WRT54G3G - NDIS - HSUPA czyli od maja jest już sposób

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

WRT54G3G - NDIS - HSUPA czyli od maja jest już sposób

Post autor: bob »

Jeśli chcemy, żeby nasz WRT54G3G obsługiwał tryb NDIS i supportował taki modem jak GT MAX HSUPA to musimy ściągnąć firmware stąd:
http://www.linksys.com/servlet/Satellit ... siondetail w wersji WRT54G3G-AT następnie ściągamy HEX EDITOR dla Windowsa stąd: http://www.download.net.pl/2892/Free-Hex-Editor-Neo/ lub dla Linuxa GHex, otwieramy w nim firmware i edytujemy nagłówek czyli zmieniamy cztery pierwsze znaki z W3GA na W54F i zapisujemy. Teraz możemy wgrać nowy firmware, który posiada obsługę Kart z interfejsem NDIS (nie wszystkich).
Jeśli chcemy flashować router raz jeszcze to już tylko z firmwarem od AT&T czyli tym co podałem wyżej ponieważ ten dla WRT54G3G np. 2.10.17 nie będzie przyjmowany już. Jeśli jednak chcielibyśmy powrócić do starego systemu należy ściągnąć TFTF od linksysa stąd: ftp://ftp.linksys.com/pub/network/tftp.exe włączyć konsolę z pingiem na adres naszego routera np. 192.168.1..1 , wyłączyć router, włączyć i w momencie kiedy ping się odezwie wcisnąć flashowanie w tftp ( wcześnie ustawić ścieżkę na firmware dla naszego WRT54G3G który możemy ściągnąć stąd: http://www-pl.linksys.com/servlet/Satel ... 7733671B01, wpisać jego adres i hasło). I w ten sposób powracamy do wersji nieamerykańskiej czyli do naszej europejskiej. :)

Zalety takiego rozwiązania to obsługa HSUPA oczywiście jeśli mamy taki modem a największa wada to brak w tej wersji możliwości przełączania technologii 3G na 2G.
Domyślnie ustawiony jest chyba na preferowany 3G.

Testowane przeze mnie od maja na GT MAX 7,2 Cingular i GT MAX HSUPA Option.

Powodzenia i pamiętaj, że wszystko co robisz, robisz na własne ryzyko. ;)

Obsługiwane karty:
http://www.linksys.com/servlet/Satellit ... 4804222B04

Możliwe osiągi na takim zestawie to DL:7,1Mbps i UL 1,2Mbps oraz tradycyjny ping od 60 do 120ms przy dobrych wiatrach czyli przeważającej części doby jeśli spełniamy warunki dotyczące bliskości nadajnika 3G i małego obciążenia sieci. :ok:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: WRT54G3G - NDIS - HSUPA czyli od maja jest już sposób

Post autor: Patryk »

bob pisze:a największa wada to brak w tej wersji możliwości przełączania technologii 3G na 2G.
Ale gdy brak jest zasięgu 3G,to zaloguje się do sieci GSM ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Ale gdy brak jest zasięgu 3G,to zaloguje się do sieci GSM ?
Tak, domyślnie jest preferowane 3G gdy jest zasięg a gdy nie to jest 2G.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Tak, domyślnie jest preferowane 3G gdy jest zasięg a gdy nie to jest 2G.
dzięki,też tak podejrzewałem,ale wolalem się upewnić ;)
No to praktycznie się zdecydowałem na ten router :)
Tylko jakieś wolne pieniążki będą,to kupuję.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:praktycznie się zdecydowałem na ten router :)
Dobra decyzja, mam taki w domu, w firmie plus namówiłem kolegę, któremu od czasu do czasu wgram firmware jak pojawi się coś nowego. Zaletą jest jeszcze możliwość skorzystania z firmware alternatywnego openwrt. Można też samemu skompilować firmware zmieniając sobie w nim dowolnie funkcje (a wiem, że dysponujesz odpowiednią wiedzą). Można go też przerobić fizycznie i dorobić mu port usb. :)
To wszystko dla mnie bomba. :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Dobra decyzja,
mam nadzieję :)
Niestety fiasko wykonania routera na bazie starego lapka IBM 760 i Slackware'a (okazało się,że tylko jeden slot PCMCIA obsługuje karty CardBus,więc karty Wifi obsługującej tryb SoftAP i Aircarda nie podepnę razem) zmusza mnie do zakupu czegoś gotowego.
Już się dłużej nie chcę męczyć uwiązany do kabla antenowego :dobani:

