID,sektor i siła sygnału możemy zlokalizować nadajnik nawet gdy go nie ma w bazie. Sektory odpowiadają kierunkom geograficznym, to anteny rozstawione co 120 stopni.
Sektor 1 oznacza północną, północno wschodnią stronę nadajnika
Sektor 2 oznacza południową, południowo-wschodnią stronę nadajnika
Sektor 3 to zachodnia strona nadajnika
Podobne zasady są dla sektorów 4,5,6 oraz 7,8,9 innych częstotliwości np.6 odpowiada kierunkowi zachodniemu. Jednakże mogą być liczne wyjątki.

Jeśli więc znajdziemy się w pobliżu jakiegoś nadajnika, siła sygnału jest bardzo duża (max= 31, odpowiada -51dBm) i zmienia się tylko sektor po jego różnych stronach to znaczy, że jest to ten nadajnik. :D

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8582 -inne metody na zlokalizowanie BTS-a, którego nie ma w bazie www.btsearch.org
Ostatnio zmieniony 2009-02-10, 10:38 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 23 razy.

manktom
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2006-11-08, 07:33
Lokalizacja: Pila

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: manktom » 2006-11-10, 13:50

Superowo dzieki bardzo
sprawdze po powrocie, jestem w Poznaniu i mam 1572kb/s przy odbiorze :-) szkodo ze nie mam tego w lesie :cry: :cry:

Pozdrawiam

manktom
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2006-11-08, 07:33
Lokalizacja: Pila

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: manktom » 2006-11-12, 23:24

Witam
Sprawdzilem wyszlo mi
raz ABEC --> co daje CID 4401 i sektor 2
raz ABED --> co daje CID 4401 i sektor 3
Czyli tak jak podejrzewalem Pila ul Masztowa pasmo 900MHz z EDGE
Dzieki za pomoc :D
antene upatrzylem tylko jeszcze kwestia przejsciowki z mojego Globetrotter'a GT MAX'a na zlącze anteny, wlasciwie to zastanawiam sie jaki to standard to wejscie antenowe na moim modemie?
Pozdrawiam
/tm

balbin
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2006-10-17, 08:03
Lokalizacja: Wyczółki

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: balbin » 2006-12-06, 08:40

Obserwuje ten temat i chciałem sprawdzić z cikawości z jakiego BTS-a »»korzystam«« z AT+CREG? dostaje odpowiedz +CREG: 2,1,2B11,7992 czyli CID mojego BTS-a to 7992 (hex to 1F38) sprawdzam na stronie http://www.btsearch.org/ pokazuje mi że to Warszawa, Mazowieckie
ul. Rondo ONZ 1 (wiezowiec Rondo 1) jak ja mam 100 km do warszawy to cos tu nie gra. Sprawdzilem tez na stronie http://www.bts.yaho.pl/bts_all.php?siec[]=Plus&area[]=maz to tam »»w ogóle«« nie ma BTS-a z cidem 7992.

manktom
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2006-11-08, 07:33
Lokalizacja: Pila

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: manktom » 2006-12-06, 14:45

Podejrzewam ze chodzi o
Plus Oltarzew, Mazowieckie
ul. Umiastowska przy Poznanskiej (maszt)
HEX 2B11 --> 11025

balbin
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2006-10-17, 08:03
Lokalizacja: Wyczółki

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: balbin » 2006-12-06, 16:54

Tak o plusa, ale to »»na pewno«« nie Oltarzew bo to tez za daleko (ok 140 km odemnie).

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1484
Rejestracja: 2006-07-19, 22:59
Lokalizacja: Żyrardów-okolice

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: Ufo atakuje » 2006-12-06, 18:07

balbin pisze:Obserwuje ten temat i chciałem sprawdzić z cikawości z jakiego BTS-a »»korzystam«« z AT+CREG? dostaje odpowiedz +CREG: 2,1,2B11,7992 czyli CID mojego BTS-a to 7992 (hex to 1F38) sprawdzam na stronie http://www.btsearch.org/ pokazuje mi że to Warszawa, Mazowieckie
ul. Rondo ONZ 1 (wiezowiec Rondo 1) jak ja mam 100 km do warszawy to cos tu nie gra. Sprawdzilem tez na stronie http://www.bts.yaho.pl/bts_all.php?siec[]=Plus&area[]=maz to tam >>w ogóle<< nie ma BTS-a z cidem 7992.

No żle do tego podeszłeś. 7992 jest w kodzie hex, choć nie wygląda. :) Po wpisaniu w http://www.btsearch.org/ 7992h masz:
Plus Szczecin, Zachodniopomorskie ul. Kniewska, maszt wlasny
Plus Zielona Gora, Lubuskie ul. Chmielna 19 - stacja transformatorowa

Czyli też nic ci to nie daje, bo to nie twoje regiony. Po prostu twój rejon nie został dobrze rozpracowany. Twojego nadajnika nie ma wbazie. Tam gdzie jest przelicznik to nie patrz, bo ta baza jeszcze bardziej niekompletna.
Natomiast sektor 2 może wskazywać, że twój nadajnik jest na północny-zachód od ciebie. 8)

bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 182
Rejestracja: 2006-11-14, 09:51
Lokalizacja: Wuwua

Re: ATK20 problem z ustawieniem

Postautor: bio5 » 2006-12-14, 09:27

Ufo atakuje pisze:Nadajniki na 1800 mają z kolei mniejszy zasięg (krótsza fala) i to też może być błędna koncepcja.:? Tutaj chyba nikt nie używa anteny na 1800, więc nawet nie wiadomo jak się to sprawdza.


Mniejszy zasięg, tylko poniekąd wynika z "długości fali", czyli jej amplitudy.
Pasmo 1800 Mhz jest po pierwsze bardziej podatne na ukształtowanie terenu, a falę potrafi stłumić każdy obiekt zasłaniający nadajnik od odbiornika. Poza tym maxymalna moc BTSów 1800 to bodajże 20 Wat a telefonu to 1 Wat.

Co do anten to można dostać anteny dualbandowe.

To tak w kwestii wyjaśnienia tematu.


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości