Czym różni sie SIM od USIM, technicznie?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
GOSC

Czym różni sie SIM od USIM, technicznie?

Post autor: GOSC »

Czym róznią sie karty SIM i USIM i jak rozpoznac róznice, chodzi o informacje techniczne, moze ktos jest specjalistą w tych sprawach !!
Awatar użytkownika
dreamoftheviper
Stały użytkownik forum

Re: Czym różni sie SIM od USIM, technicznie?

Post autor: dreamoftheviper »

Napisz to pytanie na maila: [email protected] tam Ci odpowiedzą szczegułowo w sprawach technicznych Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gnd
Stały użytkownik forum

Post autor: gnd »

...przedewszystkim roznią się napięciem :!:
agnyra

Post autor: agnyra »

Fizycznie jest to taki sam chip niczym nie różniący się od zwykłego. Różnica polega na zaprogramowaniu owego chipa. Większość sieci nie stosuje kart USIM do korzystania z ich sieci UMTS wystarczą zwykłe SIMy. Są jednak wyjątki - np rodzina sieci "3" i nasz Orange, które bezwzględnie wymagają kart USIM. Podobnie niektóre telefon np NEC muszą mieć kartę USIM aby w ogóle "widzieć" sieć 3g. W przypadku Orange ich USIM zwie się "SIM 3G". USIMY nie działają w zwykłych telefonach 2G, pojawia się błąd karty SIM", (sprawdzane na kartach austriackiego "Drei") lub coś w tym stylu. Istnieją również karty "mieszane" tzn będące jednocześnie SIMem i USIMem, np karty niemieckiego lub czeskieggo T-Mobile czy szwedzkiego Vodafone. Działają one w każdym telefonie 2g ale np po włożeniu do NECa zachowują się inaczej niż zwykłe karty 2g powodując uaktywnienie funkcji związanych z 3g. Nie wiem niestety jak sprawa wygląda z Orange ale myślę że również jest to karta 2g/3g w końcu co zrobić gdy np zepsuje się nam telefon 3g. Pozdrawiam.
bartx128
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bartx128 »

Witam mam pytanie, kupiłem LG U880 i w miejscu gdzie wkłada sie karte jest napisane USIM. Telefon ten ma simlocka i jezeli sciagne to czy jak włoze karte sim czy bedzie mi działał?? Czy tylko bedzie działał na USIM, jezeli tak to czy jest jakas mozliwosc zeby działał na zwyklych sim?? Z gory dzieki za odpowiedz.pozdrawiam
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: piotr2802 »

A umnie w telefonie Nokia 6610 i działa karta USIM i to jest nieprawda że USIM działa tylko w 3 G :!:
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

piotr2802 pisze:A umnie w telefonie Nokia 6610 i działa karta USIM i to jest nieprawda że USIM działa tylko w 3 G :!:
Oczywiście, że nie tylko w 3G. Te karty działają zarówno w 2G, jak i w 3G.
Back to the Future ;)
ODPOWIEDZ