Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

banjanti
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2011-12-08, 19:40
Lokalizacja: Samaipata, Boliwia

Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: banjanti » 2013-01-13, 16:33

Witam wszystkich serdecznie z drugiej strony swiata, konkretnie z Boliwii w Ameryce Poludniowej. Niebawem stane sie posiadaczem 11 hektarow ziemy z uroczym domkiem i widokiem, do pelni szczescia potrzeba mi jeszscze internetu ;-)
Z tej posiadlosci mam w prostej linii polaczenie do EDGE, ktore dziala bez problemu i zadnego wzmocnienia na full, ale wolalbym jednak dossac sie do wiezy HSPA+ ktora jest calkiem niedaleko - jakies 5-6 km. Problemem jest gorzyste polozenie, teren ktory kupuje lezy na wysokosci 1800 metrow, wioska na jakis 1600, wieza jest lekko wyzej wioski wiec okolo 1700 metrow, niestety nie mam otwartej prostej linii z ktorej widzialbym wieza. Po drodze jest troche gorek...i tutaj pojawia sie problem i pytanie: czy mam szanse dossas sie do wiezy za pomoca yagi? Czy ktos ma jakies doswiadczenie w takim terenie? Jakies sugestie? Bylbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek uwagi.

Z gory dzieki

Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy
Posty: 2235
Rejestracja: 2012-02-01, 14:46
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: Andrzejz78 » 2013-01-13, 17:20

czy mam szanse dossas sie do wiezy za pomoca yagi?
Tego nikt Ci nie powie Teren trudny Aby się przekonać musisz kupić antenę kierunkową na częstotliwość nadajnika i próbować Możliwe że trafisz na falę odbitą

banjanti
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2011-12-08, 19:40
Lokalizacja: Samaipata, Boliwia

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: banjanti » 2013-01-13, 17:33

Andrzejz78 pisze:Tego nikt Ci nie powie Teren trudny Aby się przekonać musisz kupić antenę kierunkową na częstotliwość nadajnika i próbować Możliwe że trafisz na falę odbitą


Jestem tego swiadomy, ale zanim zainwestuje pieniadze chcialbym wiedziec czy teoretycznie ogole mam jakies szanse ;-)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-01-13, 22:55 ]
Panie i Panowie tniemy cytaty!
Ostatnio zmieniony 2013-01-13, 22:55 przez banjanti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22052
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: wojteks » 2013-01-13, 17:44

banjanti pisze:chcialbym wiedziec czy teoretycznie ogole mam jakies szanse

Sprawdź modemem/telefonem z 3G gdzie najbliżej domu łapiesz działające 3G. Jeżeli to będzie na Twojej posiadłości to może warto postawić tam router 3G i zrobić dosył do domu po WiFi. Niestety może wymagać wymian akumulatora co dzień czy dwa albo dokupienia panela słonecznego do jego ładowania.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8983
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: key » 2013-01-13, 17:51

banjanti pisze:Jestem tego swiadomy, ale zanim zainwestuje pieniadze chcialbym wiedziec czy teoretycznie ogole mam jakies szanse


Teoretycznie nie masz szans - poszukaj sobie w wikipedii co to jest strefa Freznela. Praktycznie tez nie masz szans. I nie daj sobie wciskac bajek pod tytulem "fale odbite".

BTW - nie rozumiem ludzi ktorzy wadaja setki tysiecy na dom a nie stac ich na antene za paredziesiat zlotych.

banjanti
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2011-12-08, 19:40
Lokalizacja: Samaipata, Boliwia

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: banjanti » 2013-01-13, 18:11

wojteks - 3g nie lapie w ogole na moim terenie, w ogole nie byla by to kwestia do dyskusji gdybym lapal.
key - dziki za ekspertyze, ale oczywiscie musisz troszke polskiego jadu dorzucic za darmo
dla twojej informacji to nie sa setki tysiacy zlotych, tylko 45 tysiecy dolarow, a po drugie zyje na koncu swiata gdzie nie istnieja zakupy online, takowej anteny nie znajde nigdzie lokalnie, wiec musze ja tu sprowadzic z usa albo chin i to najlepiej kurierem jak nie chce czekac na nia kilka miesiecy, co i tak nie oznacza ze nie utknie gdzie w skorumpowanym urzedzie celnym
potrzebujesz jeszcze wiecej informacji, czy juz jestes gotowy wydac osteczny osad na moj temat nawet mnie nie znajac?

Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 690
Rejestracja: 2009-07-06, 12:16
Lokalizacja: Podlasie/Mazowsze

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: Pijo » 2013-01-13, 18:22

banjanti, z jakiego operatora korzystasz?

banjanti
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2011-12-08, 19:40
Lokalizacja: Samaipata, Boliwia

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: banjanti » 2013-01-13, 18:25

Entel jezeli ci to cos mowi ;-)
HSPA+ dziala na 850 Mhz, GSM 850/1900

Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 690
Rejestracja: 2009-07-06, 12:16
Lokalizacja: Podlasie/Mazowsze

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: Pijo » 2013-01-13, 18:32

banjanti, ta sieć posiada jakaś mapką zasięgu?

banjanti
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2011-12-08, 19:40
Lokalizacja: Samaipata, Boliwia

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: banjanti » 2013-01-13, 18:38

Niebardzo, ale wieza 3g na 90% jest jedna w najblizszej wiosce, mam jej wspolrzedne, nastepnym razem jak bede na mojej ziemi to wezme tez tamte wspolrzedne i moge to wrzucic w google earth.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8983
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: key » 2013-01-13, 18:53

banjanti pisze:ale oczywiscie musisz troszke polskiego jadu dorzucic za darmo


Nie polskiego a niemieckiego i nie jadu a sarkazmu. To tak do protokolu.

