Problem z połączeniem.(Wi-Fi)

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sarces
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączeniem.(Wi-Fi)

Post autor: sarces »

O.o Jest to mój 1 post, także witam wszystkich serdecznie!

Przejdźmy do rzeczy. Odrazu mówię, że jestem zielony w tego typu sprawach.

Posiadam Komputer Stacjonarny I laptopa. Na komputerze stajonarnym jest system xp-prof., a na laptopie vista.

Mam router i sieć wi-fi, komputer stacjonarny jest podłączony kabelkiem pod router i necik śmiga jak szalony, a laptop łączy się przez własną sieć bezprzewodową.

Dokładnie 2 dni temu, próbowałem udostępnić folder, aby utworzyć wymianę plików między komputerami. Przy konfiguracji folderu, cos schrzaniłem i od tej pory, internet na laptopie przestał działać poprawnie(podkreślam, że na komputerze stacjonarnym śmiga).
Próbowałem, konfigurować poradnikami, znalezionymi na internecie, ale to nic nie dało. Laptop wykrywa sieć, siła sgnału:znakomita, lecz gdy próbuje się łączyć, pojawia sie okienko, pisze, że łączy, a po chwili System Windows nie może nawiązać połączenia z siecią DOM 2. Klikam Diagnozuj problem. I piszę Przyczyną mógł byś limit czasu lub akcja użytkownika :gwiazdki: ... Nic nie anulowałem podczas łączenia.

Bardzo proszę o szybką pomoc.
Na forum albo na gg:5615245(zawsze dostępny)

Z góry dziękuję i pozdrawiam SarceS. :(
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem.(Wi-Fi)

Post autor: zDaleKi »

sarces pisze:Dokładnie 2 dni temu, próbowałem udostępnić folder, aby utworzyć wymianę plików między komputerami. Przy konfiguracji folderu, cos schrzaniłem i od tej pory, internet na laptopie przestał działać poprawnie(podkreślam, że na komputerze stacjonarnym śmiga).
Przyczyn może być dziesiątki:
1) może włączyłeś firewalla,
2) może zamiast udostępnić folder udostępniłeś połączenie internetowe a kreator zmienił Ci adresy IP dla karty sieciowej?
Podaje wyniki IPconfig (jak to zrobić znajdziesz w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> ) z PC i notebooka.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
sarces

Firewall wyłączony, a co do "może zamiast udostępnić folder udostępniłeś połączenie internetowe a kreator zmienił Ci adresy IP dla karty sieciowej? " nie wiem, naprawde.
:(

Tutaj IP CONFIGI:

1. JEST Z PC.
2. Z LAPTOPA.

Obrazek
zDaleKi

No to chwila, a gdzie IP karty WiFi na tym lapku? Wyraźnie nie pobrało IP. Rozumiem, że to wynik po próbie połączenia czy przed? Nie masz przypadkiem jej odłączonej wyłącznikiem sprzętowym? Ale aby się upewnić podaj jeszcze ipconfig /all z lapka. Po drugie po co Ci to tunelowanie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
sarces

Powiem tak, laptop jest mi potrzebny do pracy, a internet obowiązkowy. Dlatego kupiłem laptopa, nie jestem informatykiem i nawet nie wiem co to jest tunelowanie(może wydać się to śmieszne). Proszę o pomoc was, bo ja się kompletnie nie znam

Ten przycik z przodu lapka jest włączony i świeci się na pomarańczowo, a dokładnie Bezprzewodowy Lan Włączone.

Tutaj IPconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta.................................: Pilch-PC
Sufiks podstawowej domeny DNS...:
Typ Węzła....................................: Hybrydowy
Routing IP włączony......................: Nie
Serer WINS Proxy włączony..........: Nie

Karta Tunelowa Połączenie lokalne*:

Stan nośnika.....................................: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia.....:
Opis..................................................: Teredo Tunneling pseudo-interface
Adres Fizyczny...................................: 02-00-54-55-4E-01
DHCP włączone..................................: Nie
Autokonfiguracja włączona..................: Tak

Proszę :(

Tak tamten wynik po próbie połączenia.

@ A da się jakoś przypomnieć Klucz zabezpieczeń sieciowych??
zDaleKi

sarces pisze:da się jakoś przypomnieć Klucz zabezpieczeń sieciowych?
Co masz na myśli?

Przyczyn możliwych dalej widzę kilka albo i więcej.
1) Może skasowało się połączenie do sieci bezprzewodowej. Spróbuj ponownie wyszukać dostępne sieci i się podłączyć.
2) DHCP masz raczej włączone w routerze, ale można zaryzykować skonfigurować kartę WiFi ręcznie.
3) To tunelowanie mi sie nie podoba nie wiem czy coś za dużo tam nie poklikałeś. Rozumiem, że komputer był już restartowany?
4) itd... itp...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
sarces

Tak resetowałem komputer, o tunelowaniu nic nie wiem, konfigurowanie Wi-Fi ręcznie=porażkam chyba, że ktoś by mi pomógł. Łącze się cały czas i nic.

Mógłbyś napisać na gg, rozmowa będzie toczyć się szybciej (5615245).

O.o a teraz gdy próbuje się łączyć, odrazu pisze, że nie można się połączyć do sieci. Klikam diagnozuj problem, i pisze nieprawidłowy klucz zabezpieczeń sieci...
Ostatnio zmieniony 2008-07-01, 13:28 przez sarces, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

sarces pisze:konfigurowanie Wi-Fi ręcznie=porażkam chyba, że ktoś by mi pomógł
Nie mówię o ręcznym konfigurowaniu. Na początku spróbuj tylko wyszukać za pomocą aplikacji od swojej karty sieciowej lub standardowym narzędziem windowsa jakie sieci masz dostępne i jeżeli znajdzie Twoją to dać połącz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
sarces

Już to zrobiłem, i cały czas próbuje się łączyć, lecz teraz pisze, że nieprawidłowy klucz zabezpieczeń sieciowych.

Cały czas znajdywało i znajduje moją sieć, tylko nie można się połączyć.

Chyba, że jak się nie uda zrobić, to skasuję tę sieć i zrobię nową, tylko jak będziesz miał czas, to prosiłbym o pomoc.
zDaleKi

sarces pisze:teraz pisze, że nieprawidłowy klucz zabezpieczeń sieciowych
Czyli jest dobrze, tylko wystarczy wpisać prawidłowy klucz :]
Pod warunkiem, że go pamiętasz. ;)
sarces pisze:Cały czas znajdywało i znajduje moją sieć, tylko nie można się połączyć
Bez klucza byłoby to ciężkie do wykonania. Po to jest takie zabezpieczenie. Wprowadź klucz i będzie OK.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
sarces

W tym tkwi problem.... Klucza nie pamiętam, a Pan który mi all zakładał, jest na wakacjach.. Można coś zrobić, ominąć, czy pozostaje utworzenie nowej sieci?
zDaleKi

sarces pisze:Chyba, że jak się nie uda zrobić, to skasuję tę sieć i zrobię nową
Co rozumiesz przez pojęcie "zrobię nową"? Jak nawet na kompie utworzysz nowe połączenie to bez klucza się nie połączysz! Jeżeli go nie pamiętasz, to musisz zmienić na routerze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
sarces

Dlatego właśnie pytam, jak mogę zmienić na routerze ten klucz?

@Router mam Linksys
zDaleKi

sarces pisze: jak mogę zmienić na routerze ten klucz?

@Router mam Linksys
Ale napisz jaki to dokładnie model, bo linksysów są dziesiątki. Ponadto jaki masz soft, oryginalny czy też nie oryginalny.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
sarces

Windows Vista był od razu wgrany do laptopa, jeśli o to chodzi więc na pewno oryginalny. Laptopa kupowałem nowego. Router kupował mi ten pan, co robił mi interet hmm. A model to Linksys WAG200G Annex-A (Wireless-G ADSL Home Gateway)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sarces, łącznie zmieniany 2 razy.
zDaleKi

sarces pisze:Windows Vista był odrazu wgrany do laptopa, jeśli o to chodzi. Laptopa kupowałem nowego.
Chodziło mi o oprogramowanie routera nie komputera ;)
sarces pisze:Linksys WAG200G
Wpisz w przeglądarkę internetową adres 192.168.1.1
Zaloguj się do routera (chociaż obawiam się czy znasz hasło).
Powinieneś zobaczyć takie coś: http://ui.linksys.com/files/WAG200G/1.00.09/Setup.htm
Tu klikasz na Wireless
Potem Wireless Security
I tu zależnie od tego czy masz WEP czy WPA wpisujesz nowe hasło do Passphrase.
To samo hasło wpisujesz tam gdzie Windows prosił Cię o klucz do sieci. Powinno działać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
sarrces

Post autor: sarrces »

Hasło hmm? było admin/admin lecz teraz zmieniłem na inne...Mam internet ze zmiennym IP, dlatego zrobiłem host na dyndns.org. Wszystko ładnie pięknie, ale teraz nie zapala mi się lampka na routerze, gdzie jest napis Internet i net nie działa na obu komputerach.(Tego posta pisze od Kolegi)... :(

@Musiałem, zrobic nowe acc, bo na tamto zapomniałem hasła i gdy wpisywałem złe hasło, automatycznie mi sie zablokowało.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-02, 18:38 ]
U nas nie ma takich praktyk z dwoma kontami. Dlatego drugie zamykamy.
zDaleKi

sarrces pisze:Mam internet ze zmiennym IP, dlatego zrobiłem host na dyndns.org. Wszystko ładnie pięknie, ale teraz nie zapala mi się lampka na routerze, gdzie jest napis Internet i net nie działa
Przecież miałeś tylko wpisać "klucz do WiFi" dlaczego zmieniałeś inne opcje? Po co Ci to dyndns.org? Za bardzo kombinujesz i potem nic nie działa.
sarrces pisze:Musiałem, zrobic nowe acc, bo na tamto zapomniałem hasła
Polecam jakiś notatnik i pamiętanie haseł, bo jak widać tu jest problem. Na forum jest zakaz posiadania kilku kont. Proszę użyj odpowiedniej opcji "Zapomniałem hasła" do starego konta, to będzie musiało być zablokowane. http://www.bez-kabli.pl/faq.php#7
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
sarrces

Tak, wiem, i już zostawiam w spokoju... Jest możliwość cofnięcia ustawień, lub po prostu przeinstalowania tego...Bardzo już mi potrzebny jest internet. :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Musisz zrobić twardy reset routera. Tak, że się zresetuje do ustawień fabrycznych. Potem będziesz musiał i tak ustawić dostęp do internetu (DSL czy tak ADSL masz).
sarrces

A robi się to przez Reboot i Hard?
Hmm.. A hasło do routera było na opakowaniu? Bo jeżeli, pan który mi robił internet, może on zmieniał hasło. A ja po prostu zalogowałem sie na admin/admin.. i zmieniłem. Jak zaloguje sie na to co teraz mam to bedzię działał restart?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-02, 18:37 ]
Proszę odblokować konto forumowe opcją o której pisałem. To konto zamykam zgodnie z regulaminem forum (zdublowane konto).
ODPOWIEDZ