Pomocy ! Vista + DI-524 znowu dają po garach

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hans
Początkujący użytkownik forum

Pomocy ! Vista + DI-524 znowu dają po garach

Post autor: Hans »

Witam Kolegów,

Mój problem pojawił się niespodziewanie i nagle. Mam w domu 2 kompy - stacjonarkę i laptop, gdzie stacjonarka przyjmowała internet po kablu zaś laptop przy pomocy routera czerpał pełną piersią z powietrza. Wszystko działało pięknie i stabilnie, aż do dziś, kiedy to ojciec stwierdził ze coś mu mulił komputer(laptop), to go resetował pare razy i wtedy przy ikonce połączenia sieciowego w pasku zadań pojawił się wykrzyknik - łączność ograniczona.

Zabrałem się za oględziny, posprawdzałem u niego ustawienia - no wszystko po staremu. Wlazłem na panel admina w routerze - wszystko OK się zdawało, tak jak było. No to zdziwiony postawiłem na nowo sieć, z domyślnym IP 192.168.0.1 i...kij. Dalej łączność ograniczona. Z kolei na stacjonarnym net śmiga aż miło. Stawiałem sieć jeszcze kilka razy, podręcznikowo dosłownie, i problem ten sam. Wszystkie antywiry, zapory etc. poszły spać, a problem istnieje nadal.

Chrzani się zarówno gdy w laptopie ustawienia TCP/IP są zautomatyzowane, ale także wtedy gdy nadałem ręcznie IP - 192.168.0.2, maska - 255.255.255.0, brama 192.168.0.1, dnsy od ISP.

Sieć jest widziana przez laptop, ba, podłącza się do niej ale ma łączność ograniczoną(Bóg jeden wie co to ma być). Z mojej obserwacji wynika, iż laptop i router rozumieją się doskonale, lecz jakikolwiek kontakt laptopa z internetem jest niemożliwy. Sprawdzilem w połączeniach lokalnych na stacjonarce połączenie określane jako Brama i wyraźnie widać tam, że ilość wysłanych pakietów jest śladowa.

Ja rozkładam już ręce, bo kombinuje jak koń po górę cały wieczór a efektów nie ma. Pojęcia bladego nie mam co do diaska jest grane, liczę na Waszą pomoc, mnie samemu już pomysły się skończyły.
Ostatnio zmieniony 2008-07-22, 23:47 przez Hans, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Pomocy ! Vista + DI-524 znowu dają po garach

Post autor: Jo_gurt »

Hans, podaj więcej szczegółów, tzn:
- co i jak jest podłączone
- jakiego masz neta
- z jakiego softu korzystasz na laptopie do łączenia się z siecią
- jak wyglądają adresy na wszystkich sieciówkach/interfejsach w obu kompach i na routerze
Hans

Szczegółów podłączenia nie podałem bo jeszcze 7h wcześniej wszystko działało pięknie - no jest postawione jak w instrukcji od Di 524, sieciówa - router, router - modem.

Net : Kablówka, Vectra

Soft : jakby to ująć, laptop jest firmy Lenovo, ma tam fabryczny programik który sieć wykrywa, nazwę podam jutro bo laptop leży w pokoju u starszych, nie będę łaził żeby ich nie obudzić.

Adresy : IP stacjonarki : 192.168.0.156. router : 192.168.0.1, a laptop, uwaga, uwaga 10.0.1.156 - próbowałem to wyplenić i nadać z puli routera ale jakoś to dziadostwo
się trzyma rękami i nogami, pewnie ojciec mieszał coś i wpisał ręcznie, niemniej jednak gdy nie było tego IP, to laptop miał w ogóle problem z pobraniem IP automatycznym przez DHCP.
Ostatnio zmieniony 2008-07-22, 23:47 przez Hans, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Nie wiem ile to ma zwiazku ze sprawą, ale ostatnio stawialem viste i wszstko wariowalo karta ethernet mimo braku podłączonego kabelka wykazywala połącznie 10mb/s i chciala pobrac adres sieciowy, blokowala przy tym ustawienie wlanu na sztywno;/ efekt identyczny ograniczona łącznosc. Po dwo dniach wyłączylem sieciowke i internet zaczął dzialac.
Podpinam sie do tematu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jeśli faktycznie się nie da zmienić tego adresu to najpewniej tu leży problem. Vista tak mniej więcej reaguje (czyli te ograniczone połączenia) jak medium (kabel, radio) są w stanie się połączyć, natomiast protokoły nie są w stanie nic przesłać.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Hans, To tutaj cos juz dzis czytalem ze moze pomoc odintalowanie karty widi i restart, protokoly zaintalują sie jeszcze raz i moze pojdzie. Winą problemow moze byc uruchomiony kreator konf sieci;/
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Hans pisze: cholery
cholerstwo
Kolego jeszcze raz zobaczę takie wyrażenia i dostajesz punkcik za używanie słów niecenzuralnych. Popraw się :nienie:

Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 09:50 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Spróbuj funkcji przywracanie systemu. Przywróć do stanu przed tym zdarzeniem.
Deformują nas formuły.
Hans

Odinstalowanie karty i instalka nic nie dała. Ale widać ewidentnie, że łączność laptop-router jest, ale nie ma kontaktu z netem. Nawet w centrum połączeń jest to tak pokazane, ten globusik jest odcięty. No nie wiem co robić.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Podłącz wszystko tak jak powinno być (czyli lapka z routerem na tyle ile się da) i wrzuć rezultat polecenia ipconfig /all
Hans

Jo_gurt pisze:Podłącz wszystko tak jak powinno być (czyli lapka z routerem na tyle ile się da) i wrzuć rezultat polecenia ipconfig /all
Zwyczajną sieć zarzucić, pecet - router - laptop ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tak, tak jak ma to być docelowo, w sytuacji w której
Hans pisze:łączność laptop-router jest, ale nie ma kontaktu z netem
Hans

Ein moment, już robie.

[ Dodano: 2008-07-23, 09:39 ]
Przepisuje ręcznie bo nie mialem mozliwosci zrzutu oryginału

DHCP włączone : nie (martwi mnie to)
Adres Ipv4 : 192.168.0.2 (preferowane)
maska podsieci : 255.255.255.0
Adres Ipv4 : 192.168.160 (preferowane)
maska : 255.255.255.0
brama : 192.168.01
DNS : 192.168.0.1 (dns od ISP nie łaska spingować na laptopie)
Netbios : jest
Ipv6 : jakiś dziwny ciąg liter, dwukropków i cyfer, ale i tak chyba stawia się na Ipv4

Warto dodać że Adres Ipv4 : 192.168.160 (preferowane) jest adresem nadanym przeze mnie ręcznie w ustawieniach połączeń, i w ipconfig jak widać dublują się dane dot IP i maski, dziwna sprawa też.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Fajniej by było jakbyś jednak skopiował.
Klikasz prawym, klikasz "Zaznacz", okienkiem zaznaczasz co chcesz skopiować i dajesz [enter].
Hans

ja to z pceta pisze wszystko, laptop jest odcięty od sieci kompletnie. Moment

[ Dodano: 2008-07-23, 10:53 ]
Hmm, zrobie inaczej. Postawie na nowo system na laptopie i zrobię od zera sieć. Może pomoże. Zanim problem się pojawił komputer strasznie się krzaczył i mulił, wyskakiwały jakieś dziwne błędy więc możliwe że reinstalka okien będzie słusznym krokiem.

Zanim jednak reinstall (i tak wątpie ze coś da) to podejrzałem w centrum połaczeń ciekawą rzecz. Karta w laptopie odbiera ładnie pakiety tylko nie wysyła ich w ogóle. Może to jest znacznym elementem problemu ?

[ Dodano: 2008-07-23, 12:17 ]
Mam screena z ipconfig

Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Przy takim ustawieniu ping na 192.168.0.1 nie idzie?
Hans

Była próba, nie poszedł. Heh. Nie wiem co robić - kłaść Windowsa na nowo czy jeszcze próbować...No ale co, reinstalka karty była, w opcjach kombinowałem na różne sposoby i dalej jestem w punkcie gdzie komunikacja router - laptop jest, zaś laptop - net nie.

[ Dodano: 2008-07-23, 15:34 ]
Połączenie na laptopie jak sprawdzałem w statystykach nie wysłało ani 1 pakietu. Odbiera bez zarzutu.

[ Dodano: 2008-07-23, 15:36 ]
Zaktualizowałem też sterowniki do karty - niejaki Intel 3945. Też nic. W kropce jestem. Najciekawsze jest to, że się popsuło bez wyraźnego powodu. Ot kaprys...

[ Dodano: 2008-07-23, 18:51 ]
Panowie, poszło gładko po formacie. Zero problemów, wszystko działa. Kolejny argument na rzecz teorii mówiącej, że im Windows nowszy, tym łatwiej się wykrzacza....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Heh, nieznane są czasem meandry okienne ;) Cóż, Bill jeden wie co się zepsuło, ważne, że działa :)
ODPOWIEDZ