Airlive Wl5460AP Serwer DHCP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
k750i
Stały użytkownik forum

Airlive Wl5460AP Serwer DHCP

Post autor: k750i »

Witam!
Panowie potrzebuje porady przy konfiguracji serwera DHCP. Co chcę osiągnąć. Kupiłem bramkę voip SpeedTouch 716WL z wifi.
Internet od dostawcy odbieram poprzez AIRLIVE WL5460AP v2(do niego nie mam dostępu) Brama jest 10.10.10.1
Następnie do niego podpięty jest AP AWAP608 w trybie AP i radiowo rozsyłam do drugiego domu.
W drugim domu jest Airlive wl5460AP V2 w trybie client. Ip mam z przedziału 10.10.10.220-225

Bramka Voip ma na sztywno ustawiony adres IP 192.168.1.254.
Na którym urządzeniu powinienem włączyć serwer dhcp??
Dodam że jak próbowałem ustawić w trybie WISP ten ostatni Airlive i dawałem serwer dhcp range 192.168.1.100-192.168.1.254 to wyskakiwał mi błąd że powinien być w puli z mojego IP.
Gdzie popełniam błąd??
k750i
Stały użytkownik forum

Re: Airlive Wl5460AP Serwer DHCP

Sprawa wygląda jak na obrazku.
Obrazek

W jaki spsoób powinienem skonfigurować AP abym mógł korzystać z tej bramki voip
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Troszkę dziwna sprawa. Czemu ustawiłeś taki adres bramki na sztywno?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:Czemu ustawiłeś taki adres bramki na sztywno?
Dołączę się do pytania.
Dlaczego bramka i komp (po kliencie) mają inne IP? Czy komp ma sieć?
Rozumiem, że cała podsieć to 10.10.10.x?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
k750i
Stały użytkownik forum

BliSki pisze:
Jo_gurt pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Dołączę się do pytania.
Dlaczego bramka i komp (po kliencie) mają inne IP? Czy komp ma sieć?
Rozumiem, że cała podsieć to 10.10.10.x?
Rozumiem że chodzi o bramkę voip:) Juz odpowiadam.
Bramka voip jest typową bramką pod adsl (neostrada). W specyfikacji bramki pisze że posiada port WAN. no i owszem posiada go ale żeby ją skonfigurować to trzeba posiadać plik konfiguracyjny który się wgrywa do tej bramki i w tym pliku taki był ip ustawiony. jako że się nie znam na zmianie w tym pliku ip to pomyślałem że prościej będzie mi ustawić taki zakres ip jak ma bramka.
Zastanawiam sie czy teraz nie powinienem zrobić tak:
tego drugiego airlive co mogę w pełni konfigurować przenieść do domku 1.
następnie na nim dać tryb wisp i sklonować mac adres.i wtedy ustawić dhcp. z tego co się orientuję to najprawdopodobniej airlive od dostawcy jest transparentny i chyba widzi co ja tam mam namoszczone w mojej podsieci i nie wiem czy nie przyczepi sie czasem do mnie:)
Czy dobrze "kombinuję"??

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-31, 22:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-31, 21:04 przez k750i, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

Ja bym na Twoim miejscu jednak zaczął od zmiany IP bramki VoIP. Jeżeli masz serwer DHCP włączony w tej sieci, to może wystarczy przełączyć ją na tryb DHCP?
k750i pisze:ale żeby ją skonfigurować to trzeba posiadać plik konfiguracyjny który się wgrywa do tej bramki
A nie możesz się dostać do panelu konfiguracyjnego?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

k750i pisze:Bramka voip jest typową bramką pod adsl
Konkrety poprosimy, producent, typ, model, wersja?
Nie pomagam na PW!
k750i
Stały użytkownik forum

Speed Touch Wl716 v5 wl.

Panowie nie wiem jak ja to zrobiłem ale działa :D :hurra:
Pierwsze sprawdziłem jakie IP przypisuje do routerka, następnie w tym pliku konfiguracyjnym na sztywno wpisałem Ip z mojej puli i dalej juz było z górki:)
Po lanie wszystko działa, po wifi również, kontrolka od voip pięknie mruga i w panelu konfiguracyjnym pisze że voip connected i ready.
Jutro tylko przyniosę stacjonarny tel. i zabieram się za dzwonienie:)

Dzięki wielkie za pomoc. Wasze szczere zainteresowanie zmusiło mnie do myślenia i kombinowania:) i za to uwielbiam to forum- a nie tak jak na innych forach:
albo podaja linki do wyszukiwarki na forum albo do google
Dzięki raz jeszcze!
Pozdrawiam
:hurra: :padam:
zDaleKi

k750i pisze:Panowie nie wiem jak ja to zrobiłem ale działa
No to cieszymy się :)
k750i pisze:Pierwsze sprawdziłem jakie IP przypisuje do routerka, następnie w tym pliku konfiguracyjnym na sztywno wpisałem Ip z mojej puli i dalej juz było z górki
I o to chodziło :ok:
k750i pisze:w tym pliku konfiguracyjnym na sztywno wpisałem Ip z mojej puli
Tylko pamiętaj, aby to była adres poza pulą DHCP. Bo inaczej w przyszłości jakieś urządzenia może dostać ten sam adres z DHCP i będzie kłopot ;)
k750i pisze:Wasze szczere zainteresowanie zmusiło mnie do myślenia i kombinowania
I o to chodzi :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
k750i
Stały użytkownik forum

Po dłuższej przerwie powróciłem do tematu bo niestety nie udało mi sie tego uruchomić.
Zmieniłem dostawcę internetu i admin zgodził się mi dać Ip z puli takiej jak jest oryginalny plik konfiguracyjny czyli 192.168.1.254.
Do tej pory tak jak kombinowałem z przerobieniem tego pliku config to dioda od voipready świeciła i na stronce pisało że voip zalogowany ale była cisza w słuchawce.
Pytanie moje jest następukące:
Od dostawcy odbieram radiowo internet. W domu mam Wl-5460AP i do niego będzie podłączona kablem ethernet bramka voip Speed Touch Wl716v5 której IP będzie 192.168.1.254.
Wystarczy jak poproszę Admina o IP np. 192.168.1.250?? i wtedy go ustawiam na Ovislinku w trybie client czy wisp?? i czy powinienem uruchamiać dhcp??
ODPOWIEDZ