Lte od T Mobile bez limitu danych

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
makit
Początkujący użytkownik forum

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Post autor: makit »

GChmurka pisze:To może ja porównam wam oferty, bo też mierzyłem się z tematem.
[...]
Witam,
to twoje porównanie, owszem dokładne, ale niestety niemiarodajne, jeśli ktoś chce tylko dostępu do internetu.
Przenosząc usługi od innego operatora, obecny zrobi wszystko, żeby złapać klienta.
bloodbro

Post autor: bloodbro »

Witam,
po przedłużeniu umowy z T-mobile wartości drastycznie spadły, a do tego transfer szaleje. Umowę miałem do lipca, limitowana do 90 Mb/s, osiągałem zawsze 110 Mb/s.
Gdy nowa umowa zaczęła obowiązywać (jest taka sama, po prostu została przedłużona), prędkości spadły do 20-30 Mb/s, a w dodatku internet głupieje. Co jakiś czas ping osiąga niebotyczne wartości, czasami całkiem traci połączenie. Speedtesty na screenach były robione w przeciągu minuty i takie są różnice.
Router stoi cały czas w tym samym miejscu co podczas obowiązywania poprzedniej umowy, nie jest dotykany, ma swoje stałe miejsce, łączy się z tym samym BTS'em, warunki są takie same jak miesiąc temu gdzie wszystko działało płynnie i szybko, a teraz prędkości i jakość korzystania z internetu są tragiczne.
Czy mogę coś samemu poradzić? Męczyć o to T-mobile? Pytałem na infolinii i według ich danych wszystko powinno być ok.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

A czy przypadkiem nie mieszkasz w okolicy turystycznej i każdy turysta przywiózł własny internet z TM?
Nie pomagam na PW!
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Post autor: piotrzet »

A do tego nadajnika logowałeś się wcześniej?
Awatar użytkownika
PIKeR

Post autor: PIKeR »

bloodbro pisze:Witam,
po przedłużeniu umowy z T-mobile wartości drastycznie spadły, a do tego transfer szaleje. Umowę miałem do lipca, limitowana do 90 Mb/s, osiągałem zawsze 110 Mb/s.
Gdy nowa umowa zaczęła obowiązywać (jest taka sama, po prostu została przedłużona), prędkości spadły do 20-30 Mb/s, a w dodatku internet głupieje. Co jakiś czas ping osiąga niebotyczne wartości, czasami całkiem traci połączenie. Speedtesty na screenach były robione w przeciągu minuty i takie są
Mam ten sam problem, tylko nie po przedłużeniu umowy, mnie to dopiero czeka. Masz jak sądzę taki sam router jak ja (ZTE MC888) i to on jest przyczyną problemu, przynajmniej u mnie. Muszę go restartować po dwa, trzy razy dziennie, bo po prostu przestaje agregować. U mnie na samym 2600MHz wyciąga 60Mb/s więc tragedii nie ma, ale i tak - bez restartu nie dociągnę do umownych 90Mb/s, po restarcie znowu dobija do 160Mb/s (potem, wiadomo, spada do wartości z umowy) i po kilku godzinach od nowa. Nie wiem czy to wina sprzętu czy softu, ale mam tego routera serdecznie dość.

Btw mam pytanko jak wyglądają wyniki jeżeli chodzi o prędkość internetu 5G w taryfie Bez limitu XL? Już w obecnej umowie miałem mieć dostęp do 5G, nawet mi konsultant doliczył 5zł do wynegocjowanej wysokości abonamentu za to, a okazało się (dopiero niedawno, gdy 5G odpalili w mojej okolicy), że wcale nie dorzucił mi za te 5zł tego dostępu, a jedynie zwiększył abo. :wsciekly:
Wyniki 5G z Orange z tego samego masztu nie zachwycają, ledwo dociąga do 80Mb/s, czyli słabiej, niż magentowe LTE. :/
Buhehe

Post autor: Buhehe »

