Otóż mam problem. Ostatnio stwierdziłem, że mam dość kabli, więc czas postawić sobie wifi. Kupiłem Linksys'a WRT54GC. Konfiguracji usiłowałem dokonać przez wizarda dostarczonego przez producenta na płycie. Wszystko zrobiłem tak jak trzeba. Instalator przekonfigurował mi sieciówkę na DHCP. Na 6-tym kroku wizard po "Checking Router" i "Checking Internet Connection" staje i wywala błąd "Unable to detect the Internet connection. Please check your cable connections."
Wszystko jest dobrze podłączone.
Naturalnie dalsza konfiguracja jest niemożliwa.
Schemat mojej sieci wygląda następująco:
Antena na dachu podłączona pod AP Edimax'a EW-7206APg. Od niego kabel LAN, który podłączam do Linksys'a, którego z kolei podłączam pod komputer.
Dane, które dostałem od "kochanego" operatora to:
IP: 192.168.52.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.52.1
DNS:
194.204.152.34
194.204.159.1
Sieciówka na tych ustawieniach chodzi jak złoto. W każdym razie marzy mi się połączenie przez wifi, ale to kwestia dalszych ustawień, prawda?
Dodam, że na AP'ka się nie mam jak wbić, gdyż standardowe 192.168.2.1 nie działa. Wygląda na to ze provider coś przy nim grzebał.
Na router przez 192.168.1.1 (admin/admin) wchodzę bez problemu, ale wolę nic na własną rękę nie grzebać, gdyż niestety jestem laikiem. Przy ostatniej próbie wyłączyłem mu tak dla sprawdzenia DHCP po czym już nie mogłem na niego wejść. Zrobiłem więc twardy reset i wrócił do ustawień domyślnych.
To chyba tyle.
Dzięki za ewentualną odpowiedź