HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

frutis
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 267
Rejestracja: 2009-12-17, 17:31
Lokalizacja: kr

HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: frutis » 2010-08-27, 20:25

Witam,

Chciałbym się podzielić ze wszystkimi prostą aplikacją pozwalającą samodzielnie przygotować dashboard który później możemy wgrać do modemu Huawei (w późniejszym terminie postaram się zaktualizować temat i dodać podobne aplikacje pozwalające przygotować dashboard dla modemów Novatel oraz Option).

Aplikacja ta wykorzystuje program hwiso2bin (program został zmodyfikowany ponieważ nie działał z nowymi instalatorami Huawei). Dodatkowo zostały wykorzystane narzędzia Resource Hacker oraz Resource Compiler.

Instalator Huawei wykorzystany w aplikacji to: UTPS16.001.05.00.45_MAC1 5.001.08.01.45_LNX15.001.08.01 .45.

Aplikacja pozwala na zmianę nazwy dashboard'u wyświetlanej podczas instalacji (niestety nazwa dashboard'u w modemie po instalacji będzie zawsze taka sama: graham_inggs_custom_iso).

Ze względu na ograniczoną wielkość pamięci wewnętrznej modemu aplikacja wyświetla ostrzeżenie jeśli rozmiar pliku obrazu ISO przekracza 32MB (autor hwiso2bin wspomina o takim rozmiarze kości pamięci w modemie). Nie wiem co może się stać jeśli spróbujemy wgrać dashbord o większym rozmiarze niż pojemność pamięci w modemie.

Plik obrazu ISO musimy przygotować samodzielnie. Obraz hybrid Macintosh/PC (HFS/ISO 9660) możemy przygotować za pomocą aplikacji MacImage for Windows (Huawei używa jej przy tworzeniu swoich dashboard'ów).

Proszę o zgłaszanie problemów (sugestii?) związanych z aplikacją.

Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia modemów wynikające z nieumiejętnego użycia aplikacji.

Aplikację można pobrać z tego adresu: http://uploaded.to/file/e4r9i9

[mod]Stara wersja
http://uploaded.to/file/y4z2jb
http://uploaded.to/file/i8t02u to też juz stara wersja
http://uploaded.to/file/2u6kkm

[/mod]

Historia zmian:

0.0.0.6
- lista napędów jest pobierana bezpośrednio z rejestru (komenda wmic nie jest już używana)
- na liście napędów pojawia się pierwsze w kolejności urządzenie (wcześniej lista była początkowo pusta)

0.0.0.5
- możliwość zmiany nazwy instalatora (E2XX)
- dodanie opcji umożliwiającej sprawdzenie pojemności modemu oraz/lub zrobienie kopi obecnego dashboard'u

0.0.0.4
- użycie innego instalatora (UTPS11.002.03.16.03.B266) do obsługi modemu E220 (nie można zmieniać nazwy)

0.0.0.3
- dodana obsługa modemu E220

0.0.0.2
- usunięcie błędu przez który mogły zostać usunięte pliki (jeśli w katalogu do zapisu istniał wcześniej katalog temp i zawierał jakieś pliki)
- dodanie pytania czy uruchomić instalator po jego stworzeniu

0.0.0.1
- pierwsza wersja aplikacji


Trochę to trwało ale udało mi się przygotować wreszcie aplikację do tworzenia dashboard'ów dla modemów Novatel'a. W porównaniu do poprzedniej aplikacji (dla modemów Huawei) została dodana opcja dzięki której stworzony dashboard zainstaluje się tylko na określonym modelu modemu.

Aplikacji używa narzędzia 7-Zip.

Instalator Novatel wykorzystany w aplikacji to: 20418753_MUU_BELL_FW1.16.12_MC4.00.0051.0_LOCKED_pkg.