Do tej pory korzystałem z oferty 60mb/s od T-Mobile, miałem Huawei B535-232, płaciłem 69,99zł na miesiąc.
W maju przedłużyłem umowę telefonicznie, dostałem ofertę Bez limitu XL za 79,99zł miesięcznie (1 miesiąc za darmo) na 24 miesiące i do tego antena na własność za 20zł. Jak dla mnie mega oferta, ale nie obyło się bez problemów. Antena WNC, totalne <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>, co dwa tygodnie padała całkiem, restartowała się w kółko i musiałem reklamować. Za trzecim razem napisałem reklamację bezpośrednio na e-mail T-Mobile i wymusiłem wymianę na ZTE MC889+T5400.
Ogólnie mieszkam dosyć blisko nadajnika, bo w linii prostej jest to około 600m i nie ma praktycznie żadnych przeszkód w postaci drzew, itd.
Prędkości maksymalne jakie osiągam to 80mb/s, czy to na 5G, czy na LTE. Nadajnik nadaje 800, 900, 1800, 2100, 2600.

Na paśmie B20 poszczególne parametry są najlepsze:
Obrazek

Na 1+3+7+20 jest trochę gorzej:
Obrazek

Czy takie prędkości to norma, czy powinienem wycisnąć z tego więcej? Może ten BTS jest jakoś nadmiernie przeciążony?
Dodam od siebie też, że podczas robienia speedtestu od razu na początku licznik wskakuje na 190mb i potem finalnie spada na 70-80mb.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Testujesz po WiFi czy kablu i kabel pracuje w prędkości 1Gbps?
Nie pomagam na PW!
Buhehe

Po kablu oczywiście sprawdzam.
Obstawiam, że to chyba kwestia nadajnika, bo włożyłem kartę do telefonu i jest podobnie. Sprawdzę jeszcze na innej karcie z T-Mobile i zobaczę, czy może jakiegoś lejka mi nie zrobili.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To nie kwestia BTS-A tylko T-mobile i jego oferty, karat ma limit prędkości ustawiony na te 70-80Mb/s, oby nie było gorzej bo wraz ze zuzyciem transferu potrafia ciąć nawet do 10Mb/s. To norma dla tego operatora, marketingowe bez -limitu a tak naprawdę ukryty QoS i rózne metody ograniczania uzytkownika, w ramach sprawiedliwego dostępu do internetu i na podstawie RŚUT.
Buhehe

Tak to chyba właśnie wygląda, jak opisałeś, bo sprawdzałem na innej karcie, która jest na abonament i tam leci z prędkością 120-140mb/s, ten sam BTS, itd.

Z ciekawości sprawdziłem kartę z Orange LTE+, bo 5G nie mam aktywnej usługi i z tego samego nadajnika na speedtest wyciąga 270mb/s.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

matek

Generalizujesz ;)

To zależy od oferty jaką używamy i od obciążenia BTSa

Mam "pod opieką" naprawdę wiele kart a QOS spotyka odsetek 2-5 % użytkowników.

Oczywiście występuje, ale nie można pisać że u wszystkich

A w ofertach "domowych" to już jest nagminne

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
kakashi

Post autor: kakashi »

Witam wszystkich,

pomału zbliża mi się przeprowadzka i przymusowa zmiana dostawcy internetu. Koniecznie musi to być internet bezprzewodowy i zależy mi na jak najwyższych prędkościach ściągania, ale i wysyłania.
Jest to mała mieścina na dolnym śląsku i czytając o różnych problemach z prędkościami i reklamacjami w T-Mobile dlatego miałem plan, żeby skorzystać z usługi miejscowej firmy dostarczającej internet, ale oferowane prędkości w porównaniu do kosztów, to dramat.

Sprawdzam więc ponownie stronę T-Mobile (z tego co widziałem tylko oni mają ofertę bez limitu danych) i aktualnie zastanawiam się nad ofertą dla firm i urządzeniami z anteną zewnętrzną. Z tego co widzę to do wyboru dają ZTE MF258K z anteną zewnętrzną ODU-IDU lub T-Mobile Internet 5G Home Office.
Jedno i drugie powinno spełnić oczekiwania użytkownika czy lepiej jeden z tych sprzętów skreślić?

Czy jest sens iść w usługę dla firm ponieważ cenowo nie wygląda to lepiej, ale może za to stabilność internetu i obsługa reklamacji jest lepsza?
W innych sieciach martwią mnie limity danych...
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie generalizuję ale jesli w speedtescie internet rozpędza się do 190Mb/s a potem zjeżdża do 70Mb/s i tak samo jest na tej karcie w kilku urządzeniach to widać ze operator ustawił kaganiec, spotkałem się nie raz też na taryfach biznesowych z podobnym działaniem, a po kilkuset GB lejek 10Mb/s i wszystko zgodne z RŚUT.
W domowym bez limitu gdy nasprzedaje ofert nie ma wyjścia i musi dzielić pasma ,ograniczać prędkości. Sieć NetWorks wbrew wielu opiniom w necie pozostawia nadal wiele do życzenia, szczególnie tam gdzie są stacje na pozwoleniach Orange.
A co do tematu powyzej to kolega wyznaje kolejną miejską legendę ze tylko T-mobile ma oferty bez limitu co oczywiscie nie jest prawda. No i Dolny ŚLĄSK to nie jest akurat domena NetWorks, wybór operatora w ciemno to często strzał w kolano.
Trzeba mieć wiedzę o infrastrukturze operatorów w tej okolicy do tego zrobić testy i dopiero podejmować decyzję o wyborze operatora, oferty i sprzętu. Jakie to miasteczko na Dolnym Śląsku?
kakashi

Post autor: kakashi »

Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale "życie mnie wessało"... Racja, najpierw powinienem sprawdzić zasięgi i potem myśleć, a ja wyszedłem z założenia, że wybiorę najlepszą ofertę dla mnie i skorzystam z okresu próbnego aby przetestować zasięg, prędkości.
Moja miejscowość to Środa Śląska (koło Wrocławia).
Sprawdziłem teraz na stronach operatorów, to w przypadku T-Mobile, Orange i Plusa jest zasięg 4G/LTE, a Playa 4G/lTE oraz 4G/LTE ULTRA i być może 5G Ready ponieważ na części ulicy niby zasięg jest. Zakładam jednak, że mapki operatorów mogą nie do końca odzwierciedlać rzeczywistość...
83piotrek
Użytkownik forum

Post autor: 83piotrek »

Szanowni. Pół roku temu przedłużyłem umowę. Wziąłem umowę no limit za 89.99 z wnc. Pierwszy miesiąc bajka do 200mbit. Później? Wnc cały czas się zawiesza, niby wszystko ok a po wifi i lan- jest połączenie,ale brak internetu. Prędkości od dawna mam na poziomie 20mbit, a mam pełen zasięg LTE i 5g. Jak ich zmusić do przywrócenia prędkości i wymiany tego wnc na coś normalnego ?
Anil321
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Anil321 »

W nowych ofertach masz ograniczenie prędkości, normalna sprawa jak poczytasz ten wątek. Nic z tym nie zrobisz, nie przywrócą starej oferty.
Odnośnie WNC to tylko na gwarancję aby sprawdzili.
83piotrek
Użytkownik forum

Anil321 pisze:W nowych ofertach masz ograniczenie prędkości, normalna sprawa jak poczytasz ten wątek. Nic z tym nie zrobisz, nie przywrócą starej oferty.
Odnośnie WNC to tylko na gwarancję aby sprawdzili.
W umowie mam, internet bez limitu danych,bez limitu predkosci... czy ja czegos nie wiem? umowe zawieralem 6m temu
matek451
Guru bezprzewodowy