Wracajac do tematu - znajac zycie odpowiedzi "nie bedzie dzialac" cie nie beda satysfakcjonowac. Przeczytasz 1000 postow ludzi majacych pojecie o elektronice, przygarniesz jeden post dzieciaka neo, sciagniesz antene z chin podplacajac skorumpowanych celnikow, a na koniec i tak z tego nie nic nie bedzie.

I w ramach pomocy: zainteresuj sie czyms takim:
http://www.tempestcom.com/guide/guide.aspx?Id=24&view=3
Ostatnio zmieniony 2013-01-13, 19:04 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6749
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: Patryk » 2013-01-13, 19:01

W terenie górzystym zazwyczaj albo masz sygnał (nawet z daleka), albo nie masz go w ogóle bez szans na cokolwiek w danym miejscu.
Zrób sobie profil terenu pomiędzy stacją bazową a Twoim domem: http://www.dvbtmap.eu/mapdistancepair.html (nie wiem, czy mają dane o rzeźbie terenu dla Boliwii, jak nie to www.heywhatsthat.com ,tyle że tu nie można uwzględnić wysokości zawieszenia anten) i będziesz wiedział, na czym stoisz.

Co do wyniesienia modemu wraz z routerem w wysokie miejsce i zrobienie tym sposobem tzw. hopki, zasilanej bateryjnie - z doświadczenia wiem, że TP-Link WR703N wraz z modemem działa (ciągła transmisja danych) na akumulatorze "żelowym" 12 V o pojemności 5 Ah nieco ponad 20 godzin (w temp. pokojowej).
Więc stosując znacznie większą baterię można spokojnie uzyskać autonomiczność rzędu tygodnia i więcej.
Do tego doczepić antenę wifi o dużym zysku i (tani) bridge gotowy :)

banjanti
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2011-12-08, 19:40
Lokalizacja: Samaipata, Boliwia

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: banjanti » 2013-01-13, 19:12

<wycinam zbędną dyskusję>
Za internet satelitarny dziekuje, mam edge i 3g 15 minut drogi autem, a wieze mi predzej czy pozniej upgreade'uja.
Topografia jest dosc racjonalnie zaznaczona na gmaps terrain, wieza jest w dolinie, jestem nad nia, teren jest dosyc otwarty, nie mam wokol lasow itd. tylko troche krzakow
Nie probowalem namierzyc najwyzszego punktu na ziemi, tam moze bede mial jakas szanse. Z mapy topo wynika ze nic nie jest wyzej odemnie niz 50metrow...wiec...
Mam zamiar i tak uzywac wifi, bo mam za duzo urzadzen na zwykle donge usb, lacznie ze smarphonami (ktorych de facto obcenie uzywam po prostu do przekazaniu sygnalu)
Pokombinuje, dzieki za checi tym wszystkim ktorzy je mieli, za cwaniactwo nie dziekuje i zycze milego samouwilbienia i statusu "miszcza"

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2013-01-14, 20:43 ]
Wycięta zbędną dyskusja.
Ostatnio zmieniony 2013-01-14, 20:42 przez banjanti, łącznie zmieniany 1 raz.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8983
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: key » 2013-01-13, 19:18

<wycinam zbędną dyskusję>

banjanti pisze:Z mapy topo wynika ze nic nie jest wyzej odemnie niz 50metrow...wiec...


Czytales to o czym pisalem w pierwszym poscie? Przy zapchanym Freznelu nic nie zrobisz. Jeszcze raz i czytaj az zrozumiesz:

Patryk pisze:W terenie górzystym zazwyczaj albo masz sygnał (nawet z daleka), albo nie masz go w ogóle bez szans na cokolwiek w danym miejscu.
Ostatnio zmieniony 2013-01-14, 20:43 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.

banjanti
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2011-12-08, 19:40
Lokalizacja: Samaipata, Boliwia

Re: Antena w gorzystym terenie - mozliwosci

Postautor: banjanti » 2013-01-13, 19:22

Przepraszam mistrzu ze watpie w twoje slowa, a teraz mozesz juz dac mi spokoj
Jak nie znajde punktu gdzie bede mogl "przylecowac" w maszt dam sobie spokoj, co nie oznacza ze poddam sie od razu bazujac na twoim autorytecie.
Jakbys chcial jednak troche bardziej wczuc sie w temat to tu sa koordynaty masztu
-18.178147,-63.875027
a tu mniej wiecej przyblizone ziemi (bede mial dokladne niebawem)
-18.194693,-63.835923

latwo zobaczyc o co chodzi w gmaps, to nie sa himalaje

Mam jakies 50-100 metrow w gore do najwyzego punktu, z ktorego mam maszt w prostej linii jakies 2-3km gora.
Problemem jest odleglosc, te wzniesienie jest oddalone o przynajmniej 500 metrow od domu. Wifi nie da rady, a na kablu bede mial straszne straty nie wspominajac juz o koszcie kabla


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość