D`Link DIR 300 - konfiguracja przez Network Magic
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
D`Link DIR 300 - konfiguracja przez Network Magic
Witam
Zakupiłem acces pointa D`Link`a DIR 300.
Chciałbym udostępnić internet na dwa komputery stacjonarne poprzez kabel , na laptop i Pocket PC (bezprzewodowo). W sumie cztery urządzenia. Kompy stacjonarne i laptop z Windows XP, a Pocket PC z Windowsem Mobile 2005.
Do urządzenia została dołączona płytka CD z oprogramowaniem firmowym do prostej instalacji Acces pointa oraz program do zarządzania siecią (Network Magic w wersji 4).
Po przejściu przez podłączenie nowego urządzenia i zainstalowaniu oprogramowania, sytuacja przedstawia się następująco:
Internet działa tylko na kompie stacjonarnym na którym zainstalowałem to oprogramowanie. Na żadnym innym nie działa internet.
Laptop nie chce znaleźć sieci bezprzewodowej.
Prosiłbym o rade czego nie zrobiłem, lub co moge zrobić aby internet został rozdzielony na wszystkie urządzenia.
Czy istnieje jakiś inny program do zarządzania siecią i urządzeniami do niej podłączonymi? Najlepiej po polsku.
Do czego służy przycisk po prawej stronie urządzenia? Po przytrzymaniu go przez kilka sekund zaczynać mrugać na niebiesko. Po chwili sam przestaje.
Dlaczego diody na przednim panelu mrugają ? Dokładniej chodzi mi tylko o diode nr 2 i 4 (patrząc od lewej).
Proszę o odpowiedź (w miare prostą, gdyż jestem początkującym użytkownikiem tego typu urządzeń).
[ Dodano: 2008-07-21, 17:26 ]
OK... Udało mi się uruchmoić internet na laptopie ale tylko przez Wi-Fi. Po kablu już nie działa....
A jeżeli podepne kabel sieciowy do laptopa i połącze się z siecią Wi-Fi, to internet nie będzie działał. Dopiero po odpięciu tego kabla internet zaczyna działać.
Jak sprawdzić czy ktoś obcy może aktualnie skorzystać z mojego łącza udostępnionego bezprzewodowo ("włamać się") ?
Zakupiłem acces pointa D`Link`a DIR 300.
Chciałbym udostępnić internet na dwa komputery stacjonarne poprzez kabel , na laptop i Pocket PC (bezprzewodowo). W sumie cztery urządzenia. Kompy stacjonarne i laptop z Windows XP, a Pocket PC z Windowsem Mobile 2005.
Do urządzenia została dołączona płytka CD z oprogramowaniem firmowym do prostej instalacji Acces pointa oraz program do zarządzania siecią (Network Magic w wersji 4).
Po przejściu przez podłączenie nowego urządzenia i zainstalowaniu oprogramowania, sytuacja przedstawia się następująco:
Internet działa tylko na kompie stacjonarnym na którym zainstalowałem to oprogramowanie. Na żadnym innym nie działa internet.
Laptop nie chce znaleźć sieci bezprzewodowej.
Prosiłbym o rade czego nie zrobiłem, lub co moge zrobić aby internet został rozdzielony na wszystkie urządzenia.
Czy istnieje jakiś inny program do zarządzania siecią i urządzeniami do niej podłączonymi? Najlepiej po polsku.
Do czego służy przycisk po prawej stronie urządzenia? Po przytrzymaniu go przez kilka sekund zaczynać mrugać na niebiesko. Po chwili sam przestaje.
Dlaczego diody na przednim panelu mrugają ? Dokładniej chodzi mi tylko o diode nr 2 i 4 (patrząc od lewej).
Proszę o odpowiedź (w miare prostą, gdyż jestem początkującym użytkownikiem tego typu urządzeń).
[ Dodano: 2008-07-21, 17:26 ]
OK... Udało mi się uruchmoić internet na laptopie ale tylko przez Wi-Fi. Po kablu już nie działa....
A jeżeli podepne kabel sieciowy do laptopa i połącze się z siecią Wi-Fi, to internet nie będzie działał. Dopiero po odpięciu tego kabla internet zaczyna działać.
Jak sprawdzić czy ktoś obcy może aktualnie skorzystać z mojego łącza udostępnionego bezprzewodowo ("włamać się") ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: D`Link DIR 300 - konfiguracja przez Network Magic
Zacznij od zapakowania tejże płyty i schowania jej do jak najgłębszej szuflady (ewentualnie możesz skopiować sobie manuala pdf'a).Do urządzenia została dołączona płytka CD z oprogramowaniem firmowym do prostej instalacji Acces pointa oraz program do zarządzania siecią (Network Magic w wersji 4).
Następnie zresetuj urządzenie do ustawień fabrycznych, żeby nie mieszały dotychczasowe ustawienia.
Najlepiej konfigurować poprzez przeglądarkę ręcznie.
Możesz zajrzeć do tutoriala w moim podpisie, ale z tego co pamiętam D-Linki serii DIR mają dość dziwny panel, więc może nie być to do końca jasne.
Napisz jeszcze jakiego masz neta to pokombinujemy.
-
Można powiedzieć że to taki DSL... Przed routerem mam modem ze standartowym wyjściem RJ-45. Stałe IP.... Internet jest ciągnięty z pobliskiej elektrowni poprezz linie telefoniczne i potem światłowody (po drodze kilka specjalnych modemów). Nigdy nie wiem jak nazwać tą sieć więc i teraz tego nie zrobie ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, w każdym razie masz stałe IP/maskę/bramę do wpisania, tak? 

-
Tak... wszystko to muszę wpisywać podczas bezpośredniego łączenia PC z samym modemem.... Tak przy okazji:
Adres IP 192.168.15.207
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.15.1
DNS 1: 10.13.7.3
DNS 2: 10.13.7.4
Teraz zajrzałem do ustawień sieciowych i we właściwościach TCP/IP wszystko to poznikało. Zaznaczone jest automatyczne uzyskiwanie adresu IP.
Adres IP 192.168.15.207
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.15.1
DNS 1: 10.13.7.3
DNS 2: 10.13.7.4
Teraz zajrzałem do ustawień sieciowych i we właściwościach TCP/IP wszystko to poznikało. Zaznaczone jest automatyczne uzyskiwanie adresu IP.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mówisz o kompie? Pewnie ten automagiczny konfigurator z płyty tak poustawiał. Ale w zasadzie tak powinno być przy połączeniu przez router.jasiu_19 pisze:Teraz zajrzałem do ustawień sieciowych i we właściwościach TCP/IP wszystko to poznikało
Na wszystkich kompach ustawiłeś na automat?
-
Hmmm... Teraz działa... Wszędzie ustawiłem na automatyczne uzyskiwanie adresu IP i chodzi internet na wszystkich komputerach.... Na pocket PC jeszcze nie próbowałem bo to jest mniej ważne.
[ Dodano: 2008-07-21, 17:57 ]
A jeszcze cosik odnośnie ustawień... Skąd mam wiedzieć czy ktoś się nie podłączył pod moją sieć bezprzewodową ?
I do czego służy ten przycisk na boku obudowy urządzenia i dlaczego diody mrugają ? ;]
[ Dodano: 2008-07-21, 17:57 ]
A jeszcze cosik odnośnie ustawień... Skąd mam wiedzieć czy ktoś się nie podłączył pod moją sieć bezprzewodową ?
I do czego służy ten przycisk na boku obudowy urządzenia i dlaczego diody mrugają ? ;]
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej zabezpiecz WPA2. A sprawdzić podłączone urządzenia możesz na zakładce Status->Wireless Computers (przynajmniej w DIR-330).jasiu_19 pisze:Skąd mam wiedzieć czy ktoś się nie podłączył pod moją sieć bezprzewodową ?
Pojęcia nie mam, nie mam tego sprzętujasiu_19 pisze:A jeszcze cosik odnośnie ustawień... Skąd mam wiedzieć czy ktoś się nie podłączył pod moją sieć bezprzewodową ?

-
Nie wiem czy wtedy będę mógł podłączyć Pocket`a PC do sieci... nie jestem pewien czy poradzi sobie z szyfrowaniem WPA2 ( a nawet nie poradzi sobie na pewno
).
W manualu wszystko po angielsku... na dodatek o przycisku nic nie znalzłem (no chyba że wspomnieli gdzieś o nim w jednej linice), bo przejżałem ją lakonicznie .... ma tylko 124 strony
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-07-21, 18:47 ]
Poprawa pisowni.

W manualu wszystko po angielsku... na dodatek o przycisku nic nie znalzłem (no chyba że wspomnieli gdzieś o nim w jednej linice), bo przejżałem ją lakonicznie .... ma tylko 124 strony
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-07-21, 18:47 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-07-21, 17:47 przez jasiu_19, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To ustaw coś z czym sobie poradzi. Nie masz do niego jakiegoś update ROMu albo firmware, żeby obsłużył coś mocniejszego? (pewnie WEP obsłuży)jasiu_19 pisze:nie jestem pewien czy poradzi sobie z szyfrowaniem WPA2 ( a nawet nie poradzi sobie na pewno).
-
Teraz mam WEPa ustawionego... Jutro będę sprawdzał i kombinował z szyfrowaniem... Dzisiaj musze jeszcze z PC`tami wszystko doszlifować.....
Dzięki za pomoc
[ Dodano: 2008-07-22, 08:36 ]
Ustawiłem jeszcze WPA i o dziwo Pocket PC nie ma z tym problemu![:]](./images/smilies/splash.gif)
Włączyłem dodatkowo filtracje MACów.... i teraz nie powinno być chyba problemów z włamaniami![:]](./images/smilies/splash.gif)
Dziękuje za pomoc i życze udanych wakacji xD ^^
Dzięki za pomoc

[ Dodano: 2008-07-22, 08:36 ]
Ustawiłem jeszcze WPA i o dziwo Pocket PC nie ma z tym problemu
Włączyłem dodatkowo filtracje MACów.... i teraz nie powinno być chyba problemów z włamaniami
Dziękuje za pomoc i życze udanych wakacji xD ^^