problem z Linksys WAP54G !

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
b-a-r-t
Początkujący użytkownik forum

problem z Linksys WAP54G !

Post autor: b-a-r-t »

Witam!

Mam taki dziwny problem, męczę się z tym i nie moge dojść o co chodzi, może ktoś już to przerabiał i mi pomoże :-)

Więc tak:
Mam ruterek zwykly do którego podłączyłem jeden AP WAP54G i dzięki niemu mam na piętrze wifi, drugi AP WAP54G ustawiłem na parterze ponieważ pierwszy AP z piętra daje wifi na całym piętrze ale na parterze mam net tylko w pokoju bezposrednio pod AP z piętra. Więc aby mieć net wifi na parterze wszędzie ustawiłem w tym pokoju drugi AP który skonfigurowany został jako AP klient.
No i cacy wszystko śmiga net działa ale.... tylko na jednym kompie z win XP prof. na drugim kompie z win XP Home mam taką sytuację że sie albo połączy z siecią na parterze ale albo mam "połączenie z siecią z ograniczeniami" albo mam połaczenie "szybkość 1Mb" tak czy inaczej nie ma internetu żadna strona sie nie otwiera nawet GG nie działa.

Drugi komp a raczek komórka z wifi mimo że widzi sieć podaję prawidłowy klucz to łączy sie i łączy i nie może się połączyć.

Co ciekawe jak pójdę z komórką na piętro to łaczy sie bez problemu.

Sytuacja jest o tyle ciekawa że jakiś czas temu kupiłem repeater-a linksysa i miałem identyczne objawy tylko na jednym kompie z XP prof wszystko działało a na reszcie jak opisałem wyżej. Zinterpretowałem to że ten repeater cos nie współpracuje z sieciówką w pozostałych kompach i pozbyłem sie tego urządzenia, ale teraz mam inny zestaw <font color="#FF00FF"><b>»»urządze««</b></font> i mam te same objawy co sugeruje że problem tkwi gdzieś w ustawieniach a nie w sprzęcie.

Poooommmmmooooocccyyyyyyy :szok:

Bardzo dziękuję za wskazówki
Ostatnio zmieniony 2008-07-02, 21:39 przez b-a-r-t, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: problem z Linksys WAP54G !

Post autor: Jo_gurt »

drugi AP który skonfigurowany został jako AP klient.
Tu jest coś nie tak. AP Client = zewnętrzna karta sieciowa WiFi, a to chyba nie o to chodziło. Najlepiej by było jakbyś zwyczajnie podłączył tego drugiego AP kablem do routera.
b-a-r-t

Własnie o to chodzi że nie mam jak kabla przeniesć do drugiego AP. W instrukcji obsługi jest nawet taki rysuneczek, że tak można że drugi AP dostaje radiowo sygnał od pierwszego AP i jednoczesnie udostepnia radiowo sieć.

Coś poradzicie?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

b-a-r-t pisze:W instrukcji obsługi jest nawet taki rysuneczek, że tak można że drugi AP dostaje radiowo sygnał od pierwszego AP i jednoczesnie udostepnia radiowo sieć
I nie podali tam jaki tryb ustawić? ;)
Na 100% nie jest to tryb client. :cwaniak:
Nie wiem jakie tryby ma ten AP, ale zobacz czy ma np. Uniwersal Repeater. Jeżeli tak, to ustaw go. Nie będzie to wymagało zmian na pierwszym AP.
WDS Repeater - nie wiem czy taką opcję będziesz miał (ponadto wymaga zmiany ustawienia pierwszego AP).
Bridge mode jest do czego innego i się tu nie sprawdzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
b-a-r-t

Jest opcja Acces point, AP klient, repeater, bridge.

Ustawię na repeater, ale pytanie jest dalej bez odpowiedzi: dlaczego na jednym kompie wszystko dziala a na dwóch pozostałych nie?

Od czego to zależy? od jakich ustawień
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jak konfigurowałeś tryb repeater? Wpisałeś poprawny MAC?
Zawsze można spróbować nieoficjalnego firmware.
b-a-r-t

Tak wpisywalem mac tego pierwszego AP tylko potem mi ginie ten drugi AP nie ma go w sieciach bezprzewodowych. Może tak ma być?
Bo tak na chłopski rozum to jesli drugi AP dziala jak repeater to ja powinieniem miec jedą siec na pietrze i na parterze.

