Tytułem krótkiego wstępu - w związku z przeprowadzką, jestem w trakcie przesiadki z internetu "kablowego" na internet LTE. Po konsultacjach na forum postanowiłem przetestować dwa rodzaje anten:
1. Antenę Dualną LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz od firmy Cybertech
2. Zestaw dwóch anten ATK-504 Pasmo: 698-2690 MHz od firmy Telkob
Korzystam z oferty T-Mobile (bez limitu) i routera Huawei B715. Miejscem montażu i testów jest Gdynia - w odległości około 350m od BTS i z dobrą jego widocznością.
Testy i pomiary przeprowadziłem w trzech wariantach:
1. Router bez anteny
2. Router z anteną Cybertech
3. Router z zestawem anten ATK
Wykonałem w sumie ponad 100 pomiarów szybkości internetu oraz parametrów sygnału LTE. Pomiary były wykonane na porządnym kompie na kablu (nie przez wifi). Poniższe tabele przedstawiają wartości uśrednione na podstawie wszystkich pomiarów.
Zacznijmy od poszczególnych pasm.

Jak widać w prawie wszystkich przypadkach anteny ATK zapewniały najlepsze transfery (download). Sygnał na ATK był również najbardziej stabilny (najmniejsze różnice między pomiarami). Co ciekawe - w przypadku 3 na 4 pasma antena Cybertecha dawała gorsze transfery niż router bez żadnej anteny.
Sytuacja wygląda podobnie jeżeli chodzi o parametry sygnału LTE. Tutaj również bezdyskusyjnym zwycięzcą okazał się zestaw ATK (chociaż Cybertech miał najlepsze parametry na paśmie 2600 ale jak widać nie przekładało się to na transfer).
Po włączeniu agregacji pasm - wyniki łatwe do przewidzenia

Tutaj także we wszystkich testowanych wariantach najlepszą szybkość pobierania dawał zestaw ATK i podobnie jak wyżej w 2 przypadkach Cybertech okazał się wolniejszy niż router bez anteny. Również maksymalne jednostkowe transfery udało mi się osiągnąć na ATK (144,85 Mbps na pasmach 800+2100+2600 i 138,68 Mbps na pasmach 800+1800+2100).
Wnioski są takie, że w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest zestaw ATK. Cybertechem jestem mocno zawiedziony więc niestety będę go odsyłał mimo, że pierwsze wrażenie wydawało się pozytywne. Dodatkowo pasmem z najlepszymi transferami i sygnałem okazało się 800 MHz którego Cybertech teoretycznie nie wspiera (chociaż parametry sygnału na tym paśmie były w sumie na Cybertechu lepsze niż bez niego). Najsłabsze okazało się pasmo 1800 MHz więc konfiguracja z której planuję używać to 800+2100+2600. W takiej konfiguracji osiągałem też najlepsze transfery.
Muszę jeszcze kiedyś pomierzyć agregację 2 pasm zamiast 3 ale to już na spokojnie po przeprowadzce. Dajcie znać co myślicie. Mam nadzieję, że może komuś moje wypociny też się przydadzą