jak połączyć radiowo 2 domy i rozesłac radiowo net w 2 domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bromek21
Początkujący użytkownik forum

jak połączyć radiowo 2 domy i rozesłac radiowo net w 2 domu

Post autor: bromek21 »

Witam!
Mam taki problem:
Musze połaczyc bezprzewodowo dwa domy A i B jak na schemacie w zalaczniku. W domu A mam internet dzielony routerem adsl ale chce ten internet podzielic na drugi dom. pewno bede musial uzyc AP podpietego kablem do routera. a teraz drugi dom (B): tutaj bede musial odebrac sygnal ale musze jednoczesnie ten sygnal rozeslac bezprzewodowo po calym domu B (poddasze i parter)
moje pytanie:
czy bede musial w domu B uzyc dwoch AP: jednego do odbioru a drugiego do rozesłania internetu?
chcialbym to zrobic jak najmniejszym kosztem wiec pytanie czy uda sie to zrobic na jednym AP? a jesli nie to jak zrobic z dwoma AP?
Posiadam obecnie jeden AP linksysa + kabel i antene yagi do niego.
SCHEMAT SYTUACJI W ZALACZNIKU
dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: jak połączyć radiowo 2 domy i rozesłac radiowo net w 2 domu

Post autor: Jo_gurt »

bromek21 pisze:czy bede musial w domu B uzyc dwoch AP: jednego do odbioru a drugiego do rozesłania internetu?
Tak. Ewentualnie jakiś RouterBoard na MikroTik'u i dwie sieciówki, ale rozwiązanie to ma wady: cena, trudność konfiguracji, ciężej ustawić.
W ogóle może być problem z rozsyłem 2 kondygnacje niżej za pomocą AP ustawionego na poddaszu.
Yagi to może być trochę przerost formy nad treścią na 0,5km. Jaka to antena o jakim zysku?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bromek21 pisze:Posiadam obecnie jeden AP linksysa + kabel i antene yagi do niego.
Jaki to dokładnie linksys?

Powinieneś użyć 2 AP w trybie bridge i 1 w trybie AP albo 1 AP, do niego AP Client i AP do rozsyłania.
Bridge służy do przeźroczystego połączenia budynków a AP będzie rozsyłał na dom bez ADSL.
Nie pomagam na PW!
bromek21

Jo_gurt pisze:Yagi to może być trochę przerost formy nad treścią na 0,5km. Jaka to antena o jakim zysku?
Antena o zysku 16 dbi
wojteks pisze:Jaki to dokładnie linksys?
WAP54G
Jo_gurt pisze:W ogóle może być problem z rozsyłem 2 kondygnacje niżej za pomocą AP ustawionego na poddaszu.
Ale strych od poddasza oddzielaja tylko deski i rygips a nie zwykly strop, strop jest tylko miedzy parterem a poddaszem.

Jakie jeszcze dwa AP oprocz mojego linksysa i jaka druga antene polecicie do calego zestawu?
Aha, bardzo dziekuje za szybkie odpowiedzi:)
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bromek21 pisze:Jakie jeszcze dwa AP
Zależy ile masz na to kasy bo albo Ovislink 5460v2 szt 2 albo tp-link wa501g szt.2. Druga antena może nie być konieczna gdyby dało się tak umieścić AP/AP Clienta aby ta Yaga co masz celowała w AP ale to może być problem więc jakaś antena panelowa o małym zysku 8dBi spokojnie wystarczy.
Nie pomagam na PW!
bromek21

Dziekuje za szybkie odpowiedzi:) Jesli pozwolicie to bede kontynuowal temat;)
Raczej na pewno kupie tego tp-link wa501g... ale zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem:
dom z adsl --> AP linksys ktory posiadam + antena yagi --> dom bez adsl -->tp-link wa501g (most z linksysem) --> kabel i np router w standardzie N edimax BR-6504N - zeby polepszyc odbior w domu bez adsl tak, zeby wystarczylo na dwie kondygnacje... co o tym myslicie?
Pozostaje tylko jeszcze pytanie czy nie mozna by zrobic tak jak sugerowal wojteks czyli zamiast anteny panelowej 8 dbi zamontowac AP w puszce hermetycznej i doproewadzic kablem z POE na strych - co bedzie lepszym rozwiazaniem? macie jakies sugestie?
i jeszcze trzecia sprawa: czy tak zestawiajac sprzet jak zaproponowalem bedzie mozna przekierowac porty albo dmz na ktorys komputer w domu bez adsl??

Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ja bym się tam w puszki i inne takie nie bawił, na 0,5km nie powinno być problemu z siłą sygnału. I na prawdę daruj sobie tą yagi, nie do takich rzeczy są te anteny. Eter czysty w okolicy?
bromek21 pisze:czy tak zestawiajac sprzet jak zaproponowalem bedzie mozna przekierowac porty albo dmz na ktorys komputer w domu bez adsl??
Tak, z forwardem nie powinno być problemu.
bromek21

Wiec co proponujesz zamiast yagi i puszki??
Jo_gurt pisze:Eter czysty w okolicy?
jest jedna siec bezprzewodowa
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jakieś słabe panele powinny być OK. A Zamiast puszki po prostu AP odbiorczy pod dachem i do tego nie za długi kabel do anteny.
bromek21

Dlatego mowie o yagi bo mam ja juz dawno kupiona i do niej kabel. kupie jeszcze jedna panelowa i powinno byc ok. Powiedz jeszcze jesli mozesz jak bedzie wygladala po kolei konfiguracja od domu z adsl do domu bez adsl dwoch AP i konfiguracja routera edimax BR-6504N?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Więc tak:
Dom A
Router ADSL (LAN): 192.168.0.1 | 255.255.255.0
Kompy: 192.168.0.5-x |255.255.255.0 | 192.168.0.1
AP nadawczy: 192.168.0.2 | 255.255.255.0 (tryb AP lub bridge)

Dom B
AP odbiorczy: 192.168.0.2 | 255.255.255.0 (tryb AP Client lub bridge - zależnie od ustawień AP nadawczego)
Edimax BR-6504N (WAN): 192.168.0.3| 255.255.2550 | 192.168.0.1
Edimax BR-6504N (LAN): 10.0.0.1 | 255.0.0.0
kompy: 10.0.0.5-x | 255.0.0.0 | 10.0.0.1

To jest oczywiście tylko przykład, ale powinno być OK. Jakby ktoś zauważył błędy to proszę pisać, bo późno i nie wiem czy dobrze to ogarnąłem.
bromek21

Dzieki wielkie Jo_gurt :)
jak juz bede mial caly sprzet to napisze czy sie udalo:) pozdro
ODPOWIEDZ