Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Opis sprzętu (modemów, telefonów, routerów itd) oraz oprogramowania przygotowane przez użytkowników naszego forum.

Moderator: Moderatorzy

tomaszj
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2012-06-26, 19:37
Lokalizacja: Warszawa

Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: tomaszj » 2012-07-11, 19:18

Poniższy opis pokazuje krok po kroku jak uzyskać dostęp do darmowego Internetu oferowanego przez Aero2 przy użyciu modemu, sprzedawanego przez Play. Wszystko w pełni legalne, trzeba się przygotować na wydanie ok 170 zł, z czego część jest do odzyskania (kaucja 20 zł i starter 10 zł). Wiedza, zaprezentowana poniżej, jest rozsiana tu i tam (podaję linki w tekście), ja to zebrałem przy okazji podłączania się do Aero2.
  1. Zdobywamy kartę Aero2

    Na stronie operatora są opisane sposoby zdobycia karty SIM http://aero2.pl/faq.html#Answer1 - generalnie wpłaca się 20 zł kaucji, którą można odzyskać przy zwrocie karty SIM (trzeba zachować ten większy kawałek plastiku, nazywany adapterem, na którym nadrukowany jest PIN i PUK) oraz ew. 7 zł za przesyłkę.
  2. Kupujemy modem Huawei E3131 w Play

    Na stronie http://www.play.pl/pl/oferta/internet/i ... -na-karte/ wybieramy "Zestaw 1GB + modem 4G" za 129 zł. Po wybraniu opcji "Płacę przy odbiorze" kwota zwiększa się o 14 zł i po paru dniach kurier dostarcza zestaw, w którym jest potrzebny modem oraz niepotrzebny starter z kartą SIM, który można sprzedać na Allegro za ok. 10 zł. Nie podpisuje się żadnej umowy z Play, nie ma żadnych zobowiązań, a modem nie ma SimLocka.

    Na razie jeszcze nie podłączamy modemu do komputera - zrobimy to dopiero po instalacji sterowników.
  3. Instalujemy sterowniki do modemu

    Ściągamy sterowniki do modemu http://www.mediafire.com/?ec4plbczf4o2hk1 (wg http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33928), rozpakowujemy, uruchamiamy Driver\DriverSetup.exe i czekamy krótką chwilę. Nic się nie pokazuje na ekranie, za to powstaje plik Driver\Install.txt, którego końcówka to:

    Info : ...\Driver\Driver\X86\ew_jubusenum.inf installer success.
    Info : Install virtual device [huawei_enum_vbus] ok
    Excute file: ...\Driver\..\AutoRun\AutoRunSetup.exe
    Info : File not found, return.
    SUC: end...

    co oznacza, że wszystko jest ok.

    Te sterowniki można zdobyć również tak, że instaluje się aplikację PlayOnline z modemu, kopiuje się na bok katalog Driver, a potem odinstalowuje się PlayOnline. Na wskazanej powyżej stronie są dokładnie te same sterowniki, więc skoro kupiliśmy je legalnie z modemem to możemy ich też legalnie używać, bez potrzeby instalowania i odinstalowania PlayOnline.
  4. Podłączamy modem i konfigurujemy

    Otwieramy modem, wyłamujemy kartę Aero z adaptera (nie ten najmniejszy kawałek), wkładamy do modemu w prawidłowy sposób i wkładamy modem do portu USB. Warto od razu wybrać ten port USB, którego będziemy docelowo używać, bo każde podłączenie do innego portu spowoduje, że modem się zainstaluje ponownie z nazwą rozszerzoną o numer kolejny.

    Jeśli uruchomi się autoodtwarzanie i zaproponuje instalację PlayOnline to anulujemy. W tym momencie system już powinien widzieć modem. Uruchamiamy Menedżera urządzeń z Panelu sterowania, rozwijamy modemy, klikamy prawym klawiszem myszy na "Huawei Mobile Connect - 3G Modem", potem we "Właściwości", jak na poniższym obrazku:

    [center]Obrazek[/center]

    Wchodzimy w zakładkę "Zaawansowane" i widzimy następujący ekran:

    [center]Obrazek[/center]

    W polu "Dodatkowe polecenie inicjujące" wpisujemy:

    Kod: Zaznacz cały

    AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"

    następnie klikamy "Zaawansowane ustawienia portu", żeby sprawdzić, na którym porcie zainstalował się nam modem - jest to widoczne na kolejnym ekranie:

    [center]Obrazek[/center]

    W tym przypadku jest to COM27, zapamiętujemy lub zapisujemy sobie ten numer portu. Niczego nie zmieniamy, wychodzimy z tego ekranu przez Anuluj, a na poprzednim klikamy Ok, żeby zapisało się nam polecenie inicjujące.

