e3272 od wschodnich sąsiadów

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ee35487
Stały użytkownik forum
Posty: 54
Rejestracja: 2011-08-15, 02:19
Lokalizacja: PL

e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: ee35487 » 2014-07-05, 04:56

Ktoś przerabiał te huaweje e3272 z rosyjskiego megafon na allegro po 90zł?

Jeden z komentarzy:

Transakcja przebiegła pomyślnie. Polecam. PS. Modem działa po zmianie firmwaru z LTE w Polsce!!!


O ile poprzednik czyli e3276 brandowany jako Megafon M150-1 to był E3276s-152 z pasmem 2600 i 800. To e3272 sprzedawany tam jako Megafon M100-4 to E3272s-153 obsługujący FDD 800/900/1800/2100/2600 MHz
Potwierdza to: http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=508842

Na stronie megafon mowa o lte 800/2600 http://moscow.shop.megafon.ru/modems/82 ... l#features
czyli można podejrzewać, że zablokowali pozostałe pasma firmware'm brandowanym i wystarczy wgrać coś od innego operatora lub czysty fw z odblokowanymi wszystkimi pasmami aby modem ruszył.
Np. coś z tego http://3ginfo.ru/download58.html z dwoma 00 na końcu co oznacza niebrandowany firmware.


Ktoś może już przerabiał temat i może coś dodać?

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 657
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: darekka » 2014-07-05, 07:48

A może ktoś ma generator kodów do flashowania nowego firmware dla HUAWEI E3272HiLink, bo firmware 00 czyli uniwersalne wymagają tego kodu i aktualizacja przebiega po polsku.
P.S.firmware dla CP/Polkomtela oznaczony jako 24.xx w rzeczywistości wewnątrz archiwum jest stara wersja 22.xx-nowszą można pobrać bezpośrednio ze strony Huawei.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-07-05, 22:01 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2014-07-05, 21:01 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka

ee35487
Stały użytkownik forum
Posty: 54
Rejestracja: 2011-08-15, 02:19
Lokalizacja: PL

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: ee35487 » 2014-07-05, 08:14

Jak nic się nie zmieniło, to flashing code generujesz podając imei tutaj: http://a-zgsm.com/freecode/

Kod jest potrzebny za każdym razem jak robisz hop pomiędzy innymi wersjami fw, czyli brand1-brand2 czy brand1-czysty.

edit:

Ogólnie widzę, że najświeższy fw do hilinków bez brandu to 22.470.07.00.00
Ogólnie to jest to ciekawe. Zrzut z changeloga w pdfie który jest załączony do najświeższego fw:
Obrazek

a operatorzy dopiero dostają aktualizacje do .436.07.

Chyba zarazykuje tego ruska i spróbuję go na hilinka przerobić. :)
Ostatnio zmieniony 2014-07-05, 08:39 przez ee35487, łącznie zmieniany 2 razy.

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 657
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: darekka » 2014-07-05, 08:16

Jeśli ktoś nie chce podawać IMEI na stronach generujących ten kod to jest do pobrania działający generator ze strony:

Kod: Zaznacz cały

http://chomikuj.pl/Ekscentryk/MODEMY/Flashery*2c+Dc+unlockery*2c+Kalkulatory*2c+Generatory*2c+Hash+i+inne+Modem+Huawei-ZTE/Huawei+Unlock+Tool+v.2.0

o nazwie: "Unlock Huawei new".

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2014-07-05, 10:11 ]
Wydzielenie linka.

[ Dodano: 2014-07-05, 12:31 ]
Ja jestem po sprawdzeniu wszytkich FIRMWARE i WEBUI -wynikowo najnowsze działające z modemem pochodzącym z Plus/CP FIRMWARE to: 22.470.07.00.00:i WEBUI-13.100.10.00.03(jest po angielsku-brak polskiego).Inne nowsze WebUi niestety nie działają-brak strony konfiguracyjnej.
Minusem nowszych FIRMWARE i WebUi jest brak polskiego i nie wyśw2ietla się siła sygnału w dBm(ani po prawej u góry po najechaniu na "kreseczki" ani w zakładce SYSTEM/DEVICE INFORMATION.
Ostatnio zmieniony 2014-07-05, 09:11 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka

ee35487
Stały użytkownik forum
Posty: 54
Rejestracja: 2011-08-15, 02:19
Lokalizacja: PL

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: ee35487 » 2014-07-09, 16:14

OK. Modem przed chwilą otrzymałem. Fabrycznie miał mobile partnera i fw 21. (nie hilink)
Na pudełku lte 800/2600.

Zgodnie z info z 4pda.ru bez problemu sflaszowałem fw hilink na modem nie hilink.
Wystarczyło wygenerować flash code i postępować wg. instrukcji:

Działa to w dwie strony więc z hilinka możemy zrobić dialup i z dialupa hilinka.
Obrazek

Zainstalowałem najnowszy czysty fw i webui
Obrazek
Obrazek


LTE naszych operatorów wykrywa i łączy się bez problemu.

Obrazek

Za 90,99zł + 10zł wysyłki dobry deal :super: :hurra:


EDIT:
Kupiłem starter orange, microsim, doładowałem za piątke, kupiłem pakiet 6GB i okazało się, że simka nie obsługuje LTE - orżnąć najnowocześniejsza sieć, jasne chyba nastawiona na dymanie :zly:

adnim
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2014-07-10, 13:08
Lokalizacja: Szczecin

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: adnim » 2014-07-10, 13:11

Witam Panowie :)
Napisze ktoś krok po kroku co zrobić aby ten modem działa w LTE ? Poki co sciagnałem najnowszy soft z plusa E3272s-153_Plus_13.100.04.05.1202 wgrałem i działa ale chyba nie w lte.
Rosysjskiego nie rozumie i nie wiem co zrobic tak krok po kroku, co i gdzie sciagnać
Chciałbym aby działał w Hilink,
Dziękuję za pomoc

ee35487
Stały użytkownik forum
Posty: 54
Rejestracja: 2011-08-15, 02:19
Lokalizacja: PL

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: ee35487 » 2014-07-10, 13:27

Spisujesz z modemu nr imei (pod klapką)
Wchodzisz http://a-zgsm.com/freecode/
wpisujesz imei, zapisujesz wygenerowany flash code

Ściągasz:
http://download-c.huawei.com/download/d ... iteCode=pl

Ściągasz:
http://hostuje.net/file.php?id=e04b41f3 ... 5657ddb91b

Podłączasz modem do PC.

Z folderu desktop.rar odpalasz instalke mbbServiceSetup.exe - czekasz z 40s
Z folderu desktop.rar odpalasz instalke DriverSetup.exe - czekasz z 40s

75MB plik z serwerów huawei to firmware hilink oraz webui (oprogramowanie do sterowania w przeglądarce)
Odpalasz plik E3272Update_22.436.07.04.1202 klikasz, next, next i czekasz. Flasher znajdzie modem i poprosi o flashing code który wygenerowałeś wcześniej. Wpisujesz i leci.
Jak zakończy to flashujesz webui czyli Update_WEBUI_13.100.04.06.1202

I to wszystko. Modem działa jako hilink i jest sterowany z przeglądarki spod 192.168.1.1


Do lte musisz mieć kartę obsługującą lte, ja się wczoraj naciąłem na orange - te ich karty w starterach 'wybierz numer' nie obsługują lte.

adnim
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2014-07-10, 13:08
Lokalizacja: Szczecin

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: adnim » 2014-07-13, 21:43

[ Dodano: 2014-07-13, 22:44 ]
Dzięki wielkie, działa aż miło.
Mam jedynie problem z pracą tego modemu na routerze asus rt- n66u. Połączenie jest, prędkość na poziomie 50mb down, up 40. Problem w tym ze stosunkowo wolno ładują sie strony. Czasami »»w ogóle«« nie chcą sie ładowac.
Soft oryginalny Asusa najnowszy.
Rady na to chyba nie ma żadnej?
Wiec jaki modem polecacie ? Stosunkowo niedrogi no i stabilny :)
Fajnie jakby miał gigant lan, ale nie koniecznie.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10428
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: krystianb » 2014-07-13, 22:34

Może masz ustawione zbyt wysokie MTU?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

adnim
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2014-07-10, 13:08
Lokalizacja: Szczecin

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: adnim » 2014-07-14, 06:21

A gdzie to mtu sie ustawia ?

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 728
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: atento » 2014-07-14, 14:14

Zapytam wprost dla pewności, czyli modem po wgraniu firmware odblokowuje wszystkie częstotliwości ? Czyli ma Polskie LTE?

Wybaczcie czytałem wyżej, że tak lecz lepiej być pewnym niż wywalić 100zł w błoto.

ee35487
Stały użytkownik forum
Posty: 54
Rejestracja: 2011-08-15, 02:19
Lokalizacja: PL

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: ee35487 » 2014-07-14, 15:03

Tak.

Kod: Zaznacz cały

Polecenie:
AT^SYSCFGEX=?
Odpowiedź:
AT^SYSCFGEX=?

^SYSCFGEX: ("00","01","02","03","99"),((2000000400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100"),(280000,"GSM850/GSM1900"),(3fffffff,"All bands")),(0-2),(0-4),((800c5,"LTE_B1/LTE_B3/LTE_B7/LTE_B8/LTE_B20"),(7fffffffffffffff,"All bands"))

dziedziel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2014-06-18, 18:53
Lokalizacja: Łowicz

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: dziedziel » 2014-07-16, 07:17

Hej,

czy może mi ktoś pomóc? Postępuję zgodnie z instrukcją od "ee35487". Udało mi się wgrać Nowy firmware jednak nie moge dograć WEBUI. Wyrzuca błąd, że nie nie znaleziono portu - Kod 10.

Modem jest wykrywany jako napęd CD. Poprzednio tez tak było i znajdował sie na nim Rosyjski soft. Obecnie napęd wygląda na źle sformatowany a sam modem po włączeniu do gniazda USB nie proponuje instalacji żadnego oprogramowania. Dodam, ze z poziomu przeglądarki również nie moge sie z nim połączyć.


Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy
Posty: 2235
Rejestracja: 2012-02-01, 14:46
Lokalizacja: Lubelskie

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: Andrzejz78 » 2014-07-16, 19:25

Mam ktoś jakiś namiar na ten wschodni rarytas? ;)
Chętnie bym go wrzucił na warsztat

ee35487
Stały użytkownik forum
Posty: 54
Rejestracja: 2011-08-15, 02:19
Lokalizacja: PL

Re: e3272 od wschodnich sąsiadów

Postautor: ee35487 » 2014-07-16, 19:34

@dziedziel
Pozamykaj wszelakie mobile partnery i inne programy mogące używać modemu. Ma zostać tylko flasher i oczywiście musisz doinstalować sterowniki które podałem.
=
Edit: jak wywaliło ci teraz error przy web ui to próbuj od nowa zaczynając od softu nie hilink. Wgraj np. to z playowym brandem http://consumer.huawei.com/pl/support/d ... m?id=21562
a potem hilink od nowa i powinno pójść.

@Andrzejz78
Aukcja się skończyła.
To było to: http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... ope=closed


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości