problem z podzieleniem neta (AP+router)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hvk
Początkujący użytkownik forum

problem z podzieleniem neta (AP+router)

Post autor: hvk »

Witam,

Mam problem z podzieleniem neta z radiówki na więcej komputerów. Ustawiałem wszystko tak jak pisze w FAQu ale niestety nie działa to jak powinno. Mam dwa urządzenia: AP ustawiony na client (WL-5460APv2) oraz router (WRT54GL-EU). Antena zewnetrzna polaczona jest kablem z AP, tam ustawiłem SSID i channel taki jak mam od mojego dostawcy. AP jest polaczony z routerem skretka. Z routera chce udostępniać radiowo neta na dwa PC i laptopa.
Dostawca stosuje tylko zabezpieczenie MAC, wiec sklonowalem w AP i routerze adres mojej karty której do tej pory używałem do polaczenia. IP mam przydzielane automatycznie.

Takie ustawienia wprowadziłem w routerze:
Obrazek

A takie w karcie wifi laptopa:
Obrazek

Niestety gdy łącze się z laptopa z routerem to nie mam dostępu do neta. Proszę o jakies wskazowki co może być nie tak, że nie działa.

Pzdr
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: problem z podzieleniem neta (AP+router)

Post autor: wojteks »

Musisz zmienić adres WRT54 na 192.168.10.1 bo jest konflikt adresów sieci zewnętrznej i wewnętrznej. Przepisać adres IP/mask/gateway z laptopa na wejście WAN routera. Co z TTL?
Nie pomagam na PW!
hvk

Dzeki za wskazowki, przetestuje...
wojteks pisze:Co z TTL?
Dostawca raczej nie stosuje takiego zabiezpieczenia. Udalo mi się bez problemu podzielic internet kablem. A można to jakos dokładniej sprawdzić?
Przepisać adres IP/mask/gateway z laptopa na wejście WAN routera.
Nie bardzo rozumiem jakie adresy i gdzie dokladnie wpisac. Mógłbyś to dokładniej wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Internet Setup/Internet connection wybierz Static IP
potem przepisz ustawienia z komputera i zobacz w status routera czy się połaczył
Nie pomagam na PW!
hvk

Dzieki wielkie za pomoc. Wszysko pięknie działa :]
ODPOWIEDZ