//Edit: Vipera - Dlaczego krzyczysz?
No i jaki przewód zastosować? Proszę o odpowiedz.
Dodam jeszcze, że jestem użytkownikiem iplusa, modem comander EDGE. Bez ATK20 w miejscowości Puck na połączenie w technologii EDGE nie miałbym szans

Moderator: Moderatorzy
Pochwalam bardzo dobry cienki przewod elastyczny i co najwazniejsze do zastosowania mikrofalowego w przeciwienstwie do okrzyczanego i nic nie wartego na mikrofalach H-155.Tłumienie podawane w skali logarytmicznej (w decybelach - dB). Parametr ten decyduje o poziomie strat mocy sygnału transmitowanego (np. do anteny). W decybelach podawana jest także tłumienność kabla (czyli tłumienie "właściwe") zazwyczaj dla odcinka kabla o długości 100 metrów. Tłumienie kabla równe 3dB oznacza dwukrotny spadek mocy transmitowanego sygnału. Sumowanie wartości tłumienia (podanych w decybelach) stosowane w celu wyznaczenia tłumienia całości toru transmisyjnego, składającego się z kilku elementów jest równoważne mnożeniu wartości strat mocy dla poszczególnych elementów toru. Np. tłumienie równe 3dB + 3dB = 6dB oznacza 4-krotny spadek mocy transmitowanego sygnału). Oznacza to, że straty mocy w kablu transmisyjnym rosną wykładniczo ze wzrostem jego długości. Np. przy tłumienności kabla równej 30dBi/100 metrów, odcinek 10 metrowy (3dB) powoduje dwukrotny spadek mocy sygnału. Trzykrotnie dłuższy odcinek (30 metrów) wprowadza już tłumienie równe 30x0.3=9dB powodujące 8-krotny spadek mocy! Tłumienie (oraz tłumienność) kabli i przewodów rośnie również ze wzrostem częstotliwości trasnsmitowanego sygnału.Adamjx pisze:Kupiłem przewód MRC-240 PE (50 om) Draka 24 metry z Dipola.
Widać nie doceniasz ekranowanych przewodów KAT 5 (skrętki)kemott1 pisze:Czyli już wiem czemu mi drugi switch już się spalił, jak nadchodziła burza.