Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Dyskusje o ofertach operatorów (GSM/UMTS/HSPA/LTE) krajowych i zagranicznych (m.in.: Cyfrowy Polsat, Aero2), umowach, limitach, reklamacjach itp.
Polecamy na początek: Aero2 - darmowy dostęp do internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30177

Moderator: Moderatorzy

b0rek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2011-10-18, 12:12
Lokalizacja: Lublin

Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: b0rek » 2011-10-21, 10:43

Witam,

Komórkowe połączenia szerokopasmowe, nowość w Windows 7. Temat mało znany, a ciekawy. Do połączeń przez modemy komórkowe nie potrzebny jest żaden dodatkowy soft. Z tego co wyczytałem, do działania potrzebny jest modem ze sterownikami obsługującymi tę funkcję. Bez problemu działa na Huawei E173u-2 z Aero2, a Samsung Y3300 nie.

Poniżej kilka linków z podstawowymi informacjami dla rozjaśnienia tematu:
Co to są komórkowe połączenia szerokopasmowe?
Wykorzystanie komórkowych połączeń szerokopasmowych do połączenia z Internetem
Komórkowe połączenia szerokopasmowe: często zadawane pytania
Windows 7 - Mobile Broadband

Przykład konfiguracji Aero2 z modemem Huawei E173u-2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2011-10-22, 15:09 przez b0rek, łącznie zmieniany 2 razy.

TeksykańczykEN
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2011-10-21, 15:11
Lokalizacja: PL

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: TeksykańczykEN » 2011-10-21, 19:13


b0rek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2011-10-18, 12:12
Lokalizacja: Lublin

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: b0rek » 2011-10-22, 14:32

Wykorzystując Komórkowe połączenia szerokopasmowe nie trzeba tworzyć i używać połączenia dial-up opisanego w przytoczonym wątku. Po wpisaniu APN, loginu i hasła, ewentualnie PINu system zajmuje się resztą.

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: Chris-Kr » 2011-10-23, 16:40

b0rek pisze:Komórkowe połączenia szerokopasmowe, nowość w Windows 7. Temat mało znany, a ciekawy. Do połączeń przez modemy komórkowe nie potrzebny jest żaden dodatkowy soft. Z tego co wyczytałem, do działania potrzebny jest modem ze sterownikami obsługującymi tę funkcję.

Nie mam Windows 7, ale odnoszę wrażenie, że ta nowość, to po prostu praca modemu w trybie NDIS.
Czy się mylę?
Krzysztof

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: krystianb » 2011-10-23, 16:41

Chris-Kr pisze:ale odnoszę wrażenie, że ta nowość, to po prostu praca modemu w trybie NDIS.
Chyba nie do końca, bo nie każdy modem pracujący w trybie NDIS jest rozpoznawany przez 7.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1626
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: Maciek764 » 2011-10-23, 18:16

Ja jestem ciekawy w jakim trybie Sierra Watcher łączy, bo u mnie po połączeniu nie ma ani Dial-Upa zestawionego, ani tego szerokopasmowego (mimo że normalnie pokazuje zasięg, ale nie że jest połączony). Pokazuje Sieć niezidentyfikowana :P

consonance
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2011-10-03, 11:12
Lokalizacja: Kielce

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: consonance » 2011-10-26, 13:21

U mnie w Sierra Wireles USB 307 pokazuje właśnie szerokopasmowe...
Czasem pokazuje zasięg, zcasem nie.. i (chyba, bo nie mam teraz dostępu) również sieć niezidentyfikowana. Mówię o Aero2.

b0rek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2011-10-18, 12:12
Lokalizacja: Lublin

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: b0rek » 2011-11-08, 11:22

Samsung Y3300 (modem z netbooków Samsung NP-N150-HAP1PL rozprowadzanych przez Plusa) po instalacji nowych sterowników pod Win7 pokazuje połączenie szerokopasmowe dla Playa, ale dla Aero2 nie. Trochę to dziwne.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11157
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: Jaco » 2011-11-08, 16:44

b0rek pisze:Wykorzystując Komórkowe połączenia szerokopasmowe nie trzeba tworzyć i używać połączenia dial-up opisanego w przytoczonym wątku. Po wpisaniu APN, loginu i hasła, ewentualnie PINu system zajmuje się resztą.
Możesz pokazać gdzie u ciebie jest Komórkowe połączenie szerokopasmowe? Ja widzę identyczne jak tu kiedy robiłem manual dla konfiguracji DIAL-UP. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=164375#164375

Obecnie posiadam laptopa z WIN 7 Professional i nie widzę komórkowego połączenia szerokopasmowego.Mam wbudowany modem dla GSM.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1626
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: Maciek764 » 2011-11-08, 16:48

U mnie wystarczyło kliknąć na ikonkę netu w pasku zadań i nad WiFi były Mobile Broadband Connection (mam system eng, więc to pewnie odpowiednik). Połączenia nie trzeba w żaden sposób tworzyć, powinno pojawić się automatycznie jeżeli są zainstalowane sterowniki do modemu (no i jeżeli to obsługują)

b0rek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2011-10-18, 12:12
Lokalizacja: Lublin

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: b0rek » 2012-07-16, 12:44

Jaco pisze:Możesz pokazać gdzie u ciebie jest Komórkowe połączenie szerokopasmowe? Ja widzę identyczne jak tu kiedy robiłem manual dla konfiguracji DIAL-UP. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=164375#164375

Obecnie posiadam laptopa z WIN 7 Professional i nie widzę komórkowego połączenia szerokopasmowego.Mam wbudowany modem dla GSM.


Połączenie szerokopasmowe pojawia się pod listą sieci WiFi jak klikniesz w trayu na ikonkę sieci lewym klawiszem myszki. Jak na screenshocie http://www.bez-kabli.pl/download.php?id=3758

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-07-16, 18:00 ]
Panie i Panowie tniemy cytaty!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2012-07-16, 16:56 przez b0rek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23996
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: wojteks » 2012-07-16, 17:31

b0rek pisze:Połączenie szerokopasmowe pojawia się

O ile modem pracuje w trybie NDIS lub NDIS i RAS. W trybie RAS połączenia szerokopasmowego nie ma.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe

Postautor: krystianb » 2012-07-16, 17:59

wojteks pisze:O ile modem pracuje w trybie NDIS lub NDIS i RAS.
I modem jest zgodny z tym trybem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!


Wróć do „Co wybrać - usługi operatorów GSM/UMTS/HSPA/LTE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości