Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
Kupiłem na dniach na Allegro router Linksys WRT54G3G-ST . Sprzedawca w opisie aukcji umieścił informację że urządzenie jest w wersji GENERIC-obsługuje więcej modeli kart niż EU . Urządzenie ma wgrany firmware : 2.01.03-EM .
Teoretycznie router powinien obsługiwać moją kartę : Huawei E630 . Niestety jej nie wykrywa . W mojej karcie modemowej która jest na 100% sprawna wgrany jest najnowszy firmware : ver: 11.109.07.01.49 ( IMEI 352340012440891 ) .
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu bo sprzedawca przestał odbierać ode mnie telefony i zanim zadzwonię na Policję chciałbym spróbować sam rozwiązać ten problem . Będę wdzięczny za wszelkie sugestie w tym temacie . pozdrawiam Piotr
Ogólnie wersja Linksys WRT54G3G-ST to wersja dla sieci Sprint (USA), która działa używając technologi CDMA. Podobnie jak modem VN do Verizone. Tylko model AT obsługiwał sieć AT&T działającą w GSM/UMTS.
Firmware 2.01.03 nie ma dla EU. Dla EU z tego co widzę, jest 2.11.05. Natomiast 2.01.03 jest właśnie firmware'm dla ST na stronie Linksys USA.
Jaką masz wersję sprzętową? Nie jestem pewien, ale gdzieś na obudowie powinno być.
Można próbować wgrać firmware do europejskich WRT54G3G, ale pewien nie jest. Wiem, że do wersji AT dało radę wgrać EM.
[ Dodano: 2009-08-20, 18:11 ]
Nie jestem pewien czy wersje EN, ST, VN, AT to tylko różnica w firmware czy sprzęcie. A jeśli w sprzęcie czy można to podzielić na wersje ST, VN i AT, EN.
Na routerze oprócz tych co podałem poprzednio znalazłem tylko takie informacje : FCC ID:Q87-WRT54G3G ORAZ IC: 3839A-WRT54G3G . Jest również znak UL ( US Listed ) . Jest wybita również ( chyba ) data produkcji 08/2007 . Jest również numer seryjny : CKI 11G807886 . Nic więcej nie znalazłem .
Trochę mało mi to mówi. Nie mogę znaleźć na stronie linksysa.
Jak wejdziesz w panel zarządzania routerem to co masz po prawej w górnym rogu? WRT54G3G-ST? No i firmware masz 2.01.03 na routerze czy po tym co sprzedawca napisałam wnioskujesz?
Poniżej to co znalazłem w menu routera :
Firmware Version : v2.01.03-EM, Jan. 11, 2008
Wireless-G Router for 3G/UMTS Broadband WRT54G3G-ST
Napisałeś o zmianie firmware na wersję EU, mógłbyś podesłać link do tej wersji dla tego routera ?
Czytałem że żeby przeprowadzić taką operację trzeba zmienić wcześniej jakiś bit . Przesłałabyś mi dokładną procedurę krok po kroku co mam zrobić ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam .
[ Dodano: 2009-08-21, 08:24 ]
Próbowałem wgrać do tego routera nowy firmware : WRT54G3G_2.11.05_ETSI_code.bin jednak podczas procesu wgrywania wywala mi błąd i procedura zostaje przerwana . Być może to jest to o czym czytałem na innych forach że trzeba jakimś programem "przygotować" wcześniej ten router na przyjęcie innego firmware ?
petruspaulus pisze:Być może to jest to o czym czytałem na innych forach że trzeba jakimś programem "przygotować" wcześniej ten router na przyjęcie innego firmware ?
Odwrotnie, trzeba hex editorem zminić nagłówek firmware, tylko teraz pytanie na jaki?
petruspaulus pisze:Firmware Version : v2.01.03-EM, Jan. 11, 2008
Wireless-G Router for 3G/UMTS Broadband WRT54G3G-ST
Wydaje to mi się dość dziwne, że router cierpi na rozdwojenie jaźni. Niby firmware dobry bo EM, a sama nazwa routera została z firmware ST?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Pobrałem już HexEditor otworzyłem backup firmware mojego routera który zapisałem na dysku i mam w nagłówku taki zapis :
1 linia : W3GN....a.....U2
2 linia : ND..............
Jakie wartości mam zmienić żeby router zobaczył moją kartę Huawei E630 ?
Rozumiem że najpierw :
1. zmieniam wartości w Hexeditorze ( proszę podać jakie )
2. potem wgrywam ten firmware do mojego routera
3. i teraz dopiero mogę wgrać firmware EU czy np. WRT54G3G_2.11.05_ETSI_code.bin
Chodzi o zmiane nagłowka we wgrywanym firmware tak żeby router wziął je za pasujące. (chyba chodzi o W3GN)
Tutaj jest podobny wątek http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12408 z "przerabianiem" tego routera z jednej wersji na drugą.
Ale pamiętaj wszystko na Twoją odpowiedzialność.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
petruspaulus, Witam mam dokładnie taką samą sytuacje Podejrzewam że nawet od tego samego sklepu kupiłem router Czy dałeś rade to skonfigurować bo ja na razie nie Jeżeli tak do daj znać jak. Marcin.
Ostatnio zmieniony 2009-09-19, 13:57 przez colosimos, łącznie zmieniany 1 raz.
niestety nie poradziłem sobie z tym problemem . Miałem również straszne "schody" z firmą która sprzedała mi ten router . Na szczęście towar udało mi się zwrócić i otrzymałem zwrot pieniążków . Podsumowując - należy uważać na niektóre oferty na Allegro i lepiej zapłacić o 100 zł więcej niż prosić się miesiącami o pomoc w konfiguracji sprzętu który tak naprawdę nie ma prawa działać . Przykro mi to stwierdzić ale są firmy które dezinformują klientów sprzedając towar nie sprawdzony do końca . Dopiero w trakcie długich negocjacji ze sprzedawcą dowiedziałem się że nie testowali tego routera na karcie którą podali w specyfikacji kompatybilności .
Jeżeli chcesz mieć sieć z dostępem do internetu oferowanym przez polskich operatorów komórkowych to wejdź na stronę : www.fen.pl albo najlepiej zadzwoń do nich . To jest główny importer sprzętu Linksys Cisco i na pewno pomogą ci wybrać najlepszy sprzęt .
Ja znalazłem u nich coś takiego : http://www.fen.pl/index.php?go=2&act=3& ... 474c5593a6