    Ściągamy sobie putty.exe ze strony http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html a dokładniej to ten plik http://the.earth.li/~sgtatham/putty/lat ... /putty.exe i zapisujemy np. na pulpicie. Nie trzeba go instalować, po prostu uruchamiamy i widzimy:

    [center]Obrazek[/center]

    Wybieramy "Serial", wpisujemy port, na którym zainstalował się modem, prędkość 19200, ewentualnie wpisujemy nazwę i zapisujemy sobie połączenie na przyszłość, klikając Save. Potem klikamy Open i widzimy czarny ekran z kursorem:

    [center]Obrazek[/center]

    Nic się nie dzieje, ale nie należy się bać. Jesteśmy teraz podłączeni do modemu i możemy mu wydawać polecenia AT. Polecenia wpisujemy ręcznie z klawiatury albo kopiujemy do schowka i klikamy prawym klawiszem myszki na tym czarnym obszarze, żeby je wkleić. Na dobry początek piszemy po prostu at i naciskamy klawisz Enter na klawiaturze. Modem powinien odpowiedzieć OK. Może się jednak zdarzyć tak, że modem nie ma włączonego echa, tzn nie wyświetla naszych komend na ekranie. Trzeba wtedy wpisać komendę ate1 - na ekranie będzie to wyglądało tak:

    [center]Obrazek[/center]

    Potem jest już prosto. Wpisujemy (a raczej kopiujemy i wklejamy, wg opisu powyżej):

    Kod: Zaznacz cały

    AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2

    żeby zmienić domyślne ustawienia dla Play na takie, które umożliwią połączenie z Aero - ten sposób ze szczegółami jest opisany tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33783

    Moim zdaniem warto wyłączyć CDROM oraz gniazdo kart SD w modemie, dzięki czemu każde podłączenie modemu do portu USB nie będzie tworzyło dwóch dysków, z których nie zamierzamy korzystać. Robi się to poleceniem:

    Kod: Zaznacz cały

    AT^SETPORT="A1,A2;1,16,3,2"


    Ewentualne przywrócenie domyślnych ustawień dla CDROM i SD to:

    Kod: Zaznacz cały

    AT^SETPORT="A1,A2;1,16,3,2,A1,A2"


    Ta metoda jest opisana tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33928

    W sumie wygląda to tak:

    [center]Obrazek[/center]

    Zamykamy putty, wyciągamy modem z USB, wkładamy ponownie. Teraz nie powinien się pokazać ani CDROM ani SD. Na obudowie jest dioda, która wskazuje stan modemu:
    • Dwa mignięcia w kolorze zielonym co trzy sekundy: modem jest włączony
    • Jedno mignięcie w kolorze niebieskim co trzy sekundy: modem rejestruje się w sieci 3G lub 3G+
    • Ciągłe światło w kolorze niebieskim: modem jest podłączony do sieci 3G.
    • Ciągłe światło w kolorze niebieskozielonym: modem jest podłączony do sieci 3G+.
    Po podłączeniu modem miga na zielono, a po chwili powinien migać na niebiesko. Jeśli nie miga to znaczy, że nie mamy zasięgu. Trzeba podejść do okna albo wyjść na taras, jeśli nie pomaga to przeprowadzić się w miejsce, gdzie jest zasięg. Do testowania zasięgu wystarczy dowolna ładowarka z portem USB - modem z kartą Aero2, skonfigurowany wg powyższego opisu, widzi sieć Aero2 po podłączeniu do zasilania. Nie jest potrzebny komputer. Można np. podłączyć modem do ładowarki samochodowej i podczas samochodowej wycieczki krajoznawczej zatrzymać się na postój w miejscu, gdzie jest zasięg Aero2.
  5. Konfiguracja połączenia

    Rozpoczęcie konfiguracji jest zależne od wersji Windowsów, np. pod Vistą: Start -> Połącz z -> Skonfiguruj połączenie lub sieć. Potem jest już chyba tak samo, ale nie mam tego jak sprawdzić. Wybieramy "Skonfiguruj połączenie telefoniczne":

    [center]Obrazek[/center]

    Wybieramy modem Huawei i na kolejnym ekranie wpisujemy nr telefonu

    Kod: Zaznacz cały

    *99***1#
    oraz nazwę połączenia. Nazwę użytkownika i hasło zostawiamy puste. Klikamy na Połącz:

    [center]Obrazek[/center]

    Powinno się udać, a dioda na modemie zaświeci stałym kolorem niebieskim (3G) lub niebieskozielonym (3G+).

