Witam, posiadam router ADSL Netgear DG834,
I takie moje pytanie czy ten router może posłużyć mi jako rozdzielenie internetu z kablówki na kompute 1 po kablu i laptop po wi-fi ?
Oczywiście z kablówki idą końcówki RJ-45.
Router ADSL a Innternet z kablówki
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router ADSL a Innternet z kablówki
Nie, ten router nie może rozdzielać internetu dołączonego za pomocą rj-45. Mógłby pracować jako AP/switch ale to kablówka musiałaby Ci dać 2 adresy IP.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ix, mówiąc inaczej masz wejście > RJ11 < (telefoniczne) a do kablówki potrzebujesz wejście WAN > RJ45 <.wojteks pisze:ten router nie może rozdzielać internetu dołączonego za pomocą rj-45
Tylko niektóre routery Fritz potrafią zamienić pierwsze wejście LAN na WAN i odłączyć wbudowany modem ADSL.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak mam router z wejściem RJ-11 i 4 portami na RJ-45
Myślałem, że jest możliwość, zamiany portu LAN na WAN, ale sprzęt nie z tej półki.
Dzięki panowie.
Myślałem, że jest możliwość, zamiany portu LAN na WAN, ale sprzęt nie z tej półki.
Dzięki panowie.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Niestety smutna prawda. Pozostaje wymiana routera na inny. Dlatego zawsze polecam routery bez modemów, bo do tych zawsze modem zewnętrzny da się podpiąć. A odwrotnie, czyli odłączyć modem w wersji z ADSL już nie da rady zrobić.ix pisze:Myślałem, że jest możliwość, zamiany portu LAN na WAN, ale sprzęt nie z tej półki
Pozdr, (R) BliSki. (tm)