Router wifi SMC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomahawk
Użytkownik forum

Router wifi SMC

Post autor: Tomahawk »

Witam!

Co sądzicie o takim routerze:
http://allegro.pl/item392922792_smc_280 ... _wifi.html

?

Niby tanio ale parametry niezłe... Moc radyjka 100mW i zasięg 150/450;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-07, 08:50 ]
Przenoszę na radiówkę.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router wifi SMC

Post autor: Jo_gurt »

100mW = 20dBm.
Potrzebujesz takiej mocy radia czy to dla sportu tak?
Tylko to:
Możliwy odpłatny montaż złącza TNC lub SMA-RP na antenę zewnętrzną (wtenczas jedna antena nadaje lokalnie drugą zamieniam na złączkę) - informacja na tel. lub mail - złącza są wysokiej klasy - pozłacane !!! Oryginalnie antenki są zamocowane na stałe
to jest na moje jakaś ściema. Żeby to działało tak jak on pisze to to urządzenie musiałoby mieć dwa autonomiczne nadajniki/odbiorniki radiowe. Bardzo to wątpliwe w urządzeniu tej klasy za tą cenę.
# Łącza sieciowe oparte na xDSL (nie ADSL)
Bez sensu, czemu nie ADSL? Wystarczy odpowiedni modem.
x1 WAN, RJ-45, - ANNEX B - linia ISDN
To to już w ogóle jakiś bełkot nietrzymający się kupy :zdziwko: Annex B (ISDN) to tryb modemu ADSL, a to urządzenie tego modemu nie może posiadać jeśli ma WAN RJ45. Sprzedawca chyba nie bardzo wie co sprzedaje. Ja bym sobie darował.
SpAceR
Początkujący użytkownik forum

Post autor: SpAceR »

Jo_gurt pisze:
x1 WAN, RJ-45, - ANNEX B - linia ISDN
To to już w ogóle jakiś bełkot nietrzymający się kupy :zdziwko: Annex B (ISDN) to tryb modemu ADSL, a to urządzenie tego modemu nie może posiadać jeśli ma WAN RJ45. Sprzedawca chyba nie bardzo wie co sprzedaje. Ja bym sobie darował.
Wie, tylko nie pisze bo mu tego nikt nie kupił ;)
Sprzedawane urządzenie to SINUS 154 (comfort -> WiFi), czyli router ADSL AnnexB przeflashowany na SMC2804wbrp-g (sprzętowo zgodny). Złącze ISDN wygląda identycznie jak RJ45.
Jo_gurt pisze:
# Łącza sieciowe oparte na xDSL (nie ADSL)
Bez sensu, czemu nie ADSL? Wystarczy odpowiedni modem.
Przecież nie mógł napisać że ten router nie nadaje się do niczego - to znaczy de facto nie ma portu WAN. Da się używać LAN i WLAN, przy drobnej kombinacji można wyrzeźbić np. podział internetu dostaczanego drogą radiową. Modem ADSL nie wystarczy, chyba że taki z PPPoE/A -> router na portach LAN nie obsługuje PPPoA/E

Jo_gurt pisze:Tylko to:
Możliwy odpłatny montaż złącza TNC lub SMA-RP na antenę zewnętrzną (wtenczas jedna antena nadaje lokalnie drugą zamieniam na złączkę) - informacja na tel. lub mail - złącza są wysokiej klasy - pozłacane !!! Oryginalnie antenki są zamocowane na stałe
to jest na moje jakaś ściema. Żeby to działało tak jak on pisze to to urządzenie musiałoby mieć dwa autonomiczne nadajniki/odbiorniki radiowe. Bardzo to wątpliwe w urządzeniu tej klasy za tą cenę.
W środku jest zwykła karta miniPCI z dwoma złączami antenowymi u.Fl.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

SpAceR pisze:Złącze ISDN wygląda identycznie jak RJ45.
To już zależy od terminala ;) Jednak większa więszość routerów SOHO Annex B siedzi na RJ11 - nie mówię tu np o WIC od Cisco, ale już np Cisco 826 ma zwykłe RJ11.
SpAceR pisze:W środku jest zwykła karta miniPCI z dwoma złączami antenowymi u.Fl.
Trzeba by się nieźle napocić żeby na jednej sieciówce odpalić WISP+Reapeater. Czy soft obsługuje to z miejsca? Jakiś Linux na tym siedzi?

Jakieś powiązania ze sprzedawcą? :zdziwko:
SpAceR

Jo_gurt pisze:To już zależy od terminala ;) Jednak większa więszość routerów SOHO Annex B siedzi na RJ11 - nie mówię tu np o WIC od Cisco, ale już np Cisco 826 ma zwykłe RJ11.
Ale ja pisze o tym konkretnym urządzeniu, pare sztuk widziałem :P
Jo_gurt pisze:Trzeba by się nieźle napocić żeby na jednej sieciówce odpalić WISP+Reapeater. Czy soft obsługuje to z miejsca? Jakiś Linux na tym siedzi?
Z "oryginal"softem SMC to może ... wiesz, ja nie grzebię w takich złomach i słowa nie dam, ale chwalili się ludzi że jakieś "open WRT" czy coś takiego odpalali -> SMC to stosunkowo popularny sprzęt (nie u nas). Tym niemniej stawianie łącza na takim routerze uważam za niepotrzebne utrudnianie sobie życia ;)

Jo_gurt pisze:Jakieś powiązania ze sprzedawcą? :zdziwko:
Hmmm ... :P
Prawdopodobnie zaopatrujemy się na tym samym śmietniku ;) nic więcej. Ja tego złomu nie sprowadzam, bo tepsa na swoich liniach ISDN nie instaluje ADSL a cyfrowych łącz Dialogu w okolicy nie ma.
Ostatnio zmieniony 2008-07-07, 22:45 przez SpAceR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

SpAceR pisze:Ale ja pisze o tym konkretnym urządzeniu, pare sztuk widziałem :P
OK, w takim razie kłócić się nie będę - nie znamy się z nim osobiście. ;) Zawsze się czegoś dowiedziałem nowego :)
SpAceR pisze:Tym niemniej stawianie łącza na takim routerze uważam za niepotrzebne utrudnianie sobie życia ;)
W takim razie niech to będą kluczowe słowa tego wątku w odpowiedzi na pytanie autora :]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

SpAceR, proszę wycinaj z cytatów własne "autocytaty" jak w dwóch postach powyżej. Z góry dziękuję.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
SpAceR

BliSki pisze:SpAceR[...] jak w dwóch postach powyżej[...]
W jednym!
Drugi (pierwszy w tym temacie) był bez "autocytatów", a bez cytatów traci na czytelności. W brew pozorom czasem myślę przy pisaniu ;)

Jeszcze jedno, tym razem w temacie:
SINUS 154 występuje w kilku wykonaniach (-DSL xx / - Comfort / -?Home?), a jedna z wersji nie miała modemu AnnexB (za to miał port WAN). Niestety, na allegro wszystkie cudownie zmieniają się w SMC2804xxxx-g ...
Być może w podanej aukcji rzeczywiście mamy do czynienia z tą jedną "dobrą wersją" routera (po drobnej modyfikacji firmware - bootloader musiał zostać wymieniony, i wgrano soft SMC). Co nie znaczy że będzie działać, raz że swoje lata ma (produkcja 2003/4/5) a dwa - nikt nam nie zagwarantuje że sprzedawca nie namieszał z softem i sprzęt będzie stabilny.
50 PLN można dać, nie więcej.
Tomahawk
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:100mW = 20dBm.
Potrzebujesz takiej mocy radia czy to dla sportu tak?
A czy nie jest tak że im większa moc tym większy zasięg, lepszy transfer itd?

P.S.
Ale się zagapiłem... kupiłem router z anteną 3dBi a taki sam w tej samej cenie był na innej aukcji z anteną 5dBi... dużo straciłem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tomahawk pisze:A czy nie jest tak że im większa moc tym większy zasięg, lepszy transfer itd?
Większy zasięg - tak, ale potrzebujesz siać tym na pół kilometra? Na transfer nie ma to wpływu.
Tomahawk pisze:Ale się zagapiłem... kupiłem router z anteną 3dBi a taki sam w tej samej cenie był na innej aukcji z anteną 5dBi... dużo straciłem?
2dBi ;) A czy 3dBi wystarczy to sprawdzisz już w praniu :)
Tomahawk
Użytkownik forum

A gdyby dał yagę zamiast tej punktowej to jak jaga 18dBi spisywałą by się w roli punktowej? W sumie to tylko trochę inaczej zwinięty drucik.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Co rozumiesz przez "punktową"? Yagi to antena bardzo kierunkowa na duże odległości i do niczego innego się jej nie stosuje.

Nie wiem czemu wszyscy są tak zafascynowani antenami yagi i wszędzie by je stosowali.
Tomahawk
Użytkownik forum

Punktowa tzn. kierunkowa chciałem powiedzieć ale zapomniałem tego słowa :/

Ja tam wcale nie jestem zafascynowany tymi antanami bo wykończenie jest kiepskie... 2 rurki jedna w drugiej i na jednej jest nawinięty drut...

Pytam bo akurat mam taką antenę...
ODPOWIEDZ