    Przy kolejnym połączeniu warto wejść we właściwości i w zakładce "Opcje" wyłączyć checkboxy "Monituj o nazwę użytkownika" oraz "Monituj o numer telefonu", dzięki czemu oszczędzimy sobie oglądania jednego ekranu i niepotrzebnego klikania:

    [center]Obrazek[/center]

    Miłej zabawy!

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: YaHooo » 2012-07-14, 22:11

tomaszj fajny poradnik :ok:

Myślę, że nie jednemu się przyda.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 211
Rejestracja: 2009-02-22, 13:45
Lokalizacja: polska

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: witoj » 2012-07-16, 11:13

Z tym Putty mam na win7 i 8 drobny problem nie widać wpisywanych komend ale wpisane w ciemno działają :ok:
Obrazek
Jest na to jakaś rada?
A wznawianie co godz. przerwanego połączenia w win7 też nie działa :(

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23996
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: wojteks » 2012-07-16, 11:16

witoj pisze:Jest na to jakaś rada?

Category/Terninal/Local Echo co masz ustawione? Ja na Auto mam wszystko.

witoj pisze:A wznawianie co godz. przerwanego połączenia w win7 też nie działa

Działa, mam W7 i działa.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy
Posty: 16480
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: Jo_gurt » 2012-07-16, 11:26

witoj pisze:Jest na to jakaś rada?

W niektórych modemach analogowych trzeba było wydać komendę, żeby odpowiadały tekstowo. Może tu jest to samo?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23996
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: wojteks » 2012-07-16, 11:28

Jo_gurt pisze:W niektórych modemach analogowych trzeba było wydać komendę,

Przypomniało mi się, jak na złym porcie wydaje się komendy to nic modem nie odpowiada. Prawie każdy modem ma więcej niż 1 port COM.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 211
Rejestracja: 2009-02-22, 13:45
Lokalizacja: polska

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: witoj » 2012-07-16, 11:58

wojteks pisze:Category/Terninal/Local Echo co masz ustawione?

Tak jak na obrazku z poradnika ale port com spisany z mojego modemu(Menedżer urządzeń) nic więcej nie ruszałem w Putty
Co do wznawiania jeszcze przejrzę raz ustawienia:)
Tego nie miałem wpisane AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" :(
teraz testuję na win8 za godz.się zobaczy.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23996
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: wojteks » 2012-07-16, 12:31

witoj pisze: ale port com spisany z mojego modemu

Zobacz w gałąź "Porty COM" i tam powinien być też jakiś port do modemu, na nim sprawdź komendy AT.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 211
Rejestracja: 2009-02-22, 13:45
Lokalizacja: polska

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: witoj » 2012-07-16, 12:57

Tam są dwa inne porty na 19 wyskakuje ^RSSI: 4 i w ciemno idzie wpisywać komendy i odpowiedź jest OK a na com18 bez reakcji na komendy.

Heinrich
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2012-07-16, 20:54
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: Heinrich » 2012-07-16, 21:29

Bardzo dobry opis,ja zrobiłam tak:Zdobyłam kartę Aero 2.Kupiłam modem HuaweiE3131 w Play.Zainstalowałam sterowniki,anulowałam instalacje Play Online.Uruchomiłam TNI i zrobiłam konfiguracje połączenia zgodnie instrukcją.Program dodany do autostartu automatycznie łączy z internetem i wznawia połączenia :ok:

tomaszj
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2012-06-26, 19:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: tomaszj » 2012-07-18, 11:09

witoj pisze:Z tym Putty mam na win7 i 8 drobny problem nie widać wpisywanych komend ale wpisane w ciemno działają :ok:
Jest na to jakaś rada?

