Fujitsu Siemens Amilo 2510 i business everywhere

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Radeksan
Początkujący użytkownik forum

Fujitsu Siemens Amilo 2510 i business everywhere

Post autor: Radeksan »

Witam wszystkich,

Zdecydowałem się napisać w końcu na forum ponieważ nie potrafię rozgryźć pewnego problemu. Posiadam laptopa jak w temacie wyposażonego w wejście express card. W orange otrzymałem modem Novatel Merlin xu 870 (właśnie pod express card). Problem pojawia się podczas instalacji oprogramowania: Gdy zostaje poproszony o podłączenie modemu, nic nie jest wykrywane. Żadna dioda się nie świeci i wygląda to tak jakby system w ogóle nie widział modemu. Gdzieś na forum przeczytałem, że skoro nie wykrywa to brak zasilania i prawdopodobnie któryś ze sprzętów (laptop/modem) posiada wejście PCMCIA a drugie express card które nie są kompatybilne. Tak jak opisałem i laptop i modem są na express card. Instalowałem oddzielny sterownik do modemu i tam również modem nie był wykrywany. Co jest tego przyczyną ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Fujitsu Siemens Amilo 2510 i business everywhere

Post autor: bob »

Odinstaluj wszystko dokładnie tzn. ten BE i wszelkie stery i następnie zrestartuj system i wsadź ten modem i zobacz czy woła drivery. Sprawdź przy deinstalacji czy w managerze urządzeń wszystkie comy do modemu są odinstalowane i czy jest odinstalowany w urządzeniach usb (chyba taki interfejs ma) dokładnie sprawdź wszystkie miejsca bo modemy lubią się instalować jako kilka urządzeń.
Radeksan

postąpiłem tak jak powiedziałeś, system (vista) jest nowy tak wiec nie były instalowane inne sterowniki. Włożyłem modem do portu i win nic nie wykrył...zdobylem informacje ze ten novatel merlin xu870 mogą nie współpracować z laptokami fujitsu-siemens, ale wg mnie jakieś stery mogą pomóc ( na stronie producenta nic nie znalazłem). Chyba ze dałem d... i powinienem kupić nie opłacalnego laptopa z orange gdzie BE działał by na 100%...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Radeksan pisze:xu870 mogą nie współpracować z laptokami fujitsu-siemens
Trochę by mnie to zdziwiło bo mam i tej firmy laptopa choć dumny jestem z Toshib i sprzęcik ten nigdy nie miał problemów z modemami 3G które jak wiadomo tyle kłopotów czynią. Sprawdź jeszcze czy masz wszystkie aktualizacje dla komputera tzn. stery dla płyty i chip set`ów, bios itp. :)
Radeksan

patrzyłem u brata na laptopie i taka sama sytuacja. Biosy, menedżery urządzeń itp pokazują, że niby port jest aktywny, ale modemu nie wykrywa... :/ Jakieś sugestie ?:)
ODPOWIEDZ