Podział radiówki na komputer i laptopa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podział radiówki na komputer i laptopa
Witam na poczatku przepraszam wiem byly takie pytania ale nie bylo na nie konkretnej odpowiedzi.
Wiec tak mam podlaczony internet radiowy prosto pod komputer kabelkiem z antenki.
Wlasnie kupilem sobie laptopa i chcialbym miec takze podlaczenie pod niego i pod komputer, ale tak by nie musial byc komputer wlaczony by dzialal net. Co mam kupic i czy wystarczyl by taki aces poin -> (access point) z routerem wifi (laptop ma wifi)
http://www.wirelesslan.com.pl/urzadz.ph ... =13&idx=57
Dziekuje za odpowiedz.
Wiec tak mam podlaczony internet radiowy prosto pod komputer kabelkiem z antenki.
Wlasnie kupilem sobie laptopa i chcialbym miec takze podlaczenie pod niego i pod komputer, ale tak by nie musial byc komputer wlaczony by dzialal net. Co mam kupic i czy wystarczyl by taki aces poin -> (access point) z routerem wifi (laptop ma wifi)
http://www.wirelesslan.com.pl/urzadz.ph ... =13&idx=57
Dziekuje za odpowiedz.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Podział radiówki na komputer i laptopa
jesli bedzie skad przydzielic ip to wystarczy AP, ale ja proponuje ci router z access pointem, zawsze bezpieczniej
-
Mam ten sam problem, odbieralem lacze radiowe z AP na dachu bloku obok, teraz dokupilem laptopa i chcialbym rozdzielic lacze radiowe na dwa komputery takze droga radiowa. Dodatkowo chcialbym zeby administrator nie ingerowal w dodawanie ip poniewaz zada dodatkowej oplaty. Z tego co czytalem nie ma przynajmniej w rozsadnych cenach routera ktory by pracowal jednoczesnie jako klijent radiowy i AP radiowy. Podany powyzej link do routera nie jest zadowalajacy poniewaz nie moze on pracowac w jednoczesnie w obu trybach. Czy istanieje taki sprzet lub inne proste rozwiazanie podzialu takiej radiowki jezeli chcemy podzielic to tak aby komputery w domu byly od siebie niezalezne? Czy musimy sie wyposazyc w dwa urzadzenia: jedno pracowalo by jako klijent drugie jako AP? chodz to rozwiazanie jest ekonomicznie nierosadne ze wzgledu na zuzycie energii.
Edit: Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie standardow: czy standard sieciowki 80211b/g jest kompatybilny z standardami 802.11b oraz 802.11g?
Edit: Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie standardow: czy standard sieciowki 80211b/g jest kompatybilny z standardami 802.11b oraz 802.11g?
-
- Stały użytkownik forum
Access point w tym przypadku pracuje jako klient a za pomocą routera robisz sobie własną wewnętrzną sieć która oddziela ciebie od providera. Należy także zaopatrzeć się w switch lub kupić AP+router+switch w jednym jesli masz wiecej niz 1 komputer poniewaz sygnał z routera trzeba podciągnąć kablami do komputerów, lub zakupić drugiego access pointa który będzie ci propagował sygnał radiowy z routerka.
-
Dzieki za odpowiedzi, a teraz troche inne pytanie jak chce tylko do laptopa i bezprzewodowo to wystarczy sam Access Point, no a jak kabelkami bym chcial bo pewnie taniej to co?
-
- Stały użytkownik forum
nie do końca. Wystarczy jeden ale tylko i wyłacznie do połaczenia z laptopem kablem ponieważ ten jeden ap tak jak pisalem pracuje jako "karta" w tamtej sieci - lecz nie gwarantuję ci działania ponieważ w tamtej sieci może nie być adresu ip ktory moglbys wykorzystac na laptopie, poza tym bedzie widac ze korzystasz z sieci do ktorej jestes podlaczony przez access pointa. Tak jak wczesniej mowilem ap + router lub 2 accesy + router jesli ma byc bezprzewodowo, no chyba że sieć jakaś strasznie słabo zabezpieczona i nikt jej nie monitoruje to mozna probowac.