Wifi 2.4 na wsi ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Wifi 2.4 na wsi ?

Post autor: Khalbar »

Witam
na wstępie chciałem powiedzieć że mieszkam na wsi :D
2 Km ode mnie we wsi obok jest dostawca netu na 2.4 lub 5 ghz :D dokładnie <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> !!

(z tego co wiem to jest bazowa stacja i wszystkie nadajniki we wsi są skierowane w nią)

czy istniała by szansa złapać sygnał tamtego internetu ?

dzwoniłem do tamtego dostawcy powiedział że niema takiej możliwości ale czy na pewno ?
po drodze jest troche drzew ale od czego jest antena ponad drzewami?

i czy takie anteny muszą się widzieć ? w końcu to tylko a może aż 2 KM w lini prostej
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Wifi 2.4 na wsi ?

Post autor: DJ1910 »

Jesli operator twierdzi że Ci neta nie podlaczy, to mozesz pol zycia kombinowac a i tak z Toba umowy nie podpisze,bo po 1 pewnie ma lichy sprzęt i nie chce mu sie kombinowac, po 2 boi się że Twoje łącze przez slaby sygnał/dużą odległość "zamęczyłoby" bazę, co by oznaczało problemy z innymi abonentami.

Tacy providerzy na wsi to czesco dość amatorsko działające firmy, po najniższej linii oporu, więc nie licz na specjalny sukces w tym przypadku.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Teoretyczna możliwość przy widoczności jest, 2km przy niskim zaszumieniu eteru i dobrej jakości sprzęcie to żadna odległość. Ale jak słusznie zauważył DJ1910, potrzeba do tego wiedzy i sensownego sprzętu.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

DJ1910 pisze:Tacy providerzy na wsi to czesco dość amatorsko działające firmy, po najniższej linii oporu, więc nie licz na specjalny sukces w tym przypadku.
Z tym się nie zgodzę do końca gdyż również mieszkam na wsi i nie było takiego problemu.Tu raczej jest za mało chętnych aby postawić nadajnik. Dla jednej osoby nie będą przecież ponosić strat. Jeśli było by więcej chętnych myślę że nie było by problemu.
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Jaco napisałem że dosc czesto, ale nie zawsze ;) Teraz moja firma wchodzi we wioski bedace niedaleko od Łodzi na wschód, i wykurzamy stamtąd amatorskich operatorów ktorzy tam dostarczają neta na zasadzie "masz neta, i nie znasz chwili w ktorej on przestanie działać i NA ILE". Ludzie okrutnie psioczyli na jakosc łącz i na prawie całkowity brak serwisu.

Ty najwidoczniej masz szczęście :P ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

DJ1910 pisze:Jaco napisałem że dosc czesto, ale nie zawsze
Tak jak ja
Z tym się nie zgodzę do końca
;)
DJ1910 pisze:Ty najwidoczniej masz szczęście
Nie do końca :cwaniak:
Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Khalbar »

Czyli mam rozumieć żeby wifi działało na taką odległość jest potrzebny dobry sprzęt i widoczność anten między sobą inaczej niema opcji ?

i czy bez widoczności jakotakiej są jakieś szanse ? na połączenie

pierwsze nie jest to wieś o zabudowaniu liniowym :D tu i ówdzie stoją chałupki może ze 20 gospodastw tam będzie :D

osobiście znam 5 osób które cierpią na brak netu ale może się znajdzie i więcej
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Khalbar pisze:Czyli mam rozumieć żeby wifi działało na taką odległość jest potrzebny dobry sprzęt i widoczność anten między sobą inaczej niema opcji ?
Tak jest.
Khalbar pisze:i czy bez widoczności jakotakiej są jakieś szanse ? na połączenie
Na taką odległość w WiFi - nie.
ODPOWIEDZ