Wysłany: 2006-04-03, 19:39 Chwale sie anteną UMTS :)
Witam!
Musze sie z wami podzielic moja radoscia !
Gdzies tu na forum juz pisalem o moich problemach z zasiegiem UMTS (a wlasciwie z jego brakiem).
Wlasnie wykonalem wlasnorecznie antene typu double biquad, przeliczona na czestotliwosci UMTSu i w miejscu gdzie wedlug mapy nie ma zasiegu mam trzy kreski i transfery 45-55 kB/s !!
Kosztowalo mnie to niecale 10 zl !
Jutro rano wrzuce opis i zdjecia aby kazdy forumowicz mogl sobie taka wykonac i cieszyc sie naprawde szybkim internetem
pamietam, pamietam, nie mam aparatu moge dac tylko takie dziadoskie zdjecie zrobione telefonem i to jeszcze w nocy
jest to antena dokladnie taka jak ta:
Glowny element stanowi promiennik w ksztalcie czterech kwadratow, dlugosc boku kwadratu rowna jest 1/4 dlugosci fali, dla czestotliwosci 2000MHz (zastosowalem 2000 jako posrednia czestotliwosc miedzy 2100 a 1900 bo w niej pracuje kanal upload) jest 37mm.
Kwadraty nie lacza sie w miejscu mocowania ich do deflektora :
lutujemy tam tez ekran koncentryka.
Przewod antenowy wychodzi przez metalowa rurke, ktora jest przylutowana do deflektora a do niej przylutowany jest nasz promiennik. "Goracy" przewod lutujemy do drugiej wolnej krawedzi promiennika.
Deflektor to zwykly kawalek blachy, jego wymiary nie maja wiekszego znaczenia.
Promiennik to drut miedziany o srednicy 1.5 - 2 mm.
Nalezy uwazac zeby ekran nie dotykal nigdzie goracego kabla.
Kupujac koncentryk trzeba zaznaczyc ze do wysokich czestotliwosci, w przeciwnym wypadku dostaniemy telewizyjny ktory sie nie nadaje.
Wizualnie antena nie jest rewelacyjna, ale efekt jej dzialania przeszedl moje najsmielsze oczekiwania
Zapomiałeś ostrzec co się stanie (może się stać), gdy nie zachowa się odpowiednich proporcji. To jest antena zwarta. Klasyczny dipol, więc niedokładne wykonanie może narobić sporych szkód.
Antenka jest bardzo ładna i zrobiona z głową ale wiesz, nie każdy zrobi to tak dobrze i dokładnie a spalony stopień końcowy z powodu zwarcia (a taki sam efekt wystąpi przy dużym niedopasowaniu WFS) na bank nie jest objęty gwarancją, więc naprawa telefonu/modemu może być dość kosztowna.
Ludzie naprawdę czasem mają wyobraźnię.
Hitem z przed roku była antena do modemu GPRS zamurowana w tynku.
A ja jestem ciekaw czy promiennika nie dalo by sie zrobic wytrawionego na laminacie. Powstala by wtedy kompaktowa plasciutka antenka, ktora dalo by sie przykleic np. na szybie:) ciekawe tylko czy to »»w ogóle«« by zadzialalo, ale jesli tak to pomysl jest niezly;)
_________________ ikinyw
-------------------------------------------------------
iPlus-Option 3G/GPRS Toshiba Satellite Pro 4600
A ja jestem ciekaw czy promiennika nie dalo by sie zrobic wytrawionego na laminacie.
Cytat przycięty przez ModeratoraSzadzikPanie i Panowie, tniemy zbędne cytaty!!!
Wibrator da sie warunkowo wykonac z laminatu jednostronnego przy zachowaniu przesuwników fazy i przeliczeniu odpowiedniej smuklosci materialu w tym przypadku sciezki laminatu.
Przypominam ze grubosc materialu użytego do konstrukcji anteny ma wplyw na jej szerokopasmowosc a wiec i WFS w calym zakresie jej pracy.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez DADA 2006-04-25, 23:31, w całości zmieniany 1 raz
rozumiem ze takie sciezki powinny byc odpowiednio grubsze, czy jest jakis wzor na ich przeliczenie? przymierzam sie do wykonania takiewj wlanie antety i jestem ciekaw czy wykonanie szerokosci sciezek "na oko" nie zaszkodzi calej konstrukcji, albo co gorasze karcie modemowej
_________________ ikinyw
-------------------------------------------------------
iPlus-Option 3G/GPRS Toshiba Satellite Pro 4600
Gdzieś już widziałem taką antenę, chyba w jakimś poradniku z allegro, można nią ściągać zasięg z kilkunastu kilometrów (w aukcji było to na przykładzie Internetu radiowego). Jak tylko znajdę ten opis zamieszczę go tutaj.
Można taką antenę zrobić. Ścieżki wytrawione na płytce powinny mieć kształt dipolu. Są nawet takie fabryczne i kosztują kilkadziesiąt zł. Do nadajnika da się dopasować nawet śróbokręt, tylko jaka jest skuteczność takiej anteny ? Mam nawet taką fabryczną - do naklejenia na szybę. Nie warto. Jedyną jej zaletą jest to, że jest daleko od modemu i komputera, przez co nie powoduje zakłóceń. Więcej zalet nie stwierdzono.
Operator: plus
Wysłany: 2010-02-15, 17:45
Witam zainteresowanych tematem zrobienia anteny. Dzięki pomysłowi wawjack z wcześniejszych postów, obecnie testując internet z Plusa, postanowiłem sam zrobić podobną dla poprawy sygnału- i udało się - moc sygnału od razu po podpięciu antenki zwiększyła się z -95dBm do -77, z 29% do 58 i z 9 CSQ do 18. Stoi na razie za oknem na parterze ale jeszcze posprawdzam z piętra i z dachu - powinno być jeszcze lepiej. A do zrobienia samemu zmusiła mnie styucja bo za 3 dni muszę podjąć decyzję czy zostawić plusa czy zwrócić, mam modem E 156G a nadajnik działa ma HSDPA, jestem w odległości ok. 1 km. ale dzieli mnie wysoki las i sygnał był jednak słaby choć prędkość trzyma się ok 1,5 - 1,8 Mb/s. Zyczę powodzenia w własnych inspiracjach. Pozdrawiam jerk1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Znaki i informacje chronione prawem umieszczone na forum, wykorzystane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Powielanie lub kopiowanie w części lub w całości danych/opracowań zawartych na forum bez zgody autora i administracji forum jest zabronione. Złamanie zakazu stanowi naruszenie prawa.
Strona wygenerowana w 0.77 sekundy. Zapytań do SQL: 17