niech mi ktos pomoze z konfiguracja neta....prosze... :)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chlop_z_mazur
Początkujący użytkownik forum

niech mi ktos pomoze z konfiguracja neta....prosze... :)

Post autor: chlop_z_mazur »

po pierwsze jestem totalnym laikiem wiec mowcie do mnie jak biali ludzie, po polsku, choc pewnie i tak nie zrozumiem ani jednego slowa.

wyglada to tak: niedawno dostalem laptopa i zapragnąłem mieć na nim bezprzewodowy internet. Dotychczas miałem neostrade na pc i wszystko było ok. Pc już nie używam, więc podłączyłem modem do lapka i wszystko śmiga. Denerwuje mnie tylko to, że jest to połączenie przez kabel. Dlatego zrobiłem tak: kupiłem router wifi adsl i karte sieciowa wifi usb (nie wiem czy to sie tak nazywa ale chyba wiecie o co chodzi.) Podłączam router do kabla telefonicznego, kartę do laptopa i niby wykrywa mi połączenie sieciowe ale internetu nie ma. Tu mam pytanie: o co chodzi i jak można to zmusić do działania?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: niech mi ktos pomoze z konfiguracja neta....prosze... :)

Post autor: Jo_gurt »

1. Jaki to lapek?
2. Jak podłączysz kompa do routera bezpośrednio ale kablem - nie radiowo, to działa coś?
3. Wrzuć screena z ustawień WAN routera.
chlop_z_mazur

1.Dell Latitude C840.
2.Nie działa. Problem Communicating with the Router. Dziwne. Nie widzi go? Lampka na routerze sie pali.
3. Nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. Jak mi powiesz co mam zrobic to Ci tego screena przesle ;]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

chlop_z_mazur pisze:2.Nie działa. Problem Communicating with the Router. Dziwne. Nie widzi go? Lampka na routerze sie pali.
Mam dziwne wrażenie, że używasz softu dołączonego do routera. Powiedz, że się mylę ;)
3. Nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. Jak mi powiesz co mam zrobic to Ci tego screena przesle ;]
Tzn nie wiesz co to screen czy WAN? :)
chlop_z_mazur

Nie mylisz sie, wrażenie jak najbardziej słuszne. Soft z dolączonej plyty.

Wiem co to screen, bez przesady ;]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

chlop_z_mazur pisze:Nie mylisz sie, wrażenie jak najbardziej słuszne. Soft z dolączonej plyty.
Pierwsza rzecz: wywal ten soft. Druga rzecz: reset routera guziczkiem (według instrukcji obsługi).
chlop_z_mazur pisze:Wiem co to screen, bez przesady ;]
To dobrze, 3/4 problemu za nami ;) Chodzi mi o zalogowanie się na router z przeglądarki i zrobienie screena z zakładki WAN/Internet. Jak się zalogować - też będzie w instrukcji :) Po ogólne instrukcje (czyli jak to ma ogólnie wyglądać, router będzie inny) zajrzyj do linka z mojego podpisu.
Jaki dokładnie to routerek?
chlop_z_mazur

Dobra, softa nie ma, reset done.

Ta instrukcja jest jakas dziwna, jest tylko pokazane gdzie co podlaczyc i gdzie wlozyc plytke do kompa. Lipa jakas. A i wrazenie ze kupilem jakis badziew tez mam nieodparte. Ale ok, moze uda sie cos zrobic. Router- Belkin Wireless G Router. W instrukcji nie ma nic na temat logowania sie na router. zadnego adresu ani nic. Te adresy standardowe nie dzialaja. A moze to przez firefoxa? Choc watpie
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

chlop_z_mazur pisze:Router- Belkin Wireless G Router
Wireless G Router czy Wireless G Modem Router? Chodzi o to czy na pewno ma wbudowany modem ADSL. Ma na panelu przednim diodkę oznaczoną ADSL?

Tutaj link do manuala: http://belkin.httpsvc.vitalstreamcdn.co ... manrev.pdf (jeśli faktycznie z modemem)

W powyżej instrukcji od strony oznaczonej 13 (15-sta pdfa) jest procedura logowania do strony konfiguracyjnej. Domyślny adres 192.168.2.1 hasło pozostawiasz puste.
chlop_z_mazur

Nie ma modemu. I tu tkwi ten problem? Manuala juz znalazlem, ten adres wpisywalem i nic.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

chlop_z_mazur pisze:Nie ma modemu.
Jeśli modem który miałeś dotychczas był podłączany przez USB to niestety nie da rady. Gdzie w takim razie podłączałeś kabel telefoniczny do routera?
chlop_z_mazur

:niepewny: Tacy to fachowcy mi to sprzedali. Jutro do nich ide z tym szajsem. Ale dzieki za pomoc, masz u mnie piwo. ;]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Żeby nie było wpadki napisz mi jeszcze jak masz opisane gniazda z tyłu modemu i diody na panelu przednim. Albo jeszcze lepiej - zrób zdjęcie tylnej części.
chlop_z_mazur

Wpadka już była. Przez moja głupotę. Sorry za zawracanie głowy o takiej porze takim idiotycznym problemem. To nie jest router adsl, w dodatku troche mi sie pomieszaly rj11 i rj45 ;] Jeszcze raz sorry za zamieszanie i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