zawieszanie R51e - problem z modemem xpress card

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dacki
Początkujący użytkownik forum

zawieszanie R51e - problem z modemem xpress card

Post autor: dacki »

Witam,
z http://forum-laptopy.info.pl/ skierowano mnie do Was z moim problemem wiec pozwole sobie zamiescic powtorzonego posta. ;) Z gory przepraszam jesli umiescilem w nieodpowiednim dziale.
W szukajce nie znalazlem podobnego problemu.
Otoz ja mam problem z IBM R51e oraz modemem xpress card (novatel xu870) z orange. Uzycie przejsciowki na pcmcia tez nie pomaga. Krotki opis co sie dzieje:
- po wlozeniu modemu do gniazda uruchamiam aplikacje orange, modem lapie siec i przy probie polaczenia - zawiesza sie. Tyle ze zawieszanie jest nienormalne - nie reaguje na zaden restart - jedyne co moge zrobic zeby go wylaczyc to wyciagnac baterie...
- poszperalem po jakis forach i znalazlem jakies rozwiazanie dotyczace zmiany przewan w biosie na auto (wszystkie irq mialem ustawione na 11). Nieznacznie pomoglo. Moge sie polaczyc i normalnie korzystac ale komp i tak sie zawiesza.
Nie pomaga przeinstalowanie sterownikow, aplikacji orange (bez wzgledu na wersje)... suma sumarum nie uzywam teraz neta na nim bo wylaczanie kompa przez wyciaganie baterii niebardzo mi sie podoba.
Nadmienie ze na drugim laptopie R60 podobnego problemu z tym modemem nie mam. Czyli stawiam na problem z R51e.
Mozecie cos pomoc? Mial ktos cos podobnego?
Z gory dzieki za pomoc.

[ Dodano: 2008-07-18, 09:10 ]
Temat mozna zamknac.
Nie pomyslalem zeby w szukajce szukac po prostu po modelu laptopa. Wpisalem R51e i wiem wszystko.
Przepradzam za balagan.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dacki, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