Test połączenia ping i tracert

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 155
Rejestracja: 2009-02-23, 17:08
Lokalizacja: Polska

Test połączenia ping i tracert

Postautor: krystian93p » 2011-01-26, 19:56

Co sądzicie o moim łączu i czy wszystko gra?
Internet PLAY 10 km od nadajnika.

Kod: Zaznacz cały

Badanie wp.pl [212.77.100.101] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=125ms TTL=246
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=114ms TTL=246
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=111ms TTL=246
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=119ms TTL=246

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 111 ms, Maksimum = 125 ms, Czas średni = 117 ms

Kod: Zaznacz cały

 Śledzenie trasy do 195.114.0.145 z maksymalną liczbą 30 przeskoków.

  1   103 ms   119 ms   119 ms  10.24.2.1
  2   127 ms   139 ms   129 ms  10.24.16.45
  3   117 ms   109 ms   119 ms  10.24.16.57
  4   116 ms   119 ms   119 ms  10.8.16.249
  5   404 ms   539 ms   490 ms  10.8.16.250
  6     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
  7   396 ms   519 ms   459 ms  10.200.0.59
  8   377 ms   539 ms   489 ms  89.108.194.29
  9   416 ms   569 ms   499 ms  superhost.plix.pl [195.182.218.38]
 10   417 ms   559 ms   800 ms  195.114.0.145

Śledzenie zakończone.


Dlaczego szósta linijka w poleceniu Tracert jest pusta? Czy operator może blokować odpowiedzi?

alias
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 408
Rejestracja: 2010-02-03, 19:05
Lokalizacja: Arkadia

Re: Test połączenia ping i tracert

Postautor: alias » 2011-01-26, 22:15

To zupełnie normalne, to urządzenie (router) po prostu nie odpowiada na pingi. Cała reszta jest ok. :D

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Test połączenia ping i tracert

Postautor: zDaleKi » 2011-01-27, 00:14

krystian93p pisze:Dlaczego szósta linijka w poleceniu Tracert jest pusta?
Tak jak już alias, napisał nie masz się czym martwić.
Ping jest OK i sam host docelowy jest znaleziony. Często tak jest, że jedna z "hop" nie odpowiada i nie ma się tym co martwić.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 155
Rejestracja: 2009-02-23, 17:08
Lokalizacja: Polska

Re: Test połączenia ping i tracert

Postautor: krystian93p » 2011-01-27, 12:44

Jeżeli wszystko jest w porządku to się bardzo ciesze. :) Dzięki za odpowiedzi.

5Stan8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2011-01-06, 12:35
Lokalizacja: Pl

Re: Test połączenia ping i tracert

Postautor: 5Stan8 » 2011-02-03, 22:19

A mój iPlus nie za bardzo ?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-02-03, 23:25 ]
Wyniki Tracert czy PING prezentujemy tak jak opisano tu »PING«
Ostatnio zmieniony 2011-02-03, 23:31 przez 5Stan8, łącznie zmieniany 2 razy.

krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 155
Rejestracja: 2009-02-23, 17:08
Lokalizacja: Polska

Re: Test połączenia ping i tracert

Postautor: krystian93p » 2011-08-06, 10:18

A czy podłączenie routera do modemu 3G wpływa coś na polecenie TRACERT? Odkąd mam router to nie wygląda to za ciekawie, prawie w każdej lini "Upłynął limit czasu żądania".

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8613
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Test połączenia ping i tracert

Postautor: key » 2011-08-06, 12:17

tracert pokazuje sciezke ktora przebyly pakiety miedzy twoim kompem a serwerem. Czesc routerow nie odpowiada - wtedy masz odpowiedz: "uplynal czas". Podlaczenie modemu 3G moze miec na tyle wplyw, ze pakiety routowane sa zupelnie inna sciezka.

krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 155
Rejestracja: 2009-02-23, 17:08
Lokalizacja: Polska

Re: Test połączenia ping i tracert

Postautor: krystian93p » 2011-08-07, 12:39

Teraz po zastosowaniu routera wygląda to u mnie tak:

Kod: Zaznacz cały

Śledzenie trasy do 195.114.0.145 z maksymalną liczbą 30 przeskoków.

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.1.1
  2     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
  3     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
  4     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
  5     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
  6   382 ms   579 ms   449 ms  89.108.194.29
  7   347 ms   479 ms   390 ms  SuperHost.plix.pl [195.182.218.170]
  8   427 ms   408 ms   499 ms  195.114.0.145

Śledzenie zakończone.


Dlaczego nie ma odpowiedzi w tych początkowych linijkach? To są chyba operatorskie tak?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8613
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Test połączenia ping i tracert

Postautor: key » 2011-08-07, 12:53

Routery brzegowe operatora - nie masz sie czym przejmowac. Kazdy administrator moze wylaczyc odpowiedzi na pingi/route w celu ukrycia IP routera.


Wróć do „Telefony i internet komórkowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości