Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Dyskusje o ofertach operatorów (GSM/UMTS/HSPA/LTE) krajowych i zagranicznych (m.in.: Cyfrowy Polsat, Aero2), umowach, limitach, reklamacjach itp.
Polecamy na początek: Aero2 - darmowy dostęp do internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30177

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22210
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ja.michal » 2011-06-20, 17:47

Ostatnio zmieniony 2011-07-13, 17:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 2 razy.

Mały
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 159
Rejestracja: 2009-02-16, 09:46
Lokalizacja: Północ

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: Mały » 2011-06-20, 19:43

Bardzo dobrze, że została wprowadzona taka usługa, ale osobiście wolałbym, aby świadczył ją operator, który posiada największy zasięg w Polsce. Aero2 chyba ma najmniejsze pokrycie terenu ze wszystkich liczących się operatorów.

Ciekawe dlaczego z usługi można będzie korzystać tylko 36 miesięcy?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22210
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ja.michal » 2011-06-20, 19:47

Takie warunki koncesji w przetargu były. Kiedyś tego nie było.

adenua
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2011-06-23, 16:09
Lokalizacja: Kraków

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: adenua » 2011-06-24, 18:09

Z wykopu: http://pokazywarka.pl/h6q6c2/

UKE sie zainteresowalo sie 55pln:

Odnosząc się zaś do wymogu nieodpłatnego dostępu do sieci Internet i wiążących Aero2 wyjaśnień treści dokumentacji przetargowej w tym zakresie, Aero 2 jest zobowiązana do niepobierania żadnych opłat za możliwość dostępu do sieci Internet.

W świetle powyższych zobowiązań i pojawiających się wątpliwości co do ,,nieodpłatności'', Prezes UKE podejmie działania w celu wyjaśnienia charakteru opłaty depozytowej stanowiącej zgodnie z Regulaminem Usługi Bezpłatnego Dostępu do Internetu świadczonej przez Aero2 dla Abonentów kwotę zabezpieczenia należności Operatora z tytułu udostępnienia Karty SIM, w wysokości określonej w ust. 8.1 Regulaminu.

Wyjaśnienia Operatora zostaną przekazane po zakończeniu postępowania.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22210
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ja.michal » 2011-06-24, 19:11

Z tego co widać to dostęp jest darmowy. Karta sim inna sprawa bo to miało działać na jakiejkolwiek karcie sim.

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1626
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: Maciek764 » 2011-06-26, 15:54

Mam pytanie techniczne:

Ktoś zwrócił uwagę na terminal kategorii 10.

Wyciąg z regulaminu usługi:

Urządzenie Telekomunikacyjne - terminal HSPA kategorii 10, będący urządzeniem
elektronicznym umożliwiającym za pośrednictwem Karty SIM korzystanie z Usługi
Bezpłatnego Dostępu do Internetu, posiadający świadectwo homologacji lub certyfikat
zgodności z obowiązującymi przepisami prawa.


Kategoria 10 - czy kategorią 10 nie jest terminal o transmisji 14,4Mbps? Jak trzeba rozumieć taki zapis w regulaminie?

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: krystianb » 2011-06-26, 18:26

Z tego co inni mówią w polsacie działają terminale niższych kategorii.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ezaq » 2011-06-27, 11:56

Właśnie odebrałem kartę SIM. Karta była umieszczona w kopercie z logo Aero2 i napisem "Darmowy internet". Kartę można wyłamać zarówno do mini jak i microSIM. Testy przeprowadzę później, o ile karta będzie od razu aktywna, ponieważ operator zastrzega sobie w regulaminie 3 dni na aktywację. W razie pytań chętnie na nie odpowiem.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22210
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ja.michal » 2011-06-27, 12:21

Napisz jak się kształtują prędkości i jak wygląda sesja 60min.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: krystianb » 2011-06-27, 12:32

Przy okazji też wyjdzie czy wpuszczają terminale HSPA ezaq rozumiem, że na sprzęcie z opisu będziesz testował.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Gringo
Stały użytkownik forum
Posty: 89
Rejestracja: 2007-01-09, 03:24

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: Gringo » 2011-06-27, 13:32

Ja mam kilka pytań formalnych, zgłoszenie wysłałeś im zeskanowane, w pdf,jpg czy jakąś inaczej?
Czy i jak dostałeś zawiadomienie że można odebrać już sima? Dzięki za odp.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6731
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: Patryk » 2011-06-27, 14:05

krystianb pisze:Przy okazji też wyjdzie czy wpuszczają terminale HSPA


Czemu mieli by nie wpuszczać...

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1358
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ryba825 » 2011-06-27, 14:13

Niedługo mogą w ogóle darmowy internet na UMTS900 wyłączyć, bo są zobowiązani tylko do świadczenia go na LTE2600.

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Test Usługi Bezpłatnego Dostępu do Internetu w sieci Aero2

Postautor: ezaq » 2011-06-27, 14:14

Rejestracja

Wypełniony formularz (dokładnie zdjęcie wypełnionego ręcznie) wysłałem na maila w dniu 24.06. Tego samego dnia zleciłem przelew (nie trzeba czekać na potwierdzenie przyjęcia formularza). Ze względu na święto został on zrealizowany przez mój bank dnia następnego. Dzisiaj o godz. 9:30 dostałem potwierdzenie od Aero2 o przyjęciu mojego formularza. O godz. 12:00 dostałem zaproszenie po odbiór karty SIM. Godziny otwarcia biura: 9.00-17.00 od poniedziałku do piątku.

Na stronie tego nie ma, ale w tytule przelewu należy podać imię, nazwisko i nr PESEL. Termin odbioru karty SIM jest wyznaczany niezwłocznie po otrzymaniu przez Aero2 informacji o zaksięgowaniu wpłaty. Zwykle jest to następny dzień roboczy.

W siedzibie firmy odbierają oryginał formularza rejestracyjnego i robią kserokopię dowodu osobistego. Następnie dostaje się kartę SIM po potwierdzeniu swoim podpisem o jej odebraniu.

Karta SIM

Kartę można wyłamać zarówno do mini jak i microSIM. Była ona aktywna i od razu po włożeniu do Nokii E63 się zalogowała do sieci. Kod pin jest domyślnie wyłączony. Nazwa sieci na wyświetlaczu to Aero2. Połączenie z internetem przebiegło pomyślnie. Oznacza to, że Aero2 wpuszcza wszystkie terminale pracujące na 900MHz niezależnie od obsługiwanej technologii (Nokia E63 ma goły UMTS 2100 i 900MHz).

Kilka screenów z Nokii E63:
pulpit
CellTrack
FieldTest
FieldTest
kontakty zapisane na karcie SIM

Po włożeniu karty SIM Aero2 w ręcznym wyszukiwaniu sieci zamiast PL 17 pojawia się Aero2.

Modem Huawei E173u-2 (z Play) łączy się z internetem w technologii HSDPA (wg TopNetInfo). Nie wiem dlaczego nie HSPA jak to ma miejsce np. z kartą Orange Free na kartę. W czasie bezczynności wskakuje UMTS.

Prędkość i ping

Profile QoS: 256 kbps (screen MDMA)

Modem Huawei E173u-2, sygnał ok. -57dBm

speedtest.net:
DL: 0,25 Mbps UL: 0,21 Mbps
DL: 0,25 Mbps UL: 0,23 Mbps
DL: 0,26 Mbps UL: 0,23 Mbps

Czyli deklarowana prędkość max. 256 kbps jest zapewniana.

pingtest.net:
106 ms
315 ms
216 ms
185 ms
91 ms
293 ms

Jak widać test na pingtest.net jest bardzo nierówny. Za to do onetu całkiem ładny:

Kod: Zaznacz cały

Pinging onet.pl [213.180.146.27] with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=81ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=81ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=80ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=79ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=78ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=76ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=96ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=75ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=75ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=93ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=72ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=71ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=89ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=90ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=86ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=85ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=85ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=84ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=83ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=82ms TTL=57

Ping statistics for 213.180.146.27:
    Packets: Sent = 20, Received = 20, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 71ms, Maximum = 96ms, Average = 82ms


Czas trwania sesji

Sesja zostaje rozłączona po 60 min. z dokładnością co do sekundy. Ponowne połączenie można nawiązać od razu (screen z TopNetInfo).

--- dodano 29.06.2011 ---

Już wiem dlaczego w pierwszych testach pingi na pingtest.net były takie nieregularne. Otóż w trakcie pomiarów modem przechodził z HSDPA na UMTS. Tym razem w tle puściłem pingi do onetu i dopiero wówczas przeprowadziłem test na pingtest.net. Oto wyniki:

ping: 85 ms, jitter: 8 ms
ping: 78 ms, jitter: 5 ms
ping: 78 ms, jitter: 7 ms
ping: 77 ms, jitter: 8 ms
ping: 76 ms, jitter: 10 ms

--- dodano 01.07.2011 ---

Internet działa bez problemu poza Warszawą. Połączyłem się na stacjach znajdujących się w Osiecku, Rykach i Puławach. Testy z Puław poniżej:

DL: 0,26 Mbps, UL: 0,23 Mbps
DL: 0,25 Mbps, UL: 0,22 Mbps
DL: 0,24 Mbps, UL: 0,23 Mbps

ping: 82 ms, jitter: 3 ms
ping: 80 ms, jitter: 1 ms
ping: 81 ms, jitter: 2 ms

Kod: Zaznacz cały

Pinging onet.pl [213.180.146.27] with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=73ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=91ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=390ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=89ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=67ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=84ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=80ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=79ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=78ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=90ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=68ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=87ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=95ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=104ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=83ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=81ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=80ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=80ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=77ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=74ms TTL=57

Ping statistics for 213.180.146.27:
    Packets: Sent = 20, Received = 20, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 67ms, Maximum = 390ms, Average = 97ms


Pingi są nieco wyższe niż te osiągane w Warszawie. Na dodatek modem często jest zrzucany z HSDPA do UMTS i nie pomagają nawet pingi w tle.
Ostatnio zmieniony 2011-07-01, 10:52 przez ezaq, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: krystianb » 2011-06-27, 14:53

Patryk pisze:Czemu mieli by nie wpuszczać...
Bo takie brednie w regulaminie zapisali. ezaq Dobra robota. :ok:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22210
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ja.michal » 2011-06-27, 15:05

Ładnie. :ok:
A jak z tymi 60 minutami?

[ Dodano: 2011-06-27, 16:06 ]
Ups. Nie przeczytałem uważnie.
Po tych 60min łączy się ponownie?

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ezaq » 2011-06-27, 15:17

ja.michal pisze:Po tych 60min łączy się ponownie?

Sam się nie łączy ;-) Przed chwilą udało mi się połączyć po 5 sekundach od rozłączenia.

Jak na darmowy internet to usługa działa bardzo dobrze. Prędkość 256 kbps jest w zupełności wystarczająca do zwykłego korzystania z internetu (www, poczta). Nawet uruchomione radio internetowe 128 kbps w tle nie przeszkadza w swobodnym przeglądaniu stron www.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22210
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ja.michal » 2011-06-27, 15:23

Sam to może łączyć modem jak się go tak ustawi. :)
Chodziło mi czy w ogóle się połączy czy jakiś czas trzeba odczekać.

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ezaq » 2011-06-27, 15:25

ryba825 pisze:Niedługo mogą w ogóle darmowy internet na UMTS900 wyłączyć, bo są zobowiązani tylko do świadczenia go na LTE2600.

"Użyte w zapisie punktu 2.4.2 3 stron 16 Dokumentacji przetargowej określenie "20% pojemności sieci" odnosi się w zobowiązaniu fakultatywnym do całego pasma poniżej 1 GHz będącego w dyspozycji Uczestnika przetargu, a nie tylko pasma przeznaczonego do świadczenia usługi dostępu do Internetu. - z wyjaśnienia dokumentacji przetargowej.

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1358
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ryba825 » 2011-06-27, 15:35

ezaq pisze:"Użyte w zapisie punktu 2.4.2 3 stron 16 Dokumentacji przetargowej określenie "20% pojemności sieci" odnosi się w zobowiązaniu fakultatywnym do całego pasma poniżej 1 GHz będącego w dyspozycji Uczestnika przetargu, a nie tylko pasma przeznaczonego do świadczenia usługi dostępu do Internetu. - z wyjaśnienia dokumentacji przetargowej.
To ja już nie wiem, wszędzie co innego piszą. Zobaczymy, co wyjdzie z interwencji UKE w sprawie kaucji za kartę SIM.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: krystianb » 2011-06-27, 15:45

ryba825 pisze:co wyjdzie z interwencji UKE w sprawie kaucji za kartę SIM.
Z kaucją UKE raczej nie nie zrobi. Jakieś niewielkie szanse są na wymuszenie wpuszczania kart sim innych opów. W tej kwestii aero2 ciężko będzie znaleźć dobrą wymówkę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 225
Rejestracja: 2009-03-25, 19:40
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: zimplusowany » 2011-06-27, 16:37

Dzisiaj pieniądze na depozyt, które przelałem na podane na stronie Aero2 konto wróciły na mój rachunek. Czy ktoś miał podobny problem? Czyżby na stronie był podany nieprawidłowy numer rachunku bankowego do dokonywania wpłat na depozyt?? Sprawdziłem dwa razy i zleciłem przelew na dokładnie taki sam numer, jaki znalazłem na stronie Aero2.

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1358
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ryba825 » 2011-06-27, 16:42

zimplusowany, imię, nazwisko i PESEL wpisałeś w tytuł i czy wcześniej wysłałeś na dobrego maila formularz?

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: jakubd » 2011-06-27, 17:12

Potwierdzam wyniki ezaqa: odebrałem bez problemu kartę, zainstalowałem w kilku urządzeniach i proszę oto jest: http://jdtech.pl/?p=228 Opisałem także jak w praktyce bezproblemowo odbiera się kartę SIM: http://jdtech.pl/?p=224

Wydaje mi się to dużym krokiem naprzód, ale faktycznie muszą coś zrobić ze sposobem dystrybucji.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23987
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: wojteks » 2011-06-27, 17:54

jakubd pisze: ale faktycznie muszą coś zrobić ze sposobem dystrybucji.

Przecież im na dystrybucji nie zależy, to chętnym na darmowy internet na tym zależy a jeżeli tak to pojadą do Warszawy.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 225
Rejestracja: 2009-03-25, 19:40
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: zimplusowany » 2011-06-27, 18:44

ryba, skąd miałem wiedzieć, że trzeba podać PESEL? Podałem tylko imię i nazwisko. Teraz spróbuję z PESELem. Ja tak łatwo się nie poddam.

Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum
Posty: 116
Rejestracja: 2010-10-29, 11:08
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: M@jkel » 2011-06-27, 20:00

Option iCON 225, ZTE MF100, Huawei E1752, TP-Link TD-W8910G, Draytek Vigor 2910G, Sapido RB-1132, Apple iPhone 3G
Już jest Netia Spot, zobaczymy ile toto warte.
Łączność zapewniają: Netia, T-Mobile (przede wszystkim), Aero2, Orange (czasami)

zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 225
Rejestracja: 2009-03-25, 19:40
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: zimplusowany » 2011-06-28, 18:51

Wreszcie dostałem odpowiedź od Aero2:

"Zapraszamy po odbiór karty od poniedziałku do piątku 9:00 - 17:00."

Mam nadzieję, że w piątek uda mi się tam dotrzeć przed 17ta. Jak tylko aktywują SIM, opublikuję wyniki działania usługi w okolicach Mińska Mazowieckiego. Z tego, co gdzieś wyczytałem Aero2 rozważa możliwość innej dystrybucji kart. Postaram się uzyskać jakieś informacje na miejscu. Ciekawi mnie również, czy można odebrać kartę w imieniu np. kogoś z rodziny lub znajomego. Wtedy można byłoby skrzyknąć parę osób, które zamówią usługę, wręczyć zaufanemu "ochotnikowi" papierki, zrobić zrzutkę na bilet i odprawić do stolicy po karty. Zawsze to trochę taniej by wyszło.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22210
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: ja.michal » 2011-06-28, 19:01

Na formularzu jest opcja podania danych pełnomocnika. Pytanie czy wtedy wystarczą jego dane, aby otrzymać SIM czy musi mieć dokumenty przyszłego użytkownika.

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Postautor: jakubd » 2011-06-28, 22:38

Zgodnie z K.C. musisz mieć pisemne upoważnienie do wykonania tej czynności (odbioru karty SIM) lub notarialne upoważnienie ogólne. Nie musisz (a w zasadzie nawet ci nie wolno) przedstawiać dokumentów osoby, której jesteś przedstawicielem. Warto natomiast mieć kopię dowodu osobistego głównego właściciela.


Wróć do „Co wybrać - usługi operatorów GSM/UMTS/HSPA/LTE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości