GPS w Option GTM380

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

rewolucyjny
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2009-12-30, 02:15
Lokalizacja: Wałbrzych

GPS w Option GTM380

Postautor: rewolucyjny » 2009-12-30, 05:03

Witam :)

Posiadam kartę GTM380 w netbooku Acer AOA110. Na moim przykładzie przedstawię metodę aktywacji GPS w w/w karcie. Sposób ten powinien działać również na GTM378 lecz osobiście tego nie sprawdziłem.

Czy możecie sprawdzić co Wasze karty i modemy pokazują po wpisaniu

Kod: Zaznacz cały

AT_OIFC=?
. Podejrzewam, iż Option GlobeTrotter GT Max 7.2 również może mieć możliwość aktywacji GPS.

Pamiętaj wszystko wykonujesz na własne ryzyko oraz odpowiedzialność

Przed instalacją uaktualnij sterowniki na najnowsze, które do pobrania są TUTAJ

Instrukcja aktywacji

W celu aktywacji musimy uzyskać połączenie poprzez program typu Hyperterminal na porcie Application Interface modemu.

1) Sprawdzamy nr portu (w moim przypadku jest to COM9)
Obrazek

2)Tworzymy połączenie o dowolnej nazwie na wcześniej sprawdzonym porcie, nie zmieniamy standardowych ustawień Hyperterminala.
Obrazek

3) Wprowadzamy komendę ATE i zatwierdzamy ją klawiszem enter.
Obrazek

4) Wpisujemy AT_OIFC=? w celu uzyskania listy dostęnych opcji.
Obrazek

5) Wybieramy:

Kod: Zaznacz cały

MDM: ndis,
DIAG: enable,
APP1: enable,
PCSC/GPS: GPS & APP2

Uzyskamy to w moim przypadku przy pomocy komendy AT_OIFC=2,1,1,5 (cyfry oznaczają nr kolejnych opcji)

Obrazek

6) Restartujemy modem komendą AT_ORESET
Obrazek

Po restarcie system zacznie wyszukiwanie nowego sprzętu oraz instalację sterowników, w razie konieczności pozwól na użycie niecertyfikowanych sterowników.
Po instalacji GPS jest widoczny w systemie, jednak nie jest on uaktywniony do złapania FIXa i śledzenia pozycji. Trzeba każdorazowo uaktywniać odbiornik (po każdym restarcie modemu lub systemu):

1) Sprawdź nr portu dla Application 2 Inerface (w moim przypadku jest to port COM11)
Obrazek

Analogicznie jak robiliśmy to wcześniej uzyskujemy połączenie przez Hyperterminal na porcie APP2 (u mnie COM11) i wpisujemy komendę AT_OGPS=2
Obrazek

Od tego momentu GPS rozpoczyna poszukiwanie satelit. Dane GPS transmitowane są w standardzie NMEA na porcie oznaczonym GPS Interface (u mnie jest to COM2).

Dane GPS możemy podejrzeć używając np programu NMEA monitor
W programie należy podać port COM GPS interface oraz jako typ wybrać SiRF General
Obrazek

U mnie w budynku udało złapać się sygnał z 8 satelit
Obrazek

Prince_lookas
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2010-01-25, 20:36
Lokalizacja: Pułtusk

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: Prince_lookas » 2010-01-25, 20:58

Ja od niedawna korzystam z Icon'a 7.2. Z tego, co wyczytałem na tym forum, jest to odpowiednik GTM378, tylko pod USB.
Rzadko korzystam z niego, żeby łączyć się z netem, ale od razu zaciekawiła mnie ta opcja z GPSem ;)

Na początku trafiłem na fajny artykuł na stronie producenta:
http://www.option.com/en/support/knowle ... cleen-175/
(na końcu jest link do oficjalnej instrukcji)

Wszystko zrobiłem zgodnie z nim, ale postęp zakończył się na ostatnim etapie, czyli wtedy, gdy odbiornik wysyła już te pakiety, ale 'fix' mam ciągle '0'...
Pomyślałem, że to wina tego, że siedzę w domu, więc naładowałem laptopa, wrzuciłem go do samochodu, pojeździłem jakieś 20 minut i nic. Stanąłem jeszcze na 40 minut w miejscu, gdzie jest mało budynków i też cisza. Wkurzony wróciłem do domu i trafiłem na ten temat :)

Odpaliłem NMEA Monitor, skonfigurowałem wg obrazka i w komórce 'Pos fix' wyrzuca mi 'fix invalid'. Sam program wykrywa odbiornik, ale na tym się kończy.

Dodam od siebie, że przed całą zabawą zaktualizowałem mu soft. Oprócz tego, próbowałem zmusić go do współpracy z AutoMapą - odbiornik znajduje bez problemu, ale nie może znaleźć sygnału.

I teraz moje pytanie - czyli całkowitego laika w tym temacie...
Może to po prostu brak odpowiedniej anteny? :)
Początkowo po prostu wpiąłem go i tak kombinowałem połączyć się. Później pomyślałem o tej antenie i przełożyłem u.fl z M do A, czyli podłączyłem do modułu GPS antenę od 3G.
Zero reakcji. Czy jeśli na A zrobię przejście na SMA, a do tego podłączę najzwyklejszy patyk, to wtedy złapie mi sygnał? Czy może potrzebne są jakieś inne przeróbki? A może w ogóle nie da się odpalić tej opcji przy tej karcie pod USB?

