Po zainstalowniu oprogramowania w postaci "iPlus manager wer 1.1" który byl dolaczony do pakietu iPlusa okazalo sie że jak odpalam aplikacje iPlus manager i prubuje sie polaczyć wyskakuje info "wlóż modem". Co rozumiem przez wlożenie modemu do adaptera PCMCIA. Tak też czynie ale to nic nie zmienia. Kiedy ponownie próbuje sie polaczyć wyskakuje to samo info o tym żebym wlożyl modem, pomimo tego że modem apewno jest dobrze podlaczany w slocie. Adapter <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> dziala bo świeci sie lampka kontrolna jak wloże modem no i system go wykryl i zainstalowal sterowniki. Wiec z adapterem raczej jest wszystko OK. Pomyslalem że może <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> zasięgu albo modem jest walnięty. Dlatego zainstalowalem iPlusa na laptopie kumpla i wszystko śmigalo jak należy. Zasieg byl no i o modem sie nie dopytywal.
Musze dodać że PC na którym chce podlaczyć tego iPlusa to:
Celeron 600MHz
64MB ram
karta graficzna 32 MB
Windows 98 2-ga edycja
i inne bajery mniejszego znaczenia.
Natomiast w instrukcji obslugi pisze że wymaga między innymi 128 MB ramu i windowsa 98SE.
Problem nie tkwi raczej w zakluceniach spowodowanych przez bliskosc zasilacza ponieważ jak testwowalem modemna laptopie i zblizylem go do zasilacza (nawet blizej niz jest on w kompie stacjonarnym) nie powodowalo to spadku zasiegu czy przerwań w transmisji. Podejżewam że problem jest w przejsciówce ale nie jestem pewien być może coś innego. Może ktoś z was mial już ten problem i może mi pomóc. Modem też <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest sprawny bo sprawdzalem go nawet teraz i śmigal calkiem dobrze (zasieg 4/5 i ponad 11kb transferu). Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy moje trudności z zainstalowaniem go polegają na braku wystarczajacej ilości RAMu czy może na za starym windowsie lub być może problem tkwi w czymś innym. Prosze was o pomoc bo musze placić abonament 60 zl miesiecznie a <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> użytku z tego sprzętu...