Aplikację można pobrać z tego adresu: http://uploaded.to/file/p5wzen

[mod] stara wersja
http://uploaded.to/file/31ruka.
[/mod]

Historia zmian:

0.0.0.3
- lista napędów jest pobierana bezpośrednio z rejestru (komenda wmic nie jest już używana)
- na liście napędów pojawia się pierwsze w kolejności urządzenie (wcześniej lista była początkowo pusta)

0.0.0.2
- dodanie opcji umożliwiającej sprawdzenie pojemności modemu oraz/lub zrobienie kopi obecnego dashboard'u

0.0.0.1
- pierwsza wersja aplikacji
frutis

PS
Chciałem ten temat dodać do działu "FAQ - opracowania użytkowników, dyskusje" ale brak uprawnień :).
Zauważyłem również, że ktoś już stworzył temat o tworzeniu własnego dashboard'u. Mogę jedynie zapewnić, że w trakcie tworzenia aplikacji nie miałem pojęcia o gotowym (chińskim) rozwiązaniu.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-10-07, 19:10 ]
Aktualizacja programu i linka dla Huawei oraz Novatel.
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 18:10 przez frutis, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: YaHooo » 2010-08-27, 21:04

frutis bardzo ładnie opracowane :ok:

frutis pisze:Chciałem ten temat dodać do działu "FAQ - opracowania użytkowników, dyskusje" ale brak uprawnień :) .
Ponieważ jeśli chcesz napisać posta do FAQ, to możesz to zrobić w tym wątku http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8208 Ale nie musisz nic zmieniać. W razie czego posta przeniesie się w odpowiednie miejsce wycinając zbędną dyskusję :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1913
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: Chris-Kr » 2010-08-27, 22:28

Gdyby ktoś podał przepis na opracowanie obrazu ISO z dashboardu aktualnie istniejącego na modemie, to wówczas przy użyciu tego programu można by przygotować sobie backup aktualnego dashboardu, na wypadek gdyby jego aktualizacja z jakichś względów się nie udała, lub gdyby nowy dashboard nie spełniał naszych oczekiwań.
Krzysztof

frutis
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 267
Rejestracja: 2009-12-17, 17:31
Lokalizacja: kr

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: frutis » 2010-08-27, 22:38

Można to zrobić za pomocą WinImage: Disk -> Create CD-ROM ISO image...

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1913
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: Chris-Kr » 2010-08-28, 00:18

Zrobiłem eksperyment, który się udał.
Najpierw przy pomocy WinImage stworzyłem obraz ISO z aktualnie zainstalowanego dashboardu, następnie Twoim programem z tego ISO stworzyłem plik EXE, który zainstalował mi na modemie dashboard, identyczny z wyjściowym.
Dzięki! :)
Szkoda tylko, że WinImage jest programem komercyjnym i za darmo pracuje tylko przez 30 dni.
Krzysztof

Awatar użytkownika
kwiateusz
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2010-08-25, 18:18
Lokalizacja: sie tu wziąłeś?

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: kwiateusz » 2010-08-28, 01:10

ha to do chinczyków moje, tylko tam trzebaby cmd zmieniac zeby swoje wlasne iso upchnac, to juz zabawa dla bardziej zaawansowanych :)

btw. mi eset twierdzi ze w archiwum jest jakis malware dokładnie Win32/Packed.Autoit.E.Gen wole tego nie odpalać...

p.s. Ty jestes autorem aplikacji?

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: YaHooo » 2010-08-28, 09:34

frutis pisze:Można to zrobić za pomocą WinImage: Disk -> Create CD-ROM ISO image...
Ewentualnie jeśli ma się nagrywarkę to jest szansa, że w pakiecie było Nero. A tam można taką operację przeprowadzić.