Znalazłem sklep w Bielsku,w którym mają WRT64G3G-EU za 459 PLN...wysłałem maila,czy jest możliwy odbiór osobisty,bo to sklep stricte internetowy.
djtur3o
Początkujący użytkownik forum

Post autor: djtur3o »

bob pisze:Testowane przeze mnie od maja na GT MAX 7,2 Cingular i GT MAX HSUPA Option.

Powodzenia i pamiętaj, że wszystko co robisz, robisz na własne ryzyko. ;)
Bede sie dzisiaj zabieral za preparowanie tego firmware'u. No chyba, ze ktos ma juz gotowy pod reka i moze podeslac na priva ([email protected]), to zaoszczedzi mi czasu.

Jeszcze raz dziekuje za pomoc i pozdrawiam,

djtur3o

[ Dodano: 2008-08-25, 17:05 ]
bob pisze:otwieramy w nim firmware i edytujemy nagłówek czyli zmieniamy cztery pierwsze znaki z W3GA na W54F i zapisujemy. Teraz możemy wgrać nowy firmware, który posiada obsługę Kart z interfejsem NDIS (nie wszystkich).
No zrobilem nowy firmware wedlug instrukcji, ale niestety router nie chce go przyjac (pisze, ze upgrade sie nie udal). Czy moze miec znaczenie, ze wersja US jest 1.0, a moja 1.1?

Pozdrawiam,

djtur3o

[ Dodano: 2008-08-26, 11:48 ]
djtur3o pisze:No zrobilem nowy firmware wedlug instrukcji, ale niestety router nie chce go przyjac (pisze, ze upgrade sie nie udal). Czy moze miec znaczenie, ze wersja US jest 1.0, a moja 1.1?
Sam sobie odpowiem. Pomoglo ustawienie stalego IP na komputerze - jak z reszta radzi instrukcja routera - RTFM ;-). Firmware sie wgral, karta chodzi. Niestety oprocz wyboru sposobu laczenia w porownaniu z europejskim softem nie ma tez bardzo fajnych opcji podtrzymywania polaczenia. I w zwiazku z tym mam pytanie czy stabilniej Wam chodzi na ustawieniu Auto czy Manual?

Pozdrawiam,

djtur3o
Marin205

Post autor: Marin205 »

Witam

mam podobny problem

Modem Option GT MAX HSDPA i Router Linksys WRT54G3G-EM i się nie kochają te <font color="#FF00FF"><b>»»urządze««</b></font>

bob powidz mi proszę jaką wersję routera masz ?
czy ma to znaczenie do wymiany firmware'u jaka jest to wersja?

pozdrawiam Marin205
HUAWEI E372 + TL-MR3420 + antena TELKOB ATP-14 (14 db)

Huawei E3276 http://www.speedtest.net/result/3391996192.png
mikelsoft

Post autor: mikelsoft »

Niestety próbowałem powyższego przepisu, a nawet gotowy firmware wczytać, który dostałem od djtur3o (przy okazji dziękuję za podesłanie) i nie udało się.

Router Linksys pokazuje błąd przy wgrywaniu i podaje:
"Upgrade are failed!
You will be returned to the previous page after several seconds"

Próbowałem to robić nawet z komputera, gdzie ustawiłem stały numer IP.

Może jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Mike
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

mikelsoft pisze:Może jakieś sugestie?
Tak, wgraj go za pomocą TFTP.exe :
ftp://ftp.linksys.com/pub/network/tftp.exe
white_man75

Post autor: white_man75 »

bob,

Witam,
Ja miałem ten sam problem z załadowaniem nowego softu do routera(wersja WRT54G3G-AT ). Po zmianie nagłówka z W3GA na W54F nie mogłem załadować go na router zarównowno przez stronę jak i program TFTP . Pomogła dopiero zmiana nagłówka na W3GN (taki sam jak nagłówek oryginalnej najnowszej wersji oprogramowania na linksysa WRT54G3G-EM). Po wgraniu tego softu (WRT54G3G-AT) z nagłówkiem W3GN routerek zobaczył modem. :) . pozdrawiam WHITE_MAN75
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Pozdrowienia dla Ciebie white_man75 :)

bob

Z firmwarem zawsze można wrócić w prosty sposób jak później odkryłem.
Wystarczy wyłączyć z prądu nacisnąć przycisk resetu włączyć do prądu i po sekundzie puścić przycisk resetu i włączyć flashowanie przez TFTP.exe. W ten dokładnie sposób nie trzeba już nawet zmieniać nagłówek jak pamiętam. :)
Awatar użytkownika
gigers
Stały użytkownik forum

Post autor: gigers »

Gdy zmieniamy w HEX editor W3GA na W54F należy pamiętać żeby wpisać WIELKIE LITERY. W moim UE w wersji 1.1 poszło bez problemu
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

gigers, dzięki. :)
zibikom

Post autor: zibikom »

Witam ,

mam podobny problem ,

posiadam WRT54G3G-EM i kartę Option GT Max Orange i za żadne skarby nie chce to ze sobą działać

POMOCY...

Czy trzeba podawać PIN aby router zobaczył kartę ???
Awatar użytkownika
gigers
Stały użytkownik forum

Post autor: gigers »

Najlepiej zmienić ustawienia na karcie sim tak, by po włożeniu do urządzenia nie pytała się o PIN. Najprościej to zrobić wkładając np. do telefonu Nokia następnie wchodzimy w ustawienia>>ustawienia zabezpieczeń>>żądanie kodu PIN>> tu zmieniamy na NIE :cwaniak:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

gigers pisze: by po włożeniu do urządzenia nie pytała się o PIN.
Na 99% nie da rady, karty orange mają to zablokowane.
zibikom pisze:Czy trzeba podawać PIN aby router zobaczył kartę ???
Niestety zdjęcie pina nic nie da, router i tak dalej karty nie będzie widział, bo modemy z orange mają najprawdopodobniej zminiony pid i vid, przez co dla routera są niewidoczne. Nie kojarzę, żeby ktoś na forum opisał sposób na urumienie tych modemów z orange w tym routerze, może by się dało jakos spreparować soft (do routera) open wrt, który by rozpoznał taki modem, ale trzeba się na tym znać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dtech
Stały użytkownik forum

Post autor: dtech »

Witam,

Zrobiłem tak jak opis i wszystko super :) modem działa jest widoczny w routerze internet działa, tylko mam dziwny problem.

Wszystko działa ale po pewnym czasie (nie określonym) internet przestaje działać. Pomaga tylko restart routera. Nie ma znaczenia czy jestem podłączony przez kabel czy powietrzem.
W czasie zwisu internetu jak robie tracert to dochodzi tylko do routera nigdzie dalej nie przechodzi.

Próbowałem wydaje mi się już wszystkich możliwych ustawien i cały czas jest problem. Ten czas do braku internetu to bardzo różnie od 5 min do godziny.

Karta GSM w plus, ustawienia mam następujące:

APN: www.plusgsm.pl
DNS z opendns (ale testowałem na innych i też dostarczanych przez operatora)
Modem:
GlobeTrotter HUSPA
2.11.2Hd firmware.

Sam modem w laptopie działa perfekcyjnie żadne zwisy internetu nie widziałem.

Jak internet działa przez router to prędkości są więcej niż zadawalające :)

http://www.speedtest.net/result/528664032.png

Może ktoś ze świerzym spojrzeniem na sytuacje będzie mi wstanie pomóc bo ja stanąłem w martwym punkcie.

Dziękuje za wszystko z góry :)
ODPOWIEDZ