Zagmatwana sieć internetowa w domu. Pomocy!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zagmatwana sieć internetowa w domu. Pomocy!
Sytuacja przedstawia sie następująco. Za 2 tygodnie podłączą mi internet orange freedom (mam też opcję neostrady ale nie wiem czy lepsza (mile widziane opinie)). W ścianach mojego domu puszczone mam kable sieciowe. Jeden komputer stoi na parterze, a pozostałe 2 na 1 piętrze. Jeden z pokoi w którym jest komputer ma przeciety kabel sieciowy tak wiec internet trzeba będzie póścić do niego bezprzewodowo (ewentualnie ciągnąć kabel, ale o tym później). Chciałbym sie dowiedzieć którą opcję wybrac: 1. Połączyc komputer na parterze z tym na górze i z tego na górze który jest połączony kablowo z tym na dole puścić internet bezprzewodowo 2. Puścić internet bezprzewodowo z komputera na dole przez cały dom (słyszałem ze troszke się gubi i będa problemy z grą w gry online).
Jeżeli zdecyduję sie na wariant 1 to jaki router wybrać biorąc pod uwagę, że 2 komputery na 1 piętrze dzielą 2 ściany i odległość około 25m. Czy trudne będzie zrobienie takiej sieci? I czy istnieje możliwość aby internet bezprzewodowy zamienić potem jeszcze raz na kablowy (z uwagi na to ze aby podłączyć xbox360 do internetu potrzebuję urządzenia za 300zł (xbox znajduje sie w pokoju gdzie jest ten felerny komputer). Z góry dzięki za porady i pomoc gdyż będzie ona niezbędna.
Mam jeszcze pytanie czy mozna puścić internet kablami sieciowymi tworzącymi sieć LAN?
Jeżeli zdecyduję sie na wariant 1 to jaki router wybrać biorąc pod uwagę, że 2 komputery na 1 piętrze dzielą 2 ściany i odległość około 25m. Czy trudne będzie zrobienie takiej sieci? I czy istnieje możliwość aby internet bezprzewodowy zamienić potem jeszcze raz na kablowy (z uwagi na to ze aby podłączyć xbox360 do internetu potrzebuję urządzenia za 300zł (xbox znajduje sie w pokoju gdzie jest ten felerny komputer). Z góry dzięki za porady i pomoc gdyż będzie ona niezbędna.
Mam jeszcze pytanie czy mozna puścić internet kablami sieciowymi tworzącymi sieć LAN?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Zagmatwana sieć internetowa w domu. Pomocy!
Bez różnicy jeśli chodzi o działanie, kieruj się ceną.kaczi pisze:(mam też opcję neostrady ale nie wiem czy lepsza (mile widziane opinie))
Raczej kiepska ewentualność - jeden musiałby być cały czas włączony, żeby drugi miał Internet.kaczi pisze:1. Połączyc komputer na parterze z tym na górze i z tego na górze który jest połączony kablowo z tym na dole puścić internet bezprzewodowo
Czemu w ogóle chcesz puszczać z komputera? Na 3 kompy nie ma sensu kombinować tylko zaopatrzyć się w router.kaczi pisze:2. Puścić internet bezprzewodowo z komputera na dole przez cały dom (słyszałem ze troszke się gubi i będa problemy z grą w gry online).
Jest, ale nie widzę sytuacji w której taki manewr byłby sensowny w obrębie jednego domu.kaczi pisze:I czy istnieje możliwość aby internet bezprzewodowy zamienić potem jeszcze raz na kablowy
Oczywiście tak, to jest wręcz najlepszy istniejący sposóbkaczi pisze:Mam jeszcze pytanie czy mozna puścić internet kablami sieciowymi tworzącymi sieć LAN?

-
Masz na mysli zrobic w domu hotspota?Jo_gurt pisze:[....]
Czemu w ogóle chcesz puszczać z komputera? Na 3 kompy nie ma sensu kombinować tylko zaopatrzyć się w router.
Żeby nie wydawać 300zł na adapter do xboxa.Jo_gurt pisze:[....]
Jest, ale nie widzę sytuacji w której taki manewr byłby sensowny w obrębie jednego domu.
Zaraz sprawdze czy nie jest przecięty.Jo_gurt pisze:[....]
Oczywiście tak, to jest wręcz najlepszy istniejący sposób
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-18, 14:48 ]
Wycinam zbędne autocytaty autora postu.
Ostatnio zmieniony 2008-07-18, 13:47 przez kaczi, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To raczej domowe WiFi, hotspot to coś dostępnego publicznie.kaczi pisze:Masz na mysli zrobic w domu hotspota?
AP Client kosztuje od 70zł brutto.kaczi pisze:Żeby nie wydawać 300zł na adapter do xboxa.
Nie pomagam na PW!
-
Bioroc pod uwage wydajność to duże straty prędkości i zrywania połączeń bedą w sieci wifi? i jaki router i za ile nie bylby za slaby do domu o powierzchni 300m2?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A co ten adapter robi konkretnie?Żeby nie wydawać 300zł na adapter do xboxa.
Przy dobrym sygnale żadne.kaczi pisze:Bioroc pod uwage wydajność to duże straty prędkości i zrywania połączeń bedą w sieci wifi?
Najlepiej jakby był jakiś z co najmniej 2 antenkami. Z modemem wbudowanym może być cieżko.kaczi pisze:jaki router i za ile nie bylby za slaby do domu o powierzchni 300m2?
kaczi, generalnie celuj w taką topologię sieci, że net będzie podłączony do routera a ten bezpośrednio do kompów i X-Pudła. Puszczanie sieci za pośrednictwem innych kompów jest niewygodne, tym bardziej, że ty chciałeś puścić przez 2, a to się nazywa źle zaprojektowana sieć

-
Adapter do xboxa zamienia sygnal wifi na kablowy. Czyli jak router to z wbudowanym modemem i jakis lepszy?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jest.kaczi pisze:Czyli jak router to z wbudowanym modemem i jakis lepszy?
To faktycznie jakiś AP Client powinien załatwić sprawę - ale tylko jeśli X-klocek obsłuży TCP/IP. Da się do niego bezpośrednio kabel podłączyć?kaczi pisze:Adapter do xboxa zamienia sygnal wifi na kablowy.
-
Tak, da sie podlaczyc do xkloca zwykly kabel sieciowy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To powinien sobie poradzić z APC. Będzie mu się wydawało, że jest na kablu