Chris-Kr pisze:Najpierw przy pomocy WinImage stworzyłem obraz ISO z aktualnie zainstalowanego dashboardu, następnie Twoim programem z tego ISO stworzyłem plik EXE, który zainstalował mi na modemie dashboard, identyczny z wyjściowym.
Czyli teraz wiemy jak zrobić (niektórzy się o to pytali) dashboard z oprogramowaniem Plusa czy Play :)
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16554
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: Jo_gurt » 2010-08-28, 10:17

A darmowy ImgBurn nie da rady?

frutis
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 267
Rejestracja: 2009-12-17, 17:31
Lokalizacja: kr

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: frutis » 2010-08-28, 10:21

Chris-Kr pisze:Szkoda tylko, że WinImage jest programem komercyjnym i za darmo pracuje tylko przez 30 dni.
Używam wersji trial od roku i nadal działa :)
kwiateusz pisze:btw. mi eset twierdzi ze w archiwum jest jakis malware dokładnie Win32/Packed.Autoit.E.Gen wole tego nie odpalać...

p.s. Ty jestes autorem aplikacji?
Skompilowałem aplikację na nowo i zaktualizowałem linka w pierwszym poście. Nie powinno być już fałszywych alarmów. Wynik skanowania online: http://virusscan.jotti.org/en-gb/scanresult/7ad6985c9eafef3d1704448d47c5fb535e348927.
YaHooo pisze:Ewentualnie jeśli ma się nagrywarkę to jest szansa, że w pakiecie było Nero. A tam można taką operację przeprowadzić.
Z tego co się orientuję to nie da się zrobić kopi dashboard'u Nero lub innymi podobnymi programami. W przyszłości postaram się dodać opcję tworzenia kopi dashboard'u do mojej aplikacji.

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1913
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: Chris-Kr » 2010-08-28, 11:26

frutis pisze:Używam wersji trial od roku i nadal działa :)

W "helpie" wyczytałem bardzo budującą informację, że program można za darmo używać przez rzeczywiste 30 dni. Czyli jeśli będziemy go używać co drugi dzień, to program będzie nam działał przez dwa miesiące.

Z tego co się orientuję to nie da się zrobić kopi dashboard'u Nero lub innymi podobnymi programami.

Czy orientujesz się, czy da się odtworzyć dashboard mając na HDD skopiowane wszystkie pliki z oryginalnego dashboardu?
Próbowałem odtworzyć oryginalny dashboard T-Mobile'a z mojego modemu E-1750. Nagrałem pliki na płytkę DVD-RW, wykonałem obraz ISO tej płytki, Twoim programem przekonwertowałem go do postaci EXE, zainstalowałem na modemie i... guzik.
Nic się z wirtualnego CD-ROMU nie uruchamia, owszem, pod Total Commanderem napęd CD jest widoczny, ale gdy chcę wyświetlić jego zawartość, to dostaję komunikat, że system nie może napędu znaleźć.

W przyszłości postaram się dodać opcję tworzenia kopi dashboard'u do mojej aplikacji.

Byłoby to bardzo pożądane.
Krzysztof

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: YaHooo » 2010-08-28, 12:54

frutis pisze:Z tego co się orientuję to nie da się zrobić kopi dashboard'u Nero lub innymi podobnymi programami. W przyszłości postaram się dodać opcję tworzenia kopi dashboard'u do mojej aplikacji.
To jednym słowem lipa nieco. Ja niestety nie mam modemu z cd-romem, więc Ci nie pomogę.

Chris-Kr pisze:Czy orientujesz się, czy da się odtworzyć dashboard mając na HDD skopiowane wszystkie pliki z oryginalnego dashboardu?
Próbowałem odtworzyć oryginalny dashboard T-Mobile'a z mojego modemu E-1750. Nagrałem pliki na płytkę DVD-RW, wykonałem obraz ISO tej płytki, Twoim programem przekonwertowałem go do postaci EXE, zainstalowałem na modemie i... guzik.
Nic się z wirtualnego CD-ROMU nie uruchamia, owszem, pod Total Commanderem napęd CD jest widoczny, ale gdy chcę wyświetlić jego zawartość, to dostaję komunikat, że system nie może napędu znaleźć.
A utworzyłeś plik ISO z odpowiednimi opcjami? Bo w pierwszym poście pisze:
frutis pisze:Plik obrazu ISO musimy przygotować samodzielnie. Obraz hybrid Macintosh/PC (HFS/ISO 9660) możemy przygotować za pomocą aplikacji MacImage for Windows (Huawei używa jej przy tworzeniu swoich dashboard'ów).
Tak więc myślę, że tu jest problem.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1913
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: Chris-Kr » 2010-08-28, 21:21

