Router ADSL a Innternet z kablówki

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ix
Początkujący użytkownik forum

Router ADSL a Innternet z kablówki

Post autor: ix »

Witam, posiadam router ADSL Netgear DG834,
I takie moje pytanie czy ten router może posłużyć mi jako rozdzielenie internetu z kablówki na kompute 1 po kablu i laptop po wi-fi ?
Oczywiście z kablówki idą końcówki RJ-45.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router ADSL a Innternet z kablówki

Post autor: wojteks »

Nie, ten router nie może rozdzielać internetu dołączonego za pomocą rj-45. Mógłby pracować jako AP/switch ale to kablówka musiałaby Ci dać 2 adresy IP.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wojteks pisze:ten router nie może rozdzielać internetu dołączonego za pomocą rj-45
Ix, mówiąc inaczej masz wejście > RJ11 < (telefoniczne) a do kablówki potrzebujesz wejście WAN > RJ45 <.
Tylko niektóre routery Fritz potrafią zamienić pierwsze wejście LAN na WAN i odłączyć wbudowany modem ADSL.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ix
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ix »

Tak mam router z wejściem RJ-11 i 4 portami na RJ-45
Myślałem, że jest możliwość, zamiany portu LAN na WAN, ale sprzęt nie z tej półki.

Dzięki panowie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ix pisze:Myślałem, że jest możliwość, zamiany portu LAN na WAN, ale sprzęt nie z tej półki
Niestety smutna prawda. Pozostaje wymiana routera na inny. Dlatego zawsze polecam routery bez modemów, bo do tych zawsze modem zewnętrzny da się podpiąć. A odwrotnie, czyli odłączyć modem w wersji z ADSL już nie da rady zrobić.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