SAN FRANCISCO, 17 sierpnia 2026, 10:05 PDT
- Atlassian wprowadził w poniedziałek nowe warunki dotyczące udostępniania danych klientów.
- Wszystkie plany chmurowe mają opcję wyłączenia udostępniania treści w aplikacji.
- Wyłączenie udostępniania metadanych jest dostępne tylko dla organizacji Enterprise.
Atlassian Corporation (NASDAQ:TEAM) wprowadziła od poniedziałku nowe ustawienia dotyczące udostępniania danych klientów. Aktualizacja pozwala, aby kwalifikujące się metadane i treści z aktywności użytkowników wspierały rozwój produktów i funkcji AI dla innych klientów.
Kontrola to główna różnica. Administratorzy organizacji we wszystkich planach chmurowych mają możliwość odrzucenia udostępniania danych w aplikacji. Jednak tylko konta Enterprise mogą również wyłączyć udostępnianie metadanych.
Obecnie trzy z czterech poziomów planów Atlassian nie oferują możliwości rezygnacji z udostępniania metadanych. Free i Standard mają domyślnie włączone udostępnianie treści w aplikacji. Premium i Enterprise mają je domyślnie wyłączone.
| Najwyższy plan chmurowy | Domyślne metadane | Rezygnacja z metadanych | Domyślne dane w aplikacji | Rezygnacja z danych w aplikacji |
|---|---|---|---|---|
| Free | Włączone | Nie | Włączone | Dozwolone |
| Standard | Włączone | Nie | Włączone | Dozwolone |
| Premium | Włączone | Nie | Wyłączone | Dozwolone |
| Enterprise | Włączone | Dozwolone | Wyłączone | Dozwolone |
Najwyższy aktywny plan w każdej organizacji chmurowej ustala ustawienia domyślne, nawet dla wersji próbnych. Administratorzy mogą to sprawdzić w Atlassian Administration w sekcji Security, następnie Data contribution. Każda organizacja musi być sprawdzana osobno.
Metadane obejmują takie rzeczy jak statystyki i typowe wzorce. Mogą to być punkty historii w Jira, złożoność strony w Confluence lub najczęściej wyszukiwane tematy w Rovo. Atlassian twierdzi, że usuwa imiona i adresy e-mail oraz agreguje dane.
Dane w aplikacji są proste. Obejmują treść stron Confluence, tytuły, opisy i komentarze w Jira. Zawierają także niestandardowe przepływy pracy, nazwy statusów i emoji.
| Kategoria danych | Zweryfikowane przykłady | Zabezpieczenia firmy | Kontrola administratora |
|---|---|---|---|
| Metadane: atrybuty treści | Punkty historii, złożoność strony, daty sprintów, poziomy usług | Zanonimizowane, udostępniane tylko zbiorczo | Tylko Enterprise |
| Metadane: typowe wzorce | Najpopularniejsze wyszukiwania, tematy Rovo Chat, wzorce konfiguracji | Pomija nietypowe wzorce na poziomie organizacji | Tylko Enterprise |
| Dane w aplikacji | Treść stron, tytuły zadań, opisy, komentarze, niestandardowe etykiety | Zanonimizowane, agregowane z innymi przed użyciem między klientami | Wszystkie plany |
Arseny Tseytlin, odpowiedzialny za komunikację produktową w Atlassian, powiedział, że udostępnianie metadanych w niższych planach jest „zawsze włączone” i klienci tych planów nie mają możliwości rezygnacji. The Register
Pierwsza grupa obejmuje Jira, Confluence i Jira Service Management, a także aplikacje platformowe takie jak Rovo, Assets i Analytics. Produkty takie jak Loom, Trello, Bitbucket, Data Center oraz aplikacje Marketplace nie są jeszcze jej częścią.
| Produkt lub organizacja | Aktualny status | Ważny szczegół |
|---|---|---|
| Jira, Confluence, Jira Service Management | Uwzględnione | Ustawienia są konfigurowane na poziomie organizacji |
| Rovo i inne aplikacje platformowe | Uwzględnione | Tymi zarządzają te same ustawienia organizacji |
| Loom, Trello, Bitbucket | Jeszcze nie uwzględnione | Atlassian zapowiada, że poinformuje z wyprzedzeniem przed zmianami |
| Aplikacje Data Center i Marketplace | Nie uwzględnione | Żadne dane nie są udostępniane w ramach tej zmiany |
| Government, Isolated Cloud, HIPAA, CMK lub BYOK | Wyłączone | Wkład nie może być włączony dla tych |
Atlassian twierdzi, że dane klientów przekazywane przez użytkowników nie są wykorzystywane do trenowania modeli językowych hostowanych przez strony trzecie. Ci dostawcy działają na zasadzie umów o zerowej retencji danych. Atlassian może dostrajać modele open-source na własnych systemach, używając określonych metadanych.
Wyłączenie wkładu nie usuwa danych od razu. Atlassian informuje, że dane z aplikacji zostaną usunięte z zestawów danych do ulepszania w ciągu 30 dni. Metadane znikają w ciągu 90 dni, a modele korzystające z tych danych są ponownie trenowane.
| Kamień milowy lub działanie | Termin | Status |
|---|---|---|
| Rozpoczęcie wdrażania ustawień | 16 kwietnia 2026 | Zrobione |
| Zakończenie wdrażania ustawień | 19 maja 2026 | Zrobione |
| Nowe warunki i polityka danych wchodzą w życie | 17 sierpnia 2026 | Aktywne |
| Usunięcie danych z aplikacji po rezygnacji lub usunięciu przez użytkownika | W ciągu 30 dni | Zobowiązanie |
| Usunięcie metadanych po rezygnacji lub usunięciu przez użytkownika | W ciągu 90 dni | Zobowiązanie |
Ryzyka: Firma twierdzi, że kontroluje zabezpieczenia i usuwanie danych, ale to ich własne zapewnienie. Klienci muszą sami ocenić, czy anonimizacja działa dla ich bezpieczeństwa. Jeśli administrator pozostawi ustawienie niezaznaczone, kwalifikujące się treści mogą być wykorzystywane do ulepszania produktu wśród klientów, dopóki ktoś tego nie zmieni.
Obecnie najważniejsze są kroki administracyjne. Użytkownicy wersji Free i Standard muszą sprawdzić przełącznik w aplikacji. Każda organizacja powinna prowadzić rejestr, który plan zarządza jej domyślnymi ustawieniami.