Pól roku temu pisałeś że u ciebie nie sprzedaja bez limitu bo BTS zapchany więc ponosisz teraz zasłużone skutki takiego wyboru. BTS NetWorks na Brzozowej został w sierpniu zmodernizowany i dostał 5G2100 w DSS z LTE2100, jak brałeś umowę to go nie miał, ciesz się z tego co osiagasz, T-mobile w tych ofertach od dawna ogranicza DL do ilu chce, ukryty QoS, brak dostępu do agregacji pasm. Nic z tym nie zrobisz bo podpisałeś się pod RŚUT .
Postawiłeś na niewlasciwego operatora. To co od dawna wyczynia T-mobile w ofertach bez limitu danych to kpina.
Ostatnio zmieniony 2023-09-27, 10:49 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
83piotrek
Użytkownik forum

matek451 pisze:Pól roku temu pisałeś że u ciebie nie sprzedaja bez limitu bo BTS zapchany więc ponosisz teraz zasłużone skutki takiego wyboru.
Przez pierwsze 45 dni, dzień i noc miałem 200mbit. Można było a teraz nie można ? BTS przez 45dni nie był zapchany ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Za dużo naściągałeś i RŚUT zadziałał, taki urok TM, może w nowym miesiącu odblokują na chwilę.
Nie pomagam na PW!
Olo33

Post autor: Olo33 »

Matek451: czyli nie warto brac tego internetu domowego XL od tmobile (co jest niby bez limitu I bez ograniczenia predkosci ) ?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Nie ma reguły że dostaniesz ale jest to możliwe

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

W domowym bez limitu to ogólnie jest loteria, przy ubogiej infrastrukturze T-mobile w konkretnym rejonie lejki, ograniczenie agregacji pasm LTE to podstawowe działanie operatora.
ktry

Post autor: ktry »

Mam identyczną sytuację jak ty tylko z Plusem . Po latach dobrej współpracy sieć padła kompletnie. W godzinach szczytu 2-5 mbity ,po za nawet 200 mbita.
Wszyscy operatorzy w mojej okolicy trzymają poziom , a Plus padł kompletnie. :(
Na szczęście koniec umowy za 2 tygodnie :D .
Aktualnie testuje Tmobile i jestem pod wielkim wrażeniem . Wprawdzie ponad 200 nie osiągam nawet w nocy jak jest w Plusie ,ale 90-160 mbita cały czas trzyma bez względu na godzinę. Ja nie jestem wymagający i mi wystarczy spokojnie 20-30 mbita ,ale poniżej pięciu to już przegięcie. :facepalm:

Myślę że czas na zmianę u ciebie ,jak i u mnie. Trzeba pokupować startery i wybrać najlepszego ,nawet nie koniecznie najtańszego ,le z dobrą jakością.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Na początek potrzebujesz routera który agreguje co najmniej 3 pasma 1800-2100-2600.

Pokaż parametry dla każdego pasma osobno (po wymuszeniu) i speedtest do tego.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Totalnie przeciążona stacja bazowa, do tego słaby SINR. Cudów się nie spodziewaj nawet po wymienia routera zawsze będzie to 3-4 pasma ale i tak słabo.
Nie pomagam na PW!
ktry

Post autor: ktry »

Nie wiem jak Tmobile ,ale Plus jeszcze robi u mnie taki numer że w godzinach szczytu jak prędkości spadają poniżej normy ,to wyłącza agregację i tak dzieli ruch z sektora mojego że praktycznie na każdej częstotliwości mam podobne prędkości. Dlatego nawet wymuszanie i agregowanie pasm tylko dwóch nic nie daje, bo tylko na agregowanie dwóch pozwala jak jest sektor przeciążony.
Godzina 20,40 predkość jaką mi oferuje to 1-3 mbity i tylko 2 pasma mogę połączyć. :(
Tmobile 130-150 i łączy wszystkie jakie sobie zażyczę. :D

Czas na zmiany kolego.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

TM robi tak samo, tam gdzie są przeciążone stacje bazowe wyłącza agregację.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Pepcio pisze:Czy playowski unlimited to prawdziwy brak limitów?
Każda sieć ma zapisy o ograniczeniach/limitach w RŚUT, jedne egzekwują je mocniej inne słabiej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

To jedno, a drugie te unlimited z playa to tylko na okres trwania umowy.
Potem ma już limit.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ODPOWIEDZ