wymiana sprzetu do radiowki

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tad
Początkujący użytkownik forum

wymiana sprzetu do radiowki

Post autor: tad »

Witam
Chce polepszyc jakosc swojego biednego neta ;-)
zalezy mi na polepszeniu pingu jak i stalym wykorzystaniu downloadu (mam 2 mb a czesto ściąga 50%, a nie brakuje go na mała siec jest 15 mb )

Aktualnie mam
ta antenę -> http://www.kasy.info.pl/index.php?page= ... &Itemid=45
i od wczoraj router TPlink WR543G (niestety ten routerek nie pomógł ) ale mogę go zwrócić

i pytanie czy zostawić ten router czy wymienić na inny ( max 150-180 zl)
i antena... może lepiej było by wymienić ta niby mocniejsza na > http://shop.interline.pl/product_info.p ... ucts_id=28

mam do wyboru podpięcie sie do dwóch nadajników jeden ~500 metrów odemnie ... zasłania mi go drzewo które znajduje sie blisko niego
bądź drugi nadajnik 0 przeszkód odległość ~800 metrów

co do 'eteru' jest sporo sieci jak na taka mała wioskę gdzie mieszkam na karcie D-Linka wykrywa mi około 5-9 nadajników

// zeedytowalem posta mam nadzieje do bardziej porządnego ;)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-07-09, 13:32 przez tad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: wymiana sprzetu do radiowki

Post autor: KrissTofferr »

Do routera jesteś podłączony przez kabel czy przez kartę wi-fi?

Zanim go oddasz, spróbuj zmniejszyć o połowę rozmiar pakietów interfejsu radiowego w routerze.
Wireless Advanced Settings -> Fragmentation Threshold.
Dzięki temu będzie mniejsza ilość danych wymagających retransmisji w razie uszkodzenia pakietu.
Ostatnio zmieniony 2008-07-09, 13:48 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
tad

Kriss przeczytaj jeszcze raz pierwszego posta zmieniłem go,
antena > ~13 metrów kabla > router > 1m skrętki > zintegrowana sieciowka

z tego co mi admin podaje aktualne RSI mam 28
o ile to Wam w czymś pomoże

//

a gdzie mogę to znaleźć ? nie mam pojęcia jestem laikiem w tych sprawach
Obrazek
gdzieś tutaj ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

1. Z jaką prędkością łączysz się do dostawcy? 11Mb czy np. 36, 54Mb??

Jeżeli dostawca daje dostęp WiFi w "g" czyli do 54Mb to skróć kabel antenowy przez danie APClienta w puszce przy antenie i zasilanie PoE.

Zdecyduj się co do jednostek "mb" to co innego niż "MB" i coś innego niż "Mb".
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

tad napisał:
a gdzie mogę to znaleźć ?
Sorry, według dokumentacji [pdf] TL-WR543G User Guide1.49MB (czytalem przez google cache)
nie ma w tym modelu opcji "Fragmentation Threshold".
W menu [Wireless] -> [Advanced Settings] są dwie opcje:
[Power] - moc nadajnika, najlepiej ustawić na "Max",
[XR] - uruchomienie trybu eXtended Range, zaznaczenie tej opcji ma sens tylko jeśli twój dostawca ma radio z chipsetem Atheros.

W ustawienia routera wchodzi się przez przeglądarkę www, adres: http://192.168.1.1/
domyślne login i hasło to "admin".
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

tad pisze: zalezy mi na polepszeniu pingu jak i stalym wykorzystaniu downloadu (mam 2 mb a czesto ściąga 50%, a nie brakuje go na mała siec jest 15 mb )
Wiesz ile razy musiałem przeczytać to zdanie, aby się dowiedzieć - „co poeta miał na myśli”
Więc jak się domyślam masz 2Mb/s i ping zły, czyli jaki?
Podaj ilość straconych pakietów i średni czas błądzenia pakietów w ms (mili sekundy) zrób test na bramkę, czyli adres dostawcy internetowego i na jakiś adres w sieci np. onet i podaj wyniki.
„ ściąga 50%” czyli jak mniemam z 2Mb/s download, pozostaje 1Mb/s czyli np. dla torrentów całkiem nieźle (Przy torrentach można ściągać tyle ile ktoś może wysłać.)
W drugim swoim poście napisałeś, że jesteś laikiem w tych sprawach. Więc napisz jaki masz ping i jakie pliki ściągasz. Bo być tak może, że Internet masz dobry i poprawiasz coś czego poprawić nie sposób.
Latka lecą...
tad

dzięki za zainteresowanie
@wojteks // admin wspominał o takim rozwiązaniu wiec prawdopodobnie 'daje dostęp' w takim standardzie jak napisałeś, myślisz ze skrócenie kabla dało by efekty ? btw. Krosno Podkarpacie ? ;-)

@Kriss sprobuje jak dorwę admina bo On kupował router i odrazu skonfigurował pod siec a a nie podał mi nick/pass

@sardo nunspa nie wrzucaj wszystkiego do jednego wora napisałem ze jestem laikiem w sprawie routerów, net`a mam już chwilkę wiec pingowac i sprawdzi aktualny download potrafię (kilka filmików np z youtuba + pliczek z noc gts pl
możliwe ze to zdanie było zrozumiale tylko dla mnie ciesze sie ze je rozszyfrowałeś ;-)
w godzinach 8-13/15 i po 23 jest ok ping na bramę średni 10-13
do onetu średni ~31-33 bez strat
aktualne pingi >> onet sreni 31 // na brame sredni 18
ale gorzej jest wieczorem czasami ping wrasta do 100-150 na brame i onet 700-1300
jak i download sie kruszy potrafi spasc nawet do 60-80 KB/s

szczególnie zależy mi na poprawieniu pingów (w grach ) gdy jak to mówicie eter jest zawalony

a na resztę pytan odpowiem jak już mówiłem gdy złapie kontakt z adminem

jeszcze raz dziekuje
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

tad, a admin to jakiś sensowny człowiek? Bo znam takie sieci, że admin jak potrzebował ściągnąć coś większego (obraz płyty z grą - 4GB - bez komentarza) to przycinał wszystkich a sobie dawał 3/4 pasma.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tad pisze:wiec prawdopodobnie 'daje dostęp' w takim standardzie
Ale nie wiemy z jaką prędkością masz połączenie, a skoro nie możesz wejść na stronę administracji routera to nie zobaczysz z jaką prędkością jesteś podłączony (przy opisywanej długości kabla to pewnie maksymalnie 11Mbps a wtedy nie jest możliwe uzyskanie prędkości ściągania 2MB/s.
Pingów nie da się polepszyć, dostawca musiałaby znacznie polepszyć infrastrukturę, podłączać mniej klientów do baz i mieć zapas łącza w całej sieci. Pingi rosną bo sieć się zapycha jak jest więcej użytkowników (czyli w godzinach 15 do 22 mniej więcej a najgorzej pewnie jest od 17 do 21).

Skrócenie kabla powinno pomóc na uzyskanie większej prędkości połączenia routera z bazą ale żeby to zobaczyć musisz mieć wejście na stronę ze statusem routera (może jest opcja user?).

btw to Krosno
Nie pomagam na PW!
tad

@Jo_gurt zdarza sie ze zamula łącze ale rzadko jest w domu (prowadzi siec ~300km od 'bazy' ^^ )

@wojteks jak tylko dostane dane dostępu do routera to odpowiem na Twoje pytania,
co do ściągania testowaliśmy i bez ograniczeń net wyciągał nawet 400-420 KB/s (sredni 350)
(zasysałem co popadnie i sprawdzałem prędkość na 'DU meter')
btw. skoro jesteś z Krosna może słyszałeś o takiej sieci jak meganet :> (ja jestem podpięty do innej )

@UP:
w Router Status mam :
Wireless
Wireless Radio: Enabled
Name (SSID): ICE-NET3
Channel: 1
Mode: 11Mbps (802.11b)
a w wireless settings :
54Mbps (802.11g)
@Kriss mam tak ustawione jak pisałeś[/quote]
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tad pisze:słyszałeś o takiej sieci jak meganet
Nie, nie znam sieci radiowych w Krośnie (miałem mały epizod 4 lata temu ale wolę droższą neostradę która zawsze działa i w domu mogę bez łaski mieć kilka kompów)

Przy połączeniu z bazą 11Mbps (router status) więcej niż to co wyciągałeś (430kB) nie pójdzie. Jeżeli dostawcy płacisz za 2Mbps (Mega bity) to maksymalne ściąganie by było około 250kB a jeżeli płacisz za 2MB (Mega Bajty) to na łączu takim jak masz jest to niemożliwe. Maksymalna wydajność połączenia 802.11b (11Mbps) to w idealnych warunkach około 600kB więc jeżeli uwzględnimy błędy transmisji radiowej i inne zakłócenia oraz kilku użytkowników na bazie to wynik średni 350kB jest SUPER DOBRY a wieczorem jak będzie z 10 użytkowników tej bazy to 30-60kB będzie dobrym wynikiem.

Musisz polepszyć sygnał tak aby połączenie było 36Mbps albo szybciej o ile nie ma innych użytkowników ze słabymi sygnałami które i tak zmulą bazę do 11Mbps.

Potrzebujesz lepszą antenę i krótki kabel antenowy h155 (max 1m) a może uda się połączyć z większą prędkością do bazy ale gwarancji nie ma.
Nie pomagam na PW!
tad

wiec co proponujesz ?
myslisz ze ta antena byla by dobra ? http://shop.interline.pl/product_info.p ... ucts_id=28
w pierwszym poscie napisalem jaka mam aktualnie

ale jak dam router w ta skrzynkę PoE to nic mu nie będzie ? coś tam czytałem ze temperatura na zewnątrz źle na nie wpływa za ciepło /zimno
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tad pisze:myslisz ze ta antena byla by dobra
Ta co masz to jakiś wynalazek, 18dBi z 50cm to nie jest możliwe, firma nieznana.

Interline to dobra firma, anteny ma przyzwoite ale nie odpowiem Ci że taka będzie dobra bo jeszcze pozostaje do sprawdzenia strefa Fresnela.
Ale panel ma szerszą wiązkę niż yagi, będzie łapał więcej sieci zakłócających.

PoE i APclient do skrzynki na maszcie montują wszyscy dostawcy WiFi, od gdzieś 2 lat nie robi się długich kabli antenowych.
Nie pomagam na PW!
tad

te anteny bodajże robią w Dukli pewno kojarzysz ta miejscowość

czyli lepiej było by dorwać jakaś lepsza yage tylko jaka ;> jakieś linki do sprawdzonych yag

@UP!
znalazlem cos takiego u Was na forum :>
bully napisał/a:
Jak to jest z anteną i ap, jeśli ap ma 17dBm a antena 8 dBm, to suma sumarum jest to 17+8=25 dBm (pomijając tłumienie kabla)?
Tak właśnie jest.

router ktory teraz mam ma 17 dB
w AP list pokazuje mi ze mam aktualnie Signal: ~25dB
wiec wychodzi na to ze moja antena rzekomo 18dB ma tak naprawdę 8-9 ??

zauwazylem jeszcze ze dB trzyma sie na 25-26 niezaleznie czy moc routera ustawie na max , czy 1/2, 1/4, 1/8
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tad pisze:wiec wychodzi na to ze moja antena rzekomo 18dB ma tak naprawdę 8-9 ??
Anteny z Dukli to porażka, pewnie mają naprawdę tyle co piszesz.

To co widać w routerze to poziom sygnału odbieranego, zmiana mocy routera na to nie wpływa.
Pytanie jaki masz kabel antenowy, pisze na kablu jaki to jest, wtedy można parametry znaleźć i tłumienie kabla policzyć.

Polecane anteny to coś z Interline, Cyberbajt'u
Nie pomagam na PW!
tad

http://approsoftware.com/en/products-29.html

a co powiecie o tym sprzęcie ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Większość polskich sklepów ze sprzętem sieciowym oferuje coś podobnego, wg mnie to zintegorwana antena panelowa z Ovislinkiem WL-5460 w jednej obudowie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wojteks pisze:wg mnie to zintegorwana antena panelowa z Ovislinkiem WL-5460 w jednej obudowie.
Coś podobnego na pewno, chociaż może być inny AP obsługiwany przez APPro. IMO lepiej kupić wszystko osobno. Nie wiem jakiej jakości mają tam anteny.
tad

już mam ten zestaw od 2 tygodni, ale chciałem zobaczyć co powiecie na jej temat
jak dla mnie spisuje się wyśmienicie
przy kiepskiej widoczności RSI 40-47

zmieniłem również dostawce neta (inna siec radiowa )na takim łaczu
ATM Ethernet VPN który może zapewnić maksymalną prędkość wysyłania i odbierania danych do/z internetu 100 Mbps .
, ping średni do onetu 15-16
jestem bardzo zadowolony :)

dzięki gdyby nie Wy zapewne nie zmieniłbym sieci tylko dalej męczył się w starej

pozdrawiam ! :-)
ODPOWIEDZ