Bardzo dziwne problemy z AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wiggly
Początkujący użytkownik forum

Bardzo dziwne problemy z AP

Post autor: Wiggly »

Witam

zajmuje się niewielką siecią w skład w której wchodzi 2 użytkowników Wifi. Kilka miesięcy temu pojawił się następujący problem, mianowicie w odstępach 1 msc (około), połączenie radiowe przestaje działać całkowicie lub działa z duuużymi przerwami przez kilka dni, niezależnie od pogody. Czasami pomaga reset sprzętu do ustawień fabrycznych + wgranie firmware-u (ciągle tego samego, gdyż nowszego nie ma) i ustawienie wszystkiego od nowa, czasami nic nie pomaga i trzeba po prostu czekać. Czasem (ale na krótko) pomaga wyciągnięcie i ponowne podłączenie kabla zasilającego. Jeszcze jedna rzecz to taka, że siła sygnału u klientów spadła z 4-5 kresek do 2. W tym momencie zmierzam w kierunku problemów z napięciem, dlatego zamierzam kupić zasilacz stabilizowany impulsowy 5V, 3A, 15W ... do tej pory używałem tego który był w zestawie o parametrach 5V, 1,2A, 6W (też impulsowy).
Mój AP to repotec rp wa 2003, anteny to dookólna u mnie i kierunkowe yagi u klientów. Odległość ode mnie do jednego klienta to ok 200 m, do drugiego ok 50 m. Z góry dzięki za sugestie i opinie czy zmierzam w dobrym kierunku z tym zasilaczem czy nie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Bardzo dziwne problemy z AP

Post autor: Jo_gurt »

Po pierwsze yagi to pomyłka na takie odległości. Lepszy już jak najsłabszy panel. Ten oddalony o 50m nie łapie na zwykłej antenie dookólnej?
Po drugie - jak wygląda sprawa zatłoczenia eteru?
Wiggly

przeważnie łapie, jak pisałem to problem pojawiający się cyklicznie w odstępach około jednego miesiąca. Co do zatłoczenia eteru to kombinowałem z wieloma kanałami, obecnie korzystam z kanału 1, na którym widze AP znajomego, ale on używa WIFI tylko do rozprowadzania sygnału w domu, nie ma żadnych anten zewnętrznych. Na pozostałych kanałach jest już znacznie więcej widocznych AP. W pobliżu nie ma nadajnika GSM, ani CB.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Wiggly pisze:Na pozostałych kanałach jest już znacznie więcej widocznych AP.
Znacznie więcej czyli ile? I na jakich kanałach? Bo twój (1) zachodzi jeszcze na kanały 2 i 3.
I spróbuj ze słabszymi antenami, yagi się używa powyżej 800m co najmniej.
Wiggly

może przesadziłem pisząc "znacznie", na k.2 i 3 dochodzą jeszcze 2 (czyli w sumie 3)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

A moze jest gdzies problem na złączu antenowym (korozja zrobila swoje) i jak sie sprzet poruszy to sie styk poprawia? Z tego moglo by wynikac osłabianie sygnalu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

krystianb dobrze mówi, warto sprawdzić.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Wiggly,
Ja bym zgłosił to na forum ufologicznym, przynajmniej byłby ubaw. Przyjrzyj się uważnie swoim sąsiadom. To jest wojna! :hyhy:
Albo to jakiś zorganizowany psychopata, który bawi się w wifi jamming gdy kończy mu się miesięczny limit danych.
Albo...

Sprawdź u swoich klientów czy tak naprawdę wzrasta u nich moc szumu czy spada moc sygnału AP.
Używasz w AP kanału 1 więc w sytuacji krytycznej zmień kanał co najmniej na 5.
Wiggly

co do korozji na stykach to już patrzyłem, u mnie nie ma, u klientów też (tuby jednak na coś sie przydają)

co do UFO ... to być może maczało w tym swoje zielone paluchy :P

a tak na poważnie, jak sprawdzić poziom szumów?

u siebie na "apeku" zwracam uwagę na parametry "RSSI" i "Age". RSSI wacha się od ok -60dB do ok -85dB.

Co do "Age" to tak naprawdę nie wiem co on pokazuje wiem tylko, że jego wzrost oznacza problemy bo przy pewnej wartości ap zrywa połączenie.

zastanawiałem się jeszcze nad zmianą AP na Ovislinka 5460, spodobał mi się (szczególnie mocny nadajnik i dosć częste aktualizacje firmware), no i Wy go też polecacie, więc pewnie zły nie jest :)

edit: a czy jest jakaś możliwość aby stwierdzić kto i czy w ogóle zagłusza tą moją sieć?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Wiggly napisał:
a tak na poważnie, jak sprawdzić poziom szumów?
Na kompie klienta, menadżer połączeń wi-fi powinien wyświetlać parametry aktualnego połączenia:
"Signal Strength" i "Noise Level" [dBm].

(Dodano 2008-07-26 12:41)
W Windows XP można użyć programu NetStumbler.
Pokazuje on parametry znalezionych sieci wi-fi według różnych filtrów.
Można w nim oglądać wykres mocy sygnału i szumu wybranego AP w funkcji czasu a jeśli podłączysz
antenę kierunkową do karty to można ustalić z którego kierunku pochodzi najwięcej szumu w tym kanale.
Wiggly

okazało się, że i tak musiałem kupić access pointa bo stary sie zjarał. Kupiłem 5460v2 i mam pytanko jak go skonfigurować w trybie AP?

AP łączy sie kablem z routerem, sieć mam 192.168.1.x/24, żeby dopuścić urządzenie do sieci musze na routerze wklepać mac adres danego urządzenia + ustalić dla niego ip. Wpisałem na router mac adres interfejsu LAN i nadałem mu adres 192.168.1.7/24, ale zauważyłem, że AP ma jeszcze interfejsy wirelles i WAN, co do WAN to wiem, że nie muszę jego maca dodawać w routerze, ale czy muszę do routera dodawać interfejs wirelles i nadawać mu ip?

[ Dodano: 2008-08-20, 00:24 ]
Wiggly pisze:okazało się, że i tak musiałem kupić access pointa bo stary sie zjarał. Kupiłem 5460v2 i mam pytanko jak go skonfigurować w trybie AP?

AP łączy sie kablem z routerem, sieć mam 192.168.1.x/24, żeby dopuścić urządzenie do sieci musze na routerze wklepać mac adres danego urządzenia + ustalić dla niego ip. Wpisałem na router mac adres interfejsu LAN i nadałem mu adres 192.168.1.7/24, ale zauważyłem, że AP ma jeszcze interfejsy wireless i WAN, co do WAN to wiem, że nie muszę jego maca dodawać w routerze, ale czy muszę do routera dodawać interfejs wireless i nadawać mu ip?
ok, jednak nie trzeba dodawać interfejsu wireless :)

teraz wszystko działa jak należy, siła sygnału znakomita (na poprzednim sprzęcie 2 kreski max), data rate 54Mbps (poprzednio 24, sporadycznie i na bardzo krótko 48).
ODPOWIEDZ