Przecież ja to opisałem:
tomaszj pisze:Może się jednak zdarzyć tak, że modem nie ma włączonego echa, tzn nie wyświetla naszych komend na ekranie. Trzeba wtedy wpisać komendę ate1

Wpisujesz ate1 <enter> i już komendy będą widoczne na ekranie, no chyba że w Terminal/Local echo masz ustawione Force off - wtedy nic się nie pokazuje.

rysiu543
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2011-11-17, 12:44
Lokalizacja: wejherowo

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: rysiu543 » 2013-01-21, 17:04

OJOJ, za 200 zł. to ja kupiłem router mifi i bez żadnej zabawy połaczyłem się z aero2 .......

monikazima123
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2013-04-07, 21:52
Lokalizacja: Kielce

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: monikazima123 » 2013-04-07, 21:56

Tylko ten aero2 już niedługo nie będzie darmowy, nie wiem, czy wszyscy zdają sobie z tego sprawę:)

moher
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 384
Rejestracja: 2011-02-02, 15:43
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: moher » 2013-04-07, 22:04

3,5 roku to niedługo?

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: krystianb » 2013-04-07, 22:04

monikazima123 pisze:już niedługo
Różne kobiece "niedługo" już słyszałem, ale nigdy takiego trwającego 1354 dni...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

jamper3
Użytkownik forum
Posty: 31
Rejestracja: 2009-05-12, 21:18
Lokalizacja: lipiny

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: jamper3 » 2013-04-10, 13:51

Wszystko ok tylko nie podoba mi się ze trzeba wysyłać xero kopię dowodu osobistego ile to spraw jest w telewizji ze ktoś zdobył dane i wziął na kogoś kredyt i się zraziłem do tego Aero2.Wystarczyło by tylko wpłata i adres.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23996
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: wojteks » 2013-04-10, 16:45

jamper3 pisze:tylko nie podoba mi się ze trzeba wysyłać xero kopię dowodu osobistego

Przecież przymusu brania BDI nie ma więc w czym problem?

jamper3 pisze:ile to spraw jest w telewizji ze ktoś zdobył dane i wziął na kogoś kredyt

Oczywiście Aero2 weźmie kredyt na Ciebie, nie rozśmieszaj nas.

jamper3 pisze:Wystarczyło by tylko wpłata i adres.

Nie, nie wystarczy ponieważ BDI przypisane jest do konkretnego PESELu a to wiarygodnie .tylko kopia DO zapewni operatorowi.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1277
Rejestracja: 2008-03-11, 14:15
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: KrissTofferr » 2013-04-10, 21:46

jamper3 pisze:nie podoba mi się ze trzeba wysyłać xero kopię dowodu osobistego
Ja zeskanowałem dowód i zamazałem: imiona rodziców, miejsce urodzenia, wzrost, kolor oczu.

wojteks pisze:Nie, nie wystarczy ponieważ BDI przypisane jest do konkretnego PESELu a to wiarygodnie .tylko kopia DO zapewni operatorowi.
Gdyby notariusz poświadczył podpis na zamówieniu to wtedy PESEL, adres, nr dowodu jest na odwrocie zamówienia wpisywany przez notariusza. Nie próbowałem tego z Aero2.

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 841
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: Jak podłączyć się do darmowego Internetu za niecałe 200 zł

Postautor: atento » 2013-04-26, 02:38

jamper3 pisze:Wszystko ok tylko nie podoba mi się ze trzeba wysyłać xero kopię dowodu osobistego ile to spraw jest w telewizji ze ktoś zdobył dane i wziął na kogoś kredyt i się zraziłem do tego Aero2.Wystarczyło by tylko wpłata i adres.


W sklepie placac karta kredytowa mozesz zostac okradziony ;) To samo sie tyczy kazdego miejsca gdzie pokazujesz czy przekazujesz dokumenty, zapewniam Cię, że nie ma bezpiecznego miejsca możesz zostac jednym slowem "wydymany" i nie bedziesz wiedzial ani kiedy ani przez kogo i nic z tym nie zrobisz, zapewne nie złapiesz i nawet nie dowiesz sie kto to był, nawet jak zakopiesz w ogródku w słoiczku swoje cenne dokumenty, ktoś kto bedzie chciał i tak to zrobi bez cennej zawartości słoja zakopanego skrzetnie w rabatce.


Wróć do „Testy, recenzje, opisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości