Premiera usług trzeciej generacji 3G w Orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Demon
Specjalista bezprzewodowy-senior

Premiera usług trzeciej generacji 3G w Orange

Post autor: Demon »

Wideo Rozmowy, Mobilna Telewizja, Mobilne Wideo i Mobilna Muzyka już dostępne dla klientów Orange.

Orange udostępnia od 3 kwietnia dla wszystkich klientów najnowocześniejsze usługi trzeciej generacji (3G/UMTS). Dzięki nowej technologii klienci Orange będą mogli swobodnie korzystać z szerokiego wyboru usług multimedialnych, m.in.: Wideo Rozmowy, Mobilnej Telewizji na żywo i Mobilnego Wideo, czyli możliwości pobierania plików wideo na żądanie. Użytkownicy Orange World uzyskają także dostęp do zasobów największego w Polsce mobilnego sklepu muzycznego.

Orange jest liderem polskiego rynku mobilnej transmisji danych w oparciu o EDGE i GPRS oraz hotspoty W-LAN, a obecnie także innowacyjną ofertę 3G/UMTS. Wprowadzone dzisiaj usługi 3G w Orange to znacząca innowacja dla naszych klientów. Orange daje swym klientom nową jakość komunikacji w oparciu o multimedialne usługi i najbogatszą ofertę usług kontentowych w Polsce, udostępniając wideo rozmowy i bardzo szybki dostęp do internetu oraz usługi telewizji na żywo, wideo na żądanie i największy mobilny sklep muzyczny w Polsce. Jesteśmy przekonani, że wyjątkowa oferta usług 3G w Orange spotka się z zainteresowaniem i uznaniem ze strony klientów.- mówi Jean-Marc Vignolles, Dyrektor Generalny PTK Centertel, operatora Orange.

Oferowana przez Orange usługa Wideo Rozmowy zapewnia transmisję zarówno głosu jak i obrazu - w czasie rzeczywistym rozmówcy nie tylko się usłyszą, ale i zobaczą. Usługa ta nie musi być specjalnie aktywowana. Wymogiem jest jednak posiadanie przez obu rozmówców karty SIM 3G, aparatów telefonicznych 3G/UMTS oraz przebywanie w zasięgu sieci UMTS.

W telefonie komórkowym Orange można już obejrzeć programy telewizyjne na żywo w zupełnie nowej jakości, dostępnej wyłącznie w technologii UMTS. Orange oferuje obecnie największy w Polsce wybór programów telewizyjnych, w tym programy Grupy TVN. Dzięki usłudze Mobilna Telewizja, w każdej chwili zobaczyć można już 11 kanałów TV na żywo: serwisy informacyjne TVN24, prognozę pogody w TVN Meteo, magazyny TVN Style i TVN Turbo, ofertę programową TVN Gra, modę w Fashion TV, Fly TV, 4funtv oraz nowości: Tele 5, BBC World i TV5.

Dodatkowo portal Orange World oferuje szybki i łatwy dostęp do bazy programów informacyjnych i rozrywkowych w ramach usługi Mobilne Wideo. W ten sposób udostępnione są magazyny TVN Style m.in. Miasto Kobiet czy Pascal. Po prostu gotuj z oferty programowej TVN. Dzięki tej usłudze fani Na Wspólnej mogą także obejrzeć kolejne odcinki serialu, jeśli przeoczą je w telewizji. Mobilne Wideo w Orange to także możliwość oglądania przygotowanych specjalnie na telefon, krótszych wersji popularnych programów, takich jak: Co za tydzień czy Mamy Cię. W telefonie komórkowym można również sprawdzić zwiastuny najnowszych hitów kinowych. Obecnie w ofercie Orange dostępne jest około 350 plików wideo.

Tylko w ofercie Orange dostępne są programy sportowe, fragmenty spotkań piłkarskich i podsumowania rozgrywek Orange Ekstraklasa z Canal+. Jedynie dzięki Orange World kibice w swoich telefonach komórkowych mogą obejrzeć najciekawsze fragmenty meczów oraz najefektowniejsze bramki.

Wraz z premierą usług 3Generacji w Orange uruchomiony zostaje również największy w Polsce mobilny sklep muzyczny. Specjalnie z myślą o użytkownikach portalu Orange World stworzona została baza około 200.000 utworów muzycznych. Zakupiony w elektronicznym sklepie utwór może zostać ściągnięty i odtwarzany zarówno w telefonie, jak i w komputerze osobistym, co jest nowością na rynku polskim. Ze względu na prawa autorskie pliki są zabezpieczane specjalnym oprogramowaniem przed ich nieuprawnionym przekazywaniem.

Dzięki skutecznie wdrożonej technologii 3G/UMTS, Orange może teraz oferować Wideo Rozmowy najwyższej jakości, transmisję programów telewizyjnych na żywo, możliwość pobierania plików muzycznych i wideo oraz szybkie połączenia z Internetem. Dostęp do tych usług użytkownicy Orange mają już w największych miastach Polski - Warszawie, Poznaniu, Katowicach, Krakowie, Trójmieście (Gdańsk, Sopot, Gdynia) i Wrocławiu. Do końca tego roku Orange planuje rozwijać zasięg technologii 3G/UMTS.

W ofercie Orange dostępnych jest obecnie 6 modeli telefonów GSM/UMTS pozwalających maksymalnie wykorzystać najnowszą ofertę usług 3G/UMTS: Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, LG U8210, Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia N70, a wkrótce pojawią się nowe modele.

Premierę usług 3G w Orange wspierać będzie ogólnopolska kampania reklamowa pod hasłem Usługi nowej generacji 3G, spełnione marzenia. Na nośnikach wielkoformatowych pojawią się już 3 kwietnia reklamy mobilnych usług: telewizji, wideo, muzyki i Internetu. W telewizji spoty reklamowe emitowane od 3 kwietnia komunikować będą przede wszystkim Mobilną Telewizję, Mobilne Wideo oraz Mobilną Muzykę w Orange.

Orange posiada wiodącą pozycję w Polsce w zakresie usług opartych na mobilnych technologiach szybkiej transmisji danych: GPRS, EDGE, UMTS i W-LAN. Orange oferuje obecnie ogólnopolski zasięg GPRS i obejmuje 80 proc. populacji Polski zasięgiem EDGE oraz posiada ponad 200 hotspotów w całej Polsce. W pierwszym etapie usługi 3G/UMTS zostały uruchomione w Orange 18 listopada 2005 r. w oparciu o pierwszą na rynku kartę Option Globetrotter EDGE/3G. Od 3 kwietnia 2006 r. Orange zaoferował nową jakość usług 3G dostępną dzięki technologii UMTS.

Pozostaje jedna istotna sprawa wszystko niby jest super ,ale sami wiemy z doswiadczenia jak to może wygladać w praktyce i zapewnie wygląda.
Jak ktos ma pecha to nawet palec w pupie zlamie...
Ludzie na poziomie zawsze chodzą w pionie.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Premiera usług trzeciej generacji 3G w Orange

Post autor: Szadzik »

Demon pisze:Pozostaje jedna istotna sprawa wszystko niby jest super ,ale sami wiemy z doswiadczenia jak to może wygladać w praktyce i zapewnie wygląda.
Korzystałes i sprawdziłeś że jest do d*** czy tylko tak sobie piszesz? Skoro nie korzystałeś to czemu już od razu krytykujesz? Ja tez nie korzystałem i dopóki nie skorzystam to nie będę się wypowiadał bo staram się być jako tako obiektywny a nie tylko narzekać ciągle.
Back to the Future ;)
slawoj95
Początkujący użytkownik forum

Post autor: slawoj95 »

Szadzik pisze:
Demon pisze:Pozostaje jedna istotna sprawa wszystko niby jest super ,ale sami wiemy z doswiadczenia jak to może wygladać w praktyce i zapewnie wygląda.
Korzystałes i sprawdziłeś że jest do d*** czy tylko tak sobie piszesz? Skoro nie korzystałeś to czemu już od razu krytykujesz? Ja tez nie korzystałem i dopóki nie skorzystam to nie będę się wypowiadał bo staram się być jako tako obiektywny a nie tylko narzekać ciągle.

A ty nie jesteś za bardzo obiektywny. Demon ma racje ,narzeka tak jak
większość użytkowników togo forum bo jest na co narzekać , jak im można
zaufać co do 3G skoro nie potrafią <font color="#FF00FF"><b>»»dobrze««</b></font> obsłużyć GPRS I EDEG
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

slawoj95 pisze: A ty nie jesteś za bardzo obiektywny. Demon ma racje ,narzeka tak jak
większość użytkowników togo forum bo jest na co narzekać , jak im można
zaufać co do 3G skoro nie potrafią <font color="#FF00FF"><b>»»dobrze««</b></font> obsłużyć GPRS I EDEG
Bo oczywiście krytykowanie wszystkiego i wszystkich to taka polska moda, po co sprawdzić i się dowiedzieć jak coś działa skoro mozna od razu bez sensu krytykować.
Back to the Future ;)
slawoj95

Może i polska moda ale orange zasłużył sobie na krytykę w 100%

ps.zaczynam myśleć że DEDEKTYW może mieć racje
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

slawoj95 pisze:Może i polska moda ale orange zasłużył sobie na krytykę w 100%

ps.zaczynam myśleć że DEDEKTYW może mieć racje
Zaparszam do Chełma na wizję lokalną.
Ciągłe krytykowanie wszystkiego jest po prostu bez sensu. Nie mówię tu o Orange ani o Plusie ani o Erze, ogólnie o wszystkich opach. To tak jak powiedzieć, ze wszystkie telefony marki X są do ***** bo z Waszej gadki wynika, że wszystko co związane z Orange jest do *****. W erze ludzie też mają problemy i jakoś nikt nie twierdzi, że wszystko co robi era jest do bani, to samo dotyczy plusa. Po prostu takie krytykanctwo to typowa cecha polaczków (celowo z małej litery) co to sobie w życiu nie potrafią poradzić i tylko wszystko i wszystkich krytykują. Zawsze jest KTOŚ, kto jest winny problemom w ich życiu. Tak własnie to widzę. A to że Pan X czy Y będzie uważał że pracuję dla Orange czy dla kogoś tam innego to mnie g**** obchodzi, jesli będę obrażany to się zgłoszę z tym problemem do Moderatorów.
Back to the Future ;)
szuwarek
Użytkownik forum

Post autor: szuwarek »

Demon pisze:Wideo Rozmowy, Mobilna Telewizja, Mobilne Wideo i Mobilna Muzyka już dostępne dla klientów Orange.

Pozostaje jedna istotna sprawa wszystko niby jest super ,ale sami wiemy z doswiadczenia jak to może wygladać w praktyce i zapewnie wygląda.
W listopadzie będzie 4 lata jak jestem w Idei/Orange i nie miałem powodów narzekać na poziom ich usług internetowych (poza cenami, dlatego przeniosłem się na SIMDATĘ). Po początkowych problemach połączenia zrywało bardzo rzadko, a transfer jak na GPRS był nie najgorszy ( do 4kB/s, a nawet 5 kB/s). Jedyne co mnie wkurza, to brak odpowiednika usługi iPlus.
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

Szadzik pisze:W erze ludzie też mają problemy i jakoś nikt nie twierdzi, że wszystko co robi era jest do bani, to samo dotyczy plusa.
Tak się składa że oprócz BlueConnecta, korzystam w Erze również z innych usług.
Fakt. Wkurzam się z powodu ciachu transferu (ale jedynie, że do tych słynnych 8 kbps, a nie, że w ogóle jest ciach).
Ale jestem zadowolony z reszty usług.
Czasem zdarzy się drobny zgrzyt ale i tak uważam Erę za firmę w miarę OK :P i nadal będę jej klientem.
Więc podpisuję się pod Twoją wypowiedzią Szadzik.

Pozdrawiam
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Jeśli ludzie już coś krytykują to nie dlatego że wszystko jest ok tylko dlatego że coś nie działa jak trzeba albo nie spełnia ich wymagań na tym polega krytyka po co krytykować coś co dobrze działa i spełnia podstawowe wymagania ja tam nie nażekam na blueconnecta bo spełnia moje podstawowe wymagania <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> zobaczymy jak dalej.A niestety Orange zasłużył sobie na taką krytykę, wystarczy poczytać sobie posty.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Jojo pisze:Jeśli ludzie już coś krytykują to nie dlatego że wszystko jest ok tylko dlatego że coś nie działa jak trzeba albo nie spełnia ich wymagań na tym polega krytyka po co krytykować coś co dobrze działa i spełnia podstawowe wymagania ja tam nie nażekam na blueconnecta bo spełnia moje podstawowe wymagania <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> zobaczymy jak dalej.A niestety Orange zasłużył sobie na taką krytykę, wystarczy poczytać sobie posty.
A kto z krytykujących tutaj Orange ludzi zdążył już przetestować te usługi 3g i sprawdzić że rzeczywiście jest na co narzekać. Nie mam nic przeciwko krytkowaniu jeśli ktoś ma do tego powody, jesli krytykuje ot tak, dla zasady to uważam to za kompletną głupotę.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

No to poczekamy zobaczymy co użytkownicy powiedzą o UMTS w Orange czas pokaże :wink: ciekawe ciekawe.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Jojo pisze:No to poczekamy zobaczymy co użytkownicy powiedzą o UMTS w Orange czas pokaże :wink: ciekawe ciekawe.
Ty nie masz na co czekać. Skoro stwierdziłeś już przed skorzystaniem że jest do d**** to nie powinieneś nic próbowac, przecież już wiesz że jest do bani.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Panowie – Spokojnie!
Nie ma co się wzajemnie atakować.

Jedno jest pewne : czas pokaże (jak juz zostało tu powiedziane).
Nie ma sensu skreślać czegoś i wieszać na tym psy, tylko dlatego, że Operator ma z czym innym problemy.
Tym bardziej, że część tych problemów wynika z przyczyn użytkowników (Nie wszystkie ale czytając posty na tym Forum, niejednokrotnie można zauważyć, że WIELKI problem “sam się” rozwiązywał, a wynikał z tego, że ktoś coś źle u siebie skonfigurował itp...)

Nerwy do niczego nie prowadzą. Wiem że czasem trudno utrzymać emocje na wodzy (sam mam bardzo często z tym problem).

Wiec po prostu poczekajmy – niech się 3G “zadomowi” a wtedy z czystym sumieniem będzie można wystawić mu ocenę.
Awatar użytkownika
raptou
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raptou »

UMTS jest świetnym rozwiązaniem i "z głową" wdrożony będzie działał naprawdę dobrze. Problem w tym, że operatorzy pokazali niejednokrotnie jak można *popsuć* świetne usługi, żeby obniżyć tzw. koszty wejścia. Wcale się nie dziwię krytykującym. Skoro tyle razy się nacięli dlaczego teraz ma być inaczej. Niestety z tego, co obserwuję są na najlepszej drodze, aby ta krytyka była słuszna. Na granicy stref zasięgu nie może działać tak samo na wbudowanej antence, jak w połowie maksymalnej odległości od nadajnika chyba, że zasięgi sąsiednich nadajników będą się nakładały. Stawaim flaszkę przeciw wodzie z kranu, że postawią mniej nadajników niż jest wymagane na danym obszarze do obsługi dużego obciążenia. Dzięki temu szybciej można zwiększyć zasięg ale niestety kosztem jakości. Oszczędności finansowe są ogromne a i tak będzie działać. Zamiast zwiększać przepustowoć prościej i taniej jest zastosować limity a zamiast (hipotetycznie) postawić 4 nadajniki niwelujące tzw. "cienie" i zwiększające pojemność postawi się 1, który też pokryje ten sam obszar ale użytkownicy będący w cieniu radiowym będą właśnie narzekać.

Oczywiście nie jest to krytyka, tylko obawa i uzasadniona dotychczasowymi doświadczeniami z EDGE/GPRS. Koszty budowy sieci są olbrzymie i w takiej skali "cięcia" kosztów idą w ogromne kwoty i dają gigantyczne oszczędności. Poza tym UMTS mimo wszystko jest nadal w fazie Beta, co nie oznacza, że z założenia jest zły. Osobiście nie testowałem ale znam opinię zawodowych testerów. W centrum zasięgu - bardzo dobrze działa. Wszystko zależy od tego jak operatorzy podejdą do problemu wdrożenia UMTS na dużą skalę. Może wszędzie będzie działał tak dobrze, jak w centrum Warszawy ? Na to jednak <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> trzeba będzie poczekać, znając radosną twórczość speców od "kreatywnych map zasięgu".
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Zdenerwowałem się, bo NIE CIERPIĘ polskiego pieniactwa. Nie to żebym nie lubił tego narodu, jednak pewne cechy ludzi są naprawdę irytujące. Ciągłe narzekania, bo to, bo tamto. Jeszcze nie wziął telefonu do reki i nie wykonał jednego połączenia a już stwierdził że połączenie było beznadziejne. To jest własnie to, przeciwko czemu tutaj wystepuję PIENIACTWO i MALKONTENCTWO!
Back to the Future ;)
slawoj95

Jak nie lubisz polskiego pieniactwa to może przeprowadż się na ukraine
zdaie się że z chełma masz blisko

A wracając do naszych operatorów jeżeli ktoś sprzedaje g.... w kolorowym
opakowaniu to z mojego punktu rozumowania chcę mnie oszukać i denerwują
mie wypowiedzi typu
-przeciesz przed podpisaniem umowy mogłeś sobie sprawdzić
A tobie nie przyszło do głowy że w twoim miejscu zamieszkania jest mnieiszy tłok w sieci i dlatego masz dobre łącze a skoro masz dobre to się ciesz i nie
krytykuj polskiego narodu za ich cechy bo napisałeś cytuje "Nie to żebym nie lubił tego narodu " aty skąd jesteś z marsa
Zbb Ustka

Post autor: Zbb Ustka »

Poczekajcie troche zobaczymy jak to dziala i wtedy cos mozna konkretnego na ten temat napisac.

Lepiej byc razem przeciwko nim niz przekomarzac sie miedzy soba bo i tak na tym najbardziej stracimy my jako - odbiorcy
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Widać zostałem źle zrozumiany przez Szadzika, czy ja napisałem gdzieś że jest do **** nigdzie tak nie napisałem. A poza tym nasza krytyka pochodzi od osób które tę usługę mają i wiedzą jak ona działa z marsa się ta krytyka nie bierze, choć czasami jak niestety wszędzie zdażają się wyjątki ale to tylko pojedyńcze sytuacje nikt przecież nie zwróci uwagi na pojedyńczą osobę która coś krytykuję inna sprawa gdy tych osób jest tyśąc przecież będzie jasne że każdy posłucha tego tysiąca. A ludzie są teraz niechętnie nastawieni obecnie do Orange i nowej technologij UMTS skoro wiedzą jak jest z GPRS i EDGE. Ale w końcu <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> wszystko zmieni się na lepsze ciekawe tylko kiedy i czy Orange znowu nas zawiedzie :?:
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Jojo pisze: A ludzie są teraz niechętnie nastawieni obecnie do Orange i nowej technologij UMTS skoro wiedzą jak jest z GPRS i EDGE.
No nie, ja jakiś chyba nieoświecony jestem, ale nie wiem jak jest z GPRS i EDGE. Możesz mnie oświecić?

P.S. Płacę 60zl, mam EDGE i ściągam duuużo danych, bez limitów. Na co mam narzekać?
Back to the Future ;)
kszyho

Post autor: kszyho »

Sorry, ale jak to możliwe, że masz edge za 60zł w Orange? Z tego co widze w ich ofercie, to za 60zł można sobie jedynie z gprs "poszaleć"
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Szadzik to poczytaj sobie posty. Ale gratuluje jesteś jednym ze szczęśliwych użytkowników Orange. Ale z drugiej strony dobre spotrzeżenie przez kszyho, jak masz abonament 60 zł to jakim cudem masz EDGE czy to nie jest drobne wykroczenie poza umowe? tylko pytam. :?
Awatar użytkownika
kemott1

Post autor: kemott1 »

kupujesz modem który ma EDGE i masz EDGE :D

P.S: i jak masz zasięg EDGE
Awatar użytkownika
Demon

OOooo a Pan SZADZIK ostro na mnie.
Ta usługa jest do bani a dlaczego ?
Napisze Ci. Zeby UMTS działał 100% to niestety operator musialby ustawic bts co 100metrów.W praktyce tego nie zrobi bo koszty sa bardzo duze ,a po drugie co to za transfer na UMts 384kb/s teoretycznie to na takim transferze powinien chodzic EDGE a oni co robia -robia sobie z nas duze jaja.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

kszyho pisze:Sorry, ale jak to możliwe, że masz edge za 60zł w Orange? Z tego co widze w ich ofercie, to za 60zł można sobie jedynie z gprs "poszaleć"
Jak jeszcze się innym csieciom nie śniło to Idea miała us lugę za 60zł, bez limitów. Wystarczyło zamienić modem z GPRS na EDGE i mieć bez limitów.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Enzo

Post autor: Enzo »

Zastanówcie się o co robicie taką zadyme!
Można śmiało powiedzieć że sieć UMTS dopiero raczkuje a wy chcecie żeby wszystko działało idealnie, niestety na to trzeba będzie jeszcze poczekać. Może ktoś jeszcze pamięta czasy kiedy Idea miała zasieg tylko w miastach. wyjeżdzało się kilka kilometrów za miasto i nie było zasięgu, obecnie podobna sytuacja jest z UMTSem.
iPlus+E61i=FUN
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Enzo pisze:Prośba od moderatora - Szadzik - proszę tnij zbędne CYTATY!!!!! BliSki

No, w końcu ktoś wytłumaczył dlaczego nie należy teraz jeszcze narzekać. Dzięki @Enzo.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Demon

Napisałem tego posta tylko tak do wiadomosci dla urzytkowników tego forum a co nie którzy robia tutaj wielkie zamieszanie.Po co? Czas nam pokaże jak ta usługa ma sie do rzeczywistosci.
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Enzo pisze:Może ktoś jeszcze pamięta czasy kiedy Idea miała zasieg tylko w miastach. wyjeżdzało się kilka kilometrów za miasto i nie było zasięgu, obecnie podobna sytuacja jest z UMTSem.
Pamiętam :P
Nawet nie Idee a jeszcze analogowego Centertela (0-90).
Zabytkową Nokię do dziś trzymam jako sentymentalną pamiątkę, z której nabija się czasem syn, porównując ją ze swoim telefonem.
Oj ... Wtedy to dopiero było :D
A początki Ery?
Latanie i szukanie sygnału, żeby móc w ogóle rozmawiać.

Początki u każdego operatora nie były rewelacyjne. Większość usług na początku kulała.
A potem juz było OK.

Każdy ma prawo do własnego zdania, ale na ocenianie poczekajmy!
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Demon pisze:Napisałem tego posta tylko tak do wiadomosci dla urzytkowników tego forum a co nie którzy robia tutaj wielkie zamieszanie.Po co? Czas nam pokaże jak ta usługa ma sie do rzeczywistosci.
Cytat z Twojego postu:
Założyłeś że jest do d**** a teraz mówisz że się okaże.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Zamykam temat

Widzą, że dyskusja idzie w innym kierunki niż powinna i zaczyna odbiegać od tematu.

Panowie – wzajemne zarzuty zostawcie sobie na PW.

Zamykam temat!
Zablokowany