Komputery się nie widzą.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomahawk
Użytkownik forum

Komputery się nie widzą.

Post autor: Tomahawk »

Witam!

Podzieliłem sobie łącze radiowe przez router->wifi->kompy i wszystko smiga... internet działa ale jak wchodzę w wyświetl komputery grupy roboczej to tam niema żadnego kompa.

A normalnie jak łączyłem kompy kablem krosowym to kompy się widziały i mogłem przerzucać pliki itd...

Udostępniłem nawet jeden folder ale nic to nie daje...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Komputery się nie widzą.

Post autor: Jo_gurt »

Masz jakieś firewalle?
Kompy się pingują?
Tomahawk
Użytkownik forum

Kompy się pingują...

Mam standardowy firewall sp2 win pro..

Normalnie mam dostęp do kompa poprzez \\nazwa_kompa
Ale w grupie roboczej niema ich...
No trudno...

A mam jeszcze takie pytanie. Sygnał wifi mam znakomity ale tracę do sieci ISP 1-2ms, to normalne czy coś jest nie tak? Skoro sygnał jest znakomity to ping do routera powinien być <1ms a nie 1-2ms....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ping <1ms jest pewny w zasadzie tylko na kablu, jak masz 1-2ms to jest bardzo dobra sytuacja. Jak daleko od bazy?

[ Dodano: 2008-07-09, 11:51 ]
A jeszcze co do problemu z przeglądaniem:
- grupa robocza ta sama?
- puść przez firewalla porty 135, 136, 137, 138, 139 tcp i udp (czyli 10 wpisów)
- znajdź w rejetrze HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Browser i ustaw w nim parametr DWORD "Start" na wartość 4
Tomahawk
Użytkownik forum

Daleko od bazy?

Ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> bazy...

W domu mam router. Na lapciaku który stoi w tym samym pokoju mam 1ms a za ścianą na satcjonarce mam 1-2ms ale czasami cyknie 4ms.

No troche jestem zawiedziony po do tej głównej sieci osiedlowej z której mam internet (ale 5GHz) pinga mam <1ms a odległość to jakieś 1,5km... a tutaj pare metrów i już takie straty...

Puściłem te porty, zrobiłem rejestr i efekt jest taki że widzę w grupie roboczej tylko swój komputer. Ale to już coś... bo przedtem nie było nawet tego...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A, myślałem, że mówisz o swoim głównym łączu radiowym. :)
Taki już urok WiFi w zamkniętych i nieregularnych pomieszczeniach - odbicia itp.
ODPOWIEDZ