W czym może być problem ?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kuber
Początkujący użytkownik forum

W czym może być problem ?

Post autor: Kuber »

Witam!
Przejdę odrazu do sedna problemu ;) Mam założonego neta 1 Mb/s, router poprzez WiFi rozsyła sygnał do 2 laptopów w domu, żeby z każdego miejsca w domu można było korzystać z internetu. I w czym jest problem, jeśli laptop mojego brata tylko chodzi i jemu pieknie chodzi 1mb/s , nawet wychodzi tak w speed teście. Natomiast jeśli tylko mój laptop chodzi a brata jest wyłączony to na speed tescie wychodzi mi tylko 300 kb/s, a powienien byc pelna szybkosc internetu 1 mb/s tak jak ma mój brat. W czym tkwi problem?? Co może tak zamulać? Odinstalowałem firewalla, avasta oraz wyłączyłem zaporę systemu, ale to niewiele pomogło. Za bardzo się na tym nie znam, więc bardzo bym prosił o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: W czym może być problem ?

Post autor: ja.michal »

Kuber pisze:Odinstalowałem firewalla, avasta oraz wyłączyłem zaporę systemu, ale to niewiele pomogło.
To pierwsze przychodziło do głowy.
A pliki po sieci jak chodzą?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jakie odległości laptopów od routera?
Zrób test w tym samym pokoju co stoi router bo może masz mniejszą prędkość połączenia WiFi. Jakie karty WiFi są w laptopach?
Nie pomagam na PW!
Kuber

testowe sciaganie plikow ze strony noc.gts.pl duzo lepiej wypadlo u brata okolo 120-128kb/s , u mnie 30 kb/s .

Odleglosc mojego laptopa to jakies 4 metry, ale siła sygnału jest "Bardzo dobra". laptop brata stoi zaraz kolo routera.
Moja karta sieciowa WiFi to Broadcom 802.11g
Mojego brata Intel PRO/Wireless 3945ABG

Pozdrawiam

PS. Może dodam, że na moim laptopie mam wgrane oprogramowanie netii, bo w pracy mam netię a w domu korzystam ze swojego. Wydaje mi się jednak, że to nie powinno jakoś kolidować.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kuber, a próbowałeś zwiększyć moc i wyłączyć oszczędność energii w ustawieniach karty sieciowej? Ja też mam broadcoma i tak zrobiłem i max łącza leci.
Kuber

Zrobiłem jak poradziłeś, prędkość wzrosła do około 390 kb/s w speed teście, więc ciutke lepiej, ale chyba jeszcze nie w tym tkwił problemos =/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A próbowałeś zmienić kanał na wyższy?
Kuber

Ehh kurcze niestety jestem słaby odnosnie tematu WiFi etc. =/ Mógłbyś kolego przybliżyć mi bardziej o co chodzi ? Bedę Ci niezmiernie wdzięczny
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W routerze linksysa tutaj masz kanały do wyboru.
ODPOWIEDZ