Czym różni sie SIM od USIM, technicznie?
Moderator: Moderatorzy
Czym różni sie SIM od USIM, technicznie?
Czym róznią sie karty SIM i USIM i jak rozpoznac róznice, chodzi o informacje techniczne, moze ktos jest specjalistą w tych sprawach !!
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Re: Czym różni sie SIM od USIM, technicznie?
Napisz to pytanie na maila: [email protected] tam Ci odpowiedzą szczegułowo w sprawach technicznych Pozdrawiam
- gnd
- Stały użytkownik forum
...przedewszystkim roznią się napięciem 

Fizycznie jest to taki sam chip niczym nie różniący się od zwykłego. Różnica polega na zaprogramowaniu owego chipa. Większość sieci nie stosuje kart USIM do korzystania z ich sieci UMTS wystarczą zwykłe SIMy. Są jednak wyjątki - np rodzina sieci "3" i nasz Orange, które bezwzględnie wymagają kart USIM. Podobnie niektóre telefon np NEC muszą mieć kartę USIM aby w ogóle "widzieć" sieć 3g. W przypadku Orange ich USIM zwie się "SIM 3G". USIMY nie działają w zwykłych telefonach 2G, pojawia się błąd karty SIM", (sprawdzane na kartach austriackiego "Drei") lub coś w tym stylu. Istnieją również karty "mieszane" tzn będące jednocześnie SIMem i USIMem, np karty niemieckiego lub czeskieggo T-Mobile czy szwedzkiego Vodafone. Działają one w każdym telefonie 2g ale np po włożeniu do NECa zachowują się inaczej niż zwykłe karty 2g powodując uaktywnienie funkcji związanych z 3g. Nie wiem niestety jak sprawa wygląda z Orange ale myślę że również jest to karta 2g/3g w końcu co zrobić gdy np zepsuje się nam telefon 3g. Pozdrawiam.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam mam pytanie, kupiłem LG U880 i w miejscu gdzie wkłada sie karte jest napisane USIM. Telefon ten ma simlocka i jezeli sciagne to czy jak włoze karte sim czy bedzie mi działał?? Czy tylko bedzie działał na USIM, jezeli tak to czy jest jakas mozliwosc zeby działał na zwyklych sim?? Z gory dzieki za odpowiedz.pozdrawiam
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A umnie w telefonie Nokia 6610 i działa karta USIM i to jest nieprawda że USIM działa tylko w 3 G 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście, że nie tylko w 3G. Te karty działają zarówno w 2G, jak i w 3G.piotr2802 pisze:A umnie w telefonie Nokia 6610 i działa karta USIM i to jest nieprawda że USIM działa tylko w 3 G
Back to the Future