Przeczesałem to forum na wszystkie strony i przyznam ze wiele sie dowiedzialem, duzo nauczylem i mocno postawilo mnie na ziemi. No ale troche po fakcie niestety. Moj problem jest nastepujacy, moze jest na niego rozwiazanie...?
Od niedawna mieszkam w Otwocku (15km pod W-wą), wynajmuje mieszkanko. Jestem abonentem PLusgsm, kupilem telefon N 6320i + adapter Bluetake by moc laczyc sie z internetem w domu (to jedyna mozliwosc w mojej sytuacji tutaj), nie ukrywam ze skusila mnie oferta PlusGsm, i to ze wg mapki zasiegu na ich stronie moja okolica (prawie caly Otwock) jest pokryta "polem razenia" EDGE, dlatego tez wzielem -> (wziąłem) tak drogi telefon, zeby miec te 15-20 kB/s transferu a nie 5kB/s w GPRS...
a teraz konkretnie :
- przy 1szym podlaczeniu do sieci bardzo sie napalilem gdyz mierzac transfer wychodzilo mi ok 15-18KB/s
- jednak nie trwalo to dlugo - w ciagu minuty spadl do 5kB/s i tak juz zostal
- przy probach przekladania telefonu z kata w kat po calym mieszkaniu - momentami na chwile lapie mi EDGE - tranfery powyzej ok 10/15KB/s, ale wkrotce spada znow na GPRS.
- dowiedzialem sie ze anteny do EDGE sa calkiem skuteczne, i dwukrotnie dzwonilem do BOKu iPLUSA by podali mi najblizszy mojej lokalizacji BTS z EDGE, dwukrotnie mi uprzejmie odmówiono podania tej info, ze względu na to ze hmm - sami nie wiedzieli dlaczego.
po zastanowieniu sie - raczej nie bede mogl zamontowac anteny za oknem gdyz :
1. nie jest to moje mieszkanie i nie chce tu nic wiercic, klasc kabli i psuc
2. bede tutaj do konca lipca, potem sie wyprowadzam wiec szukam rozwiazania strikte tymczasowego, nie drogiego
- jeden z czlonkow tego forum - doradzil mi zebym sprobowal manualnie poszukac EDGA w mieszkaniu, tzn takiego miejsca gdzie by sie nie przelaczal juz na GPRS, bluetooth mam do 100m wiec tel moze lezec praktycznie wszedzie. Tu jest moje pytanie - jaka jest technika, jak to sie robi? czy zmieniajac pozycje tel mam sie rozlaczac i podlaczac do sieci za kazdym razem? czy tel np w trakcie sciagania pliku, w trakcie jednej sesji, przelaczy sie z 1 btsa na drugi? - konkretne porady, wskazowki bardzo mile widziane
Prawde mowiac czuje sie troche oszukany przez plusgsm... zainwestowalem pieniadze na marne

To chyba tyle. Czekam nie cierpliwie na Wasz odzew i
Dziekuje z góry.
ps. Jesli teraz dzieki Wam czegos nie wymysle to koniec...to moge isc sprzedac telefon i wziac jakis stary tylko z GPRSem, bo nie bawie sie bajerami w komorkach..
ps2. Do Moderatorów - Jesli ten post niespelnia zasad regulaminu tego forum (nie przeczytalem :-/), bo np jest potwornie dlugi, to przepraszam ale prosze nie kasować gdyż sprawa jest dla mnie bardzo ważna.
Pozdrawiam
Ven