Powtórzyłem próbę odtworzenia dashboardu T-Mobile'a i tym razem się udało!
Różnica polegała na tym, że teraz pliki nagrałem nie na płytkę DVD+RW (jak poprzednio), lecz na płytkę CD-RW.
Dashboard bez problemu zainstalował sie na modemie, aplikacja T-Mobile'a (którą miałem wcześniej zainstalowaną na komputerze) uruchamiała się przy podłączeniu modemu do portu USB, a modem bez problemu łączył sie z netem.
Ciekawe rzeczy zaczęły się dopiero później, a piszę o nich, bo myślę, że te problemy są prawdopodobnie udziałem także innych użytkownicy brandowanych modemów.
Z ciekawości zdeinstalowałem aplikację T-Mobile'a i pozwoliłem by samoczynnie zainstalowała się ona ponownie z dashboardu.
W trakcie instalacji Kaspersky nagle wyświetlił mi komunikat o sensie mnie więcej takim, że program T-Mobile Internet Manager próbuje niepostrzeżenie (?) ściągnąć i zainstalować podejrzany driver:
C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\EWFILTERDRIVERS.SYS
Nie bardzo wiedziałem co z tym zrobić, więc tylko zapisałem sobie ścieżkę i zezwoliłem na to.
Nie wiem jaka rolę ten sterownik spełnia, ale po zakończeniu instalacji, okazało się że modem nie chce się już łączyć z siecią, ani przy użyciu aplikacji T-Mobile'a (error 628), ani przy pomocy TNI (error 692).
Nie pomagało ani odłączanie modemu, ani rebooty komputera. Na szczęście, problem ustąpił po zainstalowaniu najnowszych sterowników ze strony naszego forum, a po zdeinstalowaniu aplikacji T-Mobile'a zniknął także ten podejrzany sterownik.
Krzysztof

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: YaHooo » 2010-08-29, 20:43

Chris-Kr pisze:C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\EWFILTERDRIVERS.SYS
Niestety google znajduje tylko jeden wynik (link do tego tematu). Nie za dużo mogę powiedzieć o tym pliku. Jedno co można sprawdzić, to może coś w opisie pliku pisze ciekawego?
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

mrozilla
Stały użytkownik forum
Posty: 128
Rejestracja: 2010-08-27, 19:30
Lokalizacja: Polska

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: mrozilla » 2010-08-30, 15:55

Mam takie pytanie, czy da się sprawdzić wersję mobile partner jaka jest w dashboardzie, konkretnie tym: E220 dashboard Mobile Partner 2k, XP, Vista (http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_dd.htm)
Zapewne jest to starsza wersja niż ta: Mobile Partner WIN v11.302.09.01.539 (Voice & USSD) (http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_m.htm).
W dodatku posiadam windows 7 x64 i chciałbym aby po włożeniu modemu wszystko samo się instalowało (również pod ten system jak i inne), a w tym pliku nie ma wzmianki o działaniu na win7.
Dało by się zrobić dashboard z najnowsza wersją managera, sterownikami pod wszystkie systemy Win oraz spolszczeniem jakie jest tutaj (Mobile Partner LanguagePatch (http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_o.htm))?

Bo chyba mobile partner najlepiej używać prawda? Zresztą wzmianke o Win7 ma tylko: E220 dashboard Three DK v1.2.101.0 (also for windows 7 32 & 64), a wolałbym uniknąć brandowanego softu.
Dodam, że mam E220 z iPlusa.

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1913
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Postautor: Chris-Kr » 2010-08-30, 16:09

Odpal Mobile Partnera.
W menu Tools > Diagnostic wyświetla się "Software Version" - to jest właśnie nr wersji zainstalowanego dashboardu.
A różne wersja Mobile Partnera możesz sobie poinstalować na komputerze i wypróbować niezależnie od tego, co masz zainstalowane w modemie jako dashboard.
Krzysztof


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość