Więc tak jak obiecałem, że gdy będę w Nysie podam wynik działania HSDPA/UMTS w tym mieście. Dzisiaj zakupiłem starter blueconnect i z APN erainternet uzyskałem poniższe wyniki.
Czy HSUPA działa tego nie wiem bo używam N95 jako modem do laptopa. Chciałbym zaznaczyć, że Era to pierwsza sieć komórkowa w Polsce, która wprowadziła w Nysie i Głuchołazach UMTS/HSDPA. Wydaje mi się, że NodeB w Nysie mają max 1.8 Mb/s bo N95 obsługuję do 3.6 Mb/s, ale więcej niż 1.9~2 Mb/s nie udało mi się osiągnąć. Ale właściwie to trudno to określić
Hmm dziwnie jest to, że w ogóle z APN: erainternettt nie mogę się połączyć, albo jak już łączy nic nie działa, tzn żadna strona się nie otwiera itp... Dziwne to wszystko.
Również czasami mam problemy aby się połączyć, Era powinna bardziej dopracować ten Blueconnect starter. Tyle złego się słyszy na temat Era, a HSDPA chodzi w Nysie i Głuchołazach jak złoto, co zresztą widać powyżej na wynikach ze speed testu. Nigdy bym nie pomyślał, że Era pierwsza tutaj z UMTS będzie. Dzisiaj zaglądnąłem jeszcze ten spis UKE czy jak to tam się nazywa i zobaczyłem, że każda Polska sieć dostała tutaj zgodę na UMTS nawet Play, tylko Era pierwsza uruchomiła tutaj UMTS i na dodatek postawiła przy wjeździe do Nysy całkiem nowy BTS i ma teraz na każdym BTS w mieście HSDPA. Zasięg jest całkiem dobry kończy się dopiero jakieś 5 km za Nysą.