Sposób na antenę w WAG200G-EU
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sposób na antenę w WAG200G-EU
Witam
Mam już ten router co w temacie, kupiłem go zaledwie miesiąc temu i jestem z niego zadowolony ponieważ został zakupiony do małej sieci domowej (PC + laptop).
Chciałbym udostępnić internet swoim sąsiadom, nie są zamężną rodziną i chciałbym im podarować internet można powiedzieć w prezencie. Jako że nie chciał bym już robić sobie więcej kosztów związanych z wymiany routera, chciałbym samodzielnie przerobić antenę w wyżej wymienionym ruterze.
Czy jest jakaś możliwość wymiany jej na większą porządniejszą? chodzi mi głównie o to, aby przy ruterze, w miejscu gdzie znajduje się przymocowana antena wlutować wtyczkę aby można w nią wkręcić kabel przedłużający odległość do anteny aby zamieścić ją 4 metry dalej na dworze, tuż za rogiem domu.
Jeśli jest taka możliwość, czy aby ten sygnał po przeróbce się nie pogorszy? Czy nie będzie jakiś wycieków sygnałów bądź strat?
Pozdrawiam
Mam już ten router co w temacie, kupiłem go zaledwie miesiąc temu i jestem z niego zadowolony ponieważ został zakupiony do małej sieci domowej (PC + laptop).
Chciałbym udostępnić internet swoim sąsiadom, nie są zamężną rodziną i chciałbym im podarować internet można powiedzieć w prezencie. Jako że nie chciał bym już robić sobie więcej kosztów związanych z wymiany routera, chciałbym samodzielnie przerobić antenę w wyżej wymienionym ruterze.
Czy jest jakaś możliwość wymiany jej na większą porządniejszą? chodzi mi głównie o to, aby przy ruterze, w miejscu gdzie znajduje się przymocowana antena wlutować wtyczkę aby można w nią wkręcić kabel przedłużający odległość do anteny aby zamieścić ją 4 metry dalej na dworze, tuż za rogiem domu.
Jeśli jest taka możliwość, czy aby ten sygnał po przeróbce się nie pogorszy? Czy nie będzie jakiś wycieków sygnałów bądź strat?
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sposób na antenę w WAG200G-EU
Zamożną?qwew pisze:zamężną rodziną

Praktycznie na pewno się pogorszy. Poza tym pozbawisz się możliwości korzystania z neta w domu (przynajmniej w jego części).Jeśli jest taka możliwość, czy aby ten sygnał po przeróbce się nie pogorszy?
Jak wygląda to w terenie? Jaka odległość?
Może warto rozważyć zakup najtańszego AP, nawet jakiegoś w standardzie b?
http://www.allegro.pl/item396138616_ton ... n_170.html
http://www.allegro.pl/item399483668__ac ... blin_.html
http://www.allegro.pl/item400356128_pun ... 1mb_s.html
-
Przepraszam za błąd 
Narysowałem na szybkiego obraz aby można było sobie lepiej wyobrazić.

U sąsiada pod domem jest zasięg wifi lecz bardzo słaby, odległość domów jest niewielka.
A zakup rutera...chyba że taki który ma za zadanie "odbierz pakiet i wyślij go dalej" wtedy postawił bym go na sąsiadującym rogu w domu i wy rozsiał wifi w jego stronę.

Narysowałem na szybkiego obraz aby można było sobie lepiej wyobrazić.

U sąsiada pod domem jest zasięg wifi lecz bardzo słaby, odległość domów jest niewielka.
A zakup rutera...chyba że taki który ma za zadanie "odbierz pakiet i wyślij go dalej" wtedy postawił bym go na sąsiadującym rogu w domu i wy rozsiał wifi w jego stronę.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mówisz o trybie Repeater. Ten tryb działa jako-tako raczej w urządzeniach z wyższej półki (Ovislink), ale i tak ja bym go odradzał. Lepiej tego AP podłączyć zgodnie z Biblią i Koranem - skrętką. A jeśli sygnał jest, ale słaby to sam AP powinien wystarczyć, najlepiej jakby miał antenkę minimum 5dBi.A zakup rutera...chyba że taki który ma za zadanie "odbierz pakiet i wyślij go dalej" wtedy postawił bym go na sąsiadującym rogu w domu i wy rozsiał wifi w jego stronę.
Jak długi kabel antenowy ma sąsiad?
-
Jeszcze nie ma, jest on w planach
Planuję tak około 5m, aby antena na dworze była umieszczona zaraz za rogiem. Ten AP podłączyć pod mojego linksysa skrętką? Czyli na chłopski rozum, tak jakby dokupić gniazdo do podłączenia wifi?
EDIT//
AP to skrót access point, heh
Skrętką pociągnąć kabel w miejsce (do pokoju obok) gdzie była by antena i umieścić w oknie skierowanym na dom sąsiada i podłączyć AP?

EDIT//
AP to skrót access point, heh

Skrętką pociągnąć kabel w miejsce (do pokoju obok) gdzie była by antena i umieścić w oknie skierowanym na dom sąsiada i podłączyć AP?
Ostatnio zmieniony 2008-07-15, 22:51 przez qwew, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
OK, 5m to nie taka straszna długośćqwew pisze:Planuję tak około 5m, aby antena na dworze była umieszczona zaraz za rogiem.

Tak, można to w ten sposób określićqwew pisze:Ten AP podłączyć pod mojego linksysa skrętką? Czyli na chłopski rozum, tak jakby dokupić gniazdo do podłączenia wifi?

-
Dziękuję serdecznie za pomoc
dowiedziałem się teraz więcej niż szukanie i przeczytanie przez 1,5 godziny na googlach o wifi 
+pomógł

+pomógł
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Cieszę się
Ale 1x pomógł wystarczy