Dziś jeszcze raz ustawie go na repeater i sprawdze czy dziala.

Ale jak pisąłem na początku jakiś czas temu zakupiłem repeater linksysa który miał takie same objawy czyli na jednym kompie działało a na reszcie nie. Wiec skoro dwa różne <font color="#FF00FF"><b>»»urządze««</b></font> podłączane daja w efekcie ten sam błąd to moim zdaniem błąd tkwi gdzies w ustawieniach.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jak masz ustawioną sieć w takim razie? Zabezpieczenia? Adresację?
b-a-r-t

tylko zabezpieczenie WEP 10 znaków
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Spróbuj wyłączyć na początek. Mam nadzieje, że nie ma żadnego filtra MAC?
b-a-r-t

filtrowanie mac wyłączone

[ Dodano: 2008-07-03, 13:47 ]
Wiec siedze teraz przy tych AP i jest tak dokłądnie to sprawdzilem

jak sie podlacze do pierwszego AP wszystko dziala net jest strony sie wyswietlają i kazdy komp sie podlacza bez problemu :-)

A do drugiego AP moge się podłaczyć tylko jednym kompem ale mimo ze sie polacze to nie mam neta. Pingów brak przy pingowaniu bramki, ip pierwszego AP czy rutera.

Czyli drugi AP mimo podanego mac adresu pierwszego AP i ustawieniu w opcji Repeater jak by nie widzi pierwszego AP.

Dzwonilem do linksysa mówią że to wina firmware że trzeba nowe. Pytanie skąd wziąść nowe firmware?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

b-a-r-t pisze:Dzwonilem do linksysa mówią że to wina firmware że trzeba nowe. Pytanie skąd wziąść nowe firmware?
Z ich strony :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
b-a-r-t

Wiec moze zacznijmy zabawe od nowa.

Pierwszy AP udostepnia net przez wifi

jak teraz podlaczyc drugi AP aby on tez udostepnial wifi.

Odpowiedz wydaje się prosta ustawić drugi AP jako repeater podajac mac pierwszego AP no i tak zrobilem i nie dziala ;(

Dodam że własnie zaktualizowalem firmware. wiec jest najnowsze.

[ Dodano: 2008-07-03, 21:19 ]
Witam!

No i sprawa się trochę rozjasniła. Dostałem od linksysa nowe firmware 3.08 (na stronie jest 3.05) wgrałem je i o dziwo drugi AP zaczął działać w opcji repeater.

Podczas konfiguracji miałem oba AP obok siebie i wszystko działało podlączyłem sie do drugiego AP wszystkimi kompami :-)

Co prawda trochę czasu zajeło obydwu AP zanim sie jakoś dogadały ze sobą.

No i myślałem naiwny że już odpaliłem, ale po przeniesienie drugego AP na piętro niżej niestety nie moglem sie połączyć żadnym komputerem, ciągle otrzymywałem komunikat "połączono z ograniczeniami"

Nie wiem może jakieś ustawienia przepadły przy wyłączeniu z sieci?
Albo może za duża odległość między AP (ale komputerem do pierwszego AP sie łącze bez problemu więc sygnał powinien być wystarczający)

Nie starczyło mi już cierpliwosci aby dalej z tym dziś walczyć.

Czekam na wasze pomysły.

Jutro będę walczył dalej......

PS. Linksys twierdzi że poprzednia wersja firmware ma takie problemy jakie im opisałem. Swoją drogą to beznadzieja że człowiek sobie kupuje <font color="#FF00FF"><b>»»urządzenie««</b></font> z firmware które jest wadliwe (wg mnie opcja repeatera wcale nie działała). I musi przekopać net, zmarnować kupe czasu, dzwonić do pomocy. Noralnie chora sprawa. To przecież trzeba być nie wiem jakim fahowcem aby to odpalić - czy tak powinno być?
b-a-r-t

Witam!

No i śpieszę poinformować że wszytsko sie udało. Po restracie obu AP i ponownym skonfigurowaniu sieć działa :-)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Super :ok:
ODPOWIEDZ