Orange +news.tpi.pl

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pokrak79
Początkujący użytkownik forum

Orange +news.tpi.pl

Post autor: pokrak79 »

Witam mam problem lubie sobie od czasu do czasu posiedziec w newsach, lecz od momentu przejscia z netem na gprs`a orangowego mam problem bo mozna je czytac lecz nie mozna ich postowac na grupy:

Program Outlook Express nie mógł ogłosić Twojej wiadomości. Temat '12345', Konto: 'news.tpi.pl', Serwer: 'news.tpi.pl', Protokół: NNTP, Odpowiedź serwera: '440 Posting not allowed', Port: 119, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd serwera: 440, Numer błędu: 0x800CCCA9

czyli wynika na to ze blokują dostęp spoza ich sieci :(

wiec mam pytanie ma moze ktoś jakieś namiary na serwery, z których mógłbym korzystac i zeby nie trzeba było się na nie logowac?

Z góry dzieki za pomoc
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Orange +news.tpi.pl

Post autor: Szadzik »

pokrak79 pisze:
czyli wynika na to ze blokują dostęp spoza ich sieci :(

Z góry dzieki za pomoc
Mam Orange i od bardzo dawna korzystam z news.tpi.pl - zero problemów. Coś pewnie źle ustawiłeś.

Zmień outlooka na Mozilla Thunderbird.
Back to the Future ;)
pokrak79

Szadzik pisze:
Mam Orange i od bardzo dawna korzystam z news.tpi.pl - zero problemów. Coś pewnie źle ustawiłeś.

Zmień outlooka na Mozilla Thunderbird.
heh ale to nie jest rozwiązanie problemu

jeśli mówisz ze ustawienia to może podaj jaką ty masz konfiguracje serwera news i wtedy problem powinien u mnie zniknąc ;]
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

pokrak79 pisze: jeśli mówisz ze ustawienia to może podaj jaką ty masz konfiguracje serwera news i wtedy problem powinien u mnie zniknąc ;]
1. Bez SSL.
2. port 119
3. Oczywiście musisz skonfigurować konto email z którego będą szły wiadomości. Ja aukrat mam o2.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
raptou
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raptou »

Możesz też używać alternatywnego serwera gazeta.pl. Ma tę zaletę, że korzystanie z niego nie jest uwarunkowane posiadaniem łącza konkretnego dostawcy, ponieważ dostęp jest uwarunkowany loginem.

Działa nawet z zagranicznych dostępów do netu.

Aby z niego korzystać zarejestruj się na portalu gazeta.pl - załóż skrzynkę pocztową.

serwer: news.gazeta.pl
wymaga autoryzacji. Login i hasło jak w poczcie gazeta.pl
Większość grup (w tym binaria) pokrywa się z TPI i jest nie tylko do odczytu.
pokrak79

Szadzik pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->BliSki - Panowie tniemy zbędne cytaty!

1. Bez SSL.
2. port 119
3. Oczywiście musisz skonfigurować konto email z którego będą szły wiadomości. Ja aukrat mam o2.
jak przypatrzysz sie mojemu pierwszemu postowi to zobaczysz ze mam to w taki sposob skonfigurowane pomimo to ciagle nie pozwala na zamieszczenie postów
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

pokrak79 pisze: jak przypatrzysz sie mojemu pierwszemu postowi to zobaczysz ze mam to w taki sposob skonfigurowane pomimo to ciagle nie pozwala na zamieszczenie postów
Korzystam z GPRS od kilku lat i od zawsze z news.tpi.pl i działa. Czemu u Ciebie miałoby nie działać; nie wiem.
Back to the Future ;)
baton
Stały użytkownik forum

Post autor: baton »

U mnie z orange dziala wysmienicie (news.tpi.pl). Mozna czytac i wysylac newsy, natomoast w plusie i erze wywala komunikat: "Program Outlook Express nie mogl oglosic Twojej wiadomosci ... '440 Posting not allowed'..." Czytac newsy mozna.

Jak to ugrysc?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

baton pisze:U mnie z orange dziala wysmienicie (news.tpi.pl). [...] natomoast w plusie i erze wywala komunikat: [...] '440 Posting not allowed'..." [...]Jak to ugrysc?
Nie ugryziesz tego. Orange to to samo co TPSA w wielkim skrócie i dlatego ten serwer Cię dopuszcza do pisania.

Dlatego jeszcze raz polecam news.gazeta.pl. Tam będzie Ci działało od każdego operatora. Tylko jak to już opisał raptou parę postów wyżej.
Ostatnio zmieniony 2006-12-23, 19:41 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
baton
Stały użytkownik forum

Post autor: baton »

Dlatego jeszcze raz polecam news.gazeta.pl. Tam będzie Ci działało od każdego operatora. Tylko jak to już padło musisz mieć maila u nich...
Dzieki za odpowiedz. Nie pozostaje mi nic innego jak zalozenie tego maila...
ODPOWIEDZ