Szczególna prośba do Ciebie, rewolucyjny - może dowiemy się, czy wystartuje ten moduł na tym Icon'ie? :)

Pozdrawiam!

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1361
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: ryba825 » 2010-01-25, 22:09

A co jeśli mam podłączone kabelki i do A i do M? Mam w takim razie zamontowaną antenę do GPS? Kupiłem lapka w Orange w dniu 02.01.2008 i dopiero teraz to zauważyłem.

Prince_lookas
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2010-01-25, 20:36
Lokalizacja: Pułtusk

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: Prince_lookas » 2010-01-25, 22:25

ryba825, też mam podłączone kabelki do A i M, jak w tym temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=235569
Tylko do czego idzie ten wtyk z A? :/

rytlo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2009-12-23, 23:27
Lokalizacja: wawa

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: rytlo » 2010-02-22, 00:27

Zrobilem u siebie z GTM378 to co napisales, menadzer pokazuje mi to samo co wkleiles tylko numery portow com mam inne, odpalam program gps-nmea i lipa, zadnej znalezionej satelity. Jak mam zrobic to poprawnie?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22150
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: ja.michal » 2010-02-22, 00:50

rytlo, a jesteś w ogóle na zewnątrz, że chcesz satelitę złapać? ;)

rytlo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2009-12-23, 23:27
Lokalizacja: wawa

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: rytlo » 2010-02-22, 17:35

ja.michal, za oknem bylo zimno :) wiec testowalem na parapecie, obok laptopa mialem telefon z wlaczonym gpsem i telefon lapal satelity. Wiem juz dlaczego tak sie dzialo, po wlaczeniu programu gps-nmea i ustawieniu go na port com11 jest cisza, satelity zaczyna wyszukiwac dopiero po otwarciu programu hyperterminal-port com10 i wpisaniu APS_OGPS=2, dopiero po tym pokazuje satelity. Trzeba to zrobic po kazdym wlaczeniu komputera... Co zrobic aby dzialalo to normalnie, bo jesli zainstaluje automape i mam za kazdym razem wpisywac te komende to wielka lipa

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22150
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: ja.michal » 2010-02-22, 18:16

Jakiś plik wykonywalny wysyłający komendę do portu wrzucony do autostartu trzeba zrobić.

rytlo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2009-12-23, 23:27
Lokalizacja: wawa

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: rytlo » 2010-02-22, 18:37

to nie do konca zda egzamin, bo gps bedzie caly czas dzialal bez potrzeby po odpaleniu systemu, a czy moze w opcjach np automapy jest cos co bedzie wlaczalo gps po odpaleniu programu?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22150
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: ja.michal » 2010-02-22, 19:04

No w sumie racja.
A z automapą Ci nie pomogę. ;)

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10464
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: krystianb » 2010-02-22, 19:24

rytlo pisze:a czy moze w opcjach np automapy jest cos co bedzie wlaczalo gps po odpaleniu programu?
Raczej ciężko będzie. Ale można napisać *.bat który najpierw będzie odpalał gps a potem automapę. Tak jest najprościej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

rytlo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2009-12-23, 23:27
Lokalizacja: wawa

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: rytlo » 2010-02-22, 19:28

no i lipa, z automapa jest to samo. Moze autor tematu sie wypowie? krystianb, a jak to zrobic bo rozmawiasz z laikiem:) no i powiedzcie mi dlaczego ten gps sam sie nie wlacza podczas odpalania automapy? i co to jest to: MDM, DIAG, APP1, PCSC/GPS?

rewolucyjny
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2009-12-30, 02:15
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: rewolucyjny » 2010-02-22, 21:46

GPS sam się nie włączy ponieważ trzeba wysłać komende AT uaktywniającą GPS.
Można też pomyśleć o pliku *.bat ale niestety próbowałem coś stworzyć lecz nie udało mi się :(

U mnie automapa działa bez problemu po włączeniu GPS, zarówno w domu, jak i na zewnątrz czy w samochodzie.

dacek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2010-03-19, 00:14
Lokalizacja: siemiatycze

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: dacek » 2010-03-19, 17:32

rewolucyjny,
mam pytanie odnośnie GPS w GTM380
w HyperTermninal wpisuję polecenie na aktywacje GPS jednak przy probie polączenia przez NMEA po wybraniu opcji tak jak na rysunkach na portach com app interface i GPS interface pokazuje open failed
moglbys mi powiedziec co jest nie tak??
z gory dziekuje

Shu
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2010-04-17, 17:13
Lokalizacja: Szczecin

Re: GPS w Option GTM380

Postautor: Shu » 2010-04-17, 17:17

świetny opis, co prawda posiadam modem GTM 378, ale opis jest analogiczny
udało mi się uruchomić GPS jednak sygnał mam bardzo słaby i tutaj moje pytanie; jaką antenę podłączyć do gniazda A? próbowałem antenkę od bluetooth, która była na zewnątrz laptopa, ale niestety sygnał bardzo słaby pomimo otwartej przestrzeni (żadnej czerwonej kropki w nmea monitor)


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości