Merlin XU870 i zewnętrzna antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tissaya
Początkujący użytkownik forum

Merlin XU870 i zewnętrzna antena

Post autor: tissaya »

Witam

Używam modemu XU870 i czasem korzystam z niego w miejsu, gdzie MobiLink pokazuje jedną kreskę, a jakość połączenia pozostawia wiele do życzenia. Zdecydowałem się na zakup anteny zewnętrznej (link), ale niestety po podłączeniu jej do modemu nie zaobserwowałem żadnej poprawy.

Testowałem w dwóch miejscach: w jednym, tak jak napisałem wyżej, standardowo miałem jedną kreskę, a w drugim trzy kreski. Ani w jednym, ani w drugim przypadku liczba kresek nie uległa zmianie. Napisałem maila do sprzedawcy, pytając czy jest możliwe że antena jest uszkodzona. Dostałem odpowiedź, że "musi mi nie rozłączać antenki wewnętrznej i powinienem to zrobić z poziomu oprogramowania". Czy możliwe jest coś takiego, że po podłączeniu anteny zewnętrznej do tego modemu nie jest ona standardowo wykorzystywana? Wydaje mi się to nieco dziwne, ale jeżeli tak może być, to jak zmusić modem do współpracy z nią?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lpala106
Użytkownik forum

Re: Merlin XU870 i zewnętrzna antena

Post autor: lpala106 »

tissaya pisze:Dostałem odpowiedź, że "musi mi nie rozłączać antenki wewnętrznej i powinienem to zrobić z poziomu oprogramowania"
to swiadczy o poziomie sprzedawcy - a tak na marginesie ta antenka to szajs jakich mało <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> znacząco asięgu nie poprawi i transferów oddaj ją jak mozesz i wykonaj sobie sam: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9874
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2008-01-23, 22:33 przez lpala106, łącznie zmieniany 1 raz.
Dell Inspiron 6400 / MSI Wind U100 / Option Globesurfer II 7,2 / Nokia E51
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

tissaya pisze:korzystam z niego w miejsu, gdzie MobiLink pokazuje jedną kreskę
Używam takiego modemu bardzo długo, w różnych miejscach, w życiu tak słabo nie miałem. Używasz tego pod ziemią czy jak?
tissaya pisze:powinienem to zrobić z poziomu oprogramowania
Jak przedmówca :rotfl:
tissaya

Post autor: tissaya »

Wydaje mi się że jedna kreska wynika z tego, że używałem tego w pokoju w południowej części bloku (2 piętro), a bts jest ok. 2km na północ, czyli sygnał przez wszystkie ściany bloku musi się przedostać. A pomiędzy tym blokiem a bts-em jest jeszcze kilka innych bloków... Bts od strony południowej jest oddalony o ok. 5-6km i oczywiście pomiędzy nim a mną też jest blok.

Co do tego wyłączenia z poziomu softu, to rzeczywiście coś mi nie pasowało, bo nigdzie na googlach ani na stronach Novatel-a nie byłem w stanie znaleźć takich informacji. Ale cóż - w kwestii modemów/GSM-u i innych powiązanych rzeczy jestem totalnym lamerem i warto było zapytać ;)

No nic - trzeba będzie chyba rzeczywiście antenę oddać i kupić coś innego, lub rzeczywiście spróbować swoich sił przy zrobieniu czegoś samemu :)

Dzięki bardzo za informacje!
walther99
Użytkownik forum

Post autor: walther99 »

lpala106 pisze:
tissaya pisze:Dostałem odpowiedź, że "musi mi nie rozłączać antenki wewnętrznej i powinienem to zrobić z poziomu oprogramowania"
to swiadczy o poziomie sprzedawcy - a tak na marginesie ta antenka to szajs jakich mało »»na pewno«« znacząco asięgu nie poprawi i transferów oddaj ją jak mozesz i wykonaj sobie sam: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9874
pozdrawiam!
Pozwole sobie nie zgodzic sie z kolega,co do oceny tej anteny.Mam taka i uzywam ja jakies 4miesiace,jestem z niej zadowolony.Jesli przeczytasz dokladnie opis sprzedawcy(umiejscowiona w odpowiednim miejscu) to bedziesz wiedzial o co chodzi.Nawet "super"antena w srodku mieszkania (sciany,bloki po drodze)na tym pasmie! nie bedzie Ci dobrze chodzila.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Czasami używam identycznej do AirCard'a. Bardziej chyba sprawdza się jako "drut" niż antena... W czasie wolnym wyjeżdżam na wieś gdzie mam czasami słaby sygnał EDGE. Po dołączeniu anteny sygnał jest jednak bardziej stabilny tak że mogę spokojnie surfować w necie. Wszystko zależy jednak od docierającego sygnału. Jeżeli jest naprawdę słaby trzeba niestety kupić porządną antenę...
pavka

re: problem z merlinem

Post autor: pavka »

a ja zakupilem taki zestaw:

http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=268 ... 0&rg=0&sg=

Mam w domu 3-4 kreski edge-a i po podlaczeniu kontekora /z antena lub bez/ zaraz zapala sie ciaglym swiatlem czerwona dioda /oznacza wg instrukcji no signal/ i echo :) czy zaloze antene czy nie to dziala dokladnie jak tlumik sygnalu .... co sadzicie modem czy antena do bani?

Kieruje antene w roznych kierunkach i wszedzie no signal... a mieszkam w Komorowie pod Warszawa

pozdrawiam,
P,

p.s. za brak PL liter przepraszam.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

pavka pisze:czy zaloze antene czy nie to dziala dokladnie jak tlumik sygnalu .... co sadzicie modem czy antena do bani?
Coś musi nie łączyć. Niemożliwe, żeby nic nie łapała..

PS.Ogólnie od dawna mówiliśmy, żeby nie brać takich anten. Nie wiem dlaczego ją kupiłeś?
pavka

re:

zobacz na moj profil....
data rejestracji : dzisiaj... i tak, zaluje :)

a sprawa wyglada tak, ze jest zupelnie w moment na samym konektorze czy z antena od razu po momencie no signal a po wyciagnieciu od po kilku/-nastu sekundach zaraz wraca sygnal edge

edited:

p.s. czemu nie brac tych anten? wstepnie po przeczytaniu faq rozumiem, ze jej zakres jest "za szeroki" ale mimo to w temacie

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736

jest link do tej strony sklepu gdzie praktycznie do merlina w zakladce sa tylko takie co wybralem....
"Anteny do Telefonii komórkowej, producenci:
Polska
Bestpartner Tylko panelowe anteny na częstotliwość UMTS/HSDPA
Dipol
TELKOB Anteny i konektory. "
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja bym tej anteny za sam wygląd nie wziął. :]
Zajrzyj do bestraprtner. bob używa panelu 15dBi i to jest antena. :)
Ja kupiłem wielozakresową dookólną i w tym samym dniu poszła do sprzedawcy. :]
pavka

re:

ale sugerujecie, ze to nie jest wadliwy sprzet tylko taka jakosc anteny? no jak wkladam sam konektor czy konektor z antena to od razu no signal? :P
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

pavka pisze:no jak wkladam sam konektor czy konektor z antena to od razu no signal?
Dlatego napisałem, że może coś nie łączyć, czyli wada anteny lub konektora. Zwróć ten zestaw w ramach reklamacji i po problemie.
pavka pisze:p.s. czemu nie brac tych anten? wstepnie po przeczytaniu faq rozumiem, ze jej zakres jest "za szeroki"
Dokładnie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pavka pisze:ale sugerujecie, ze to nie jest wadliwy sprzet tylko taka jakosc anteny?
Tak.
pavka pisze:jak wkladam sam konektor czy konektor z antena to od razu no signal
Sam konektor to normalne do tego można (jak się ma pecha) uwalić końcówkę mocy i modem do serwisu jak nie do śmietnika.
A antena to albo jej nie możesz trafić jak trzeba na BTS albo jest kijowa tak jak ta co ja miałem.
Taki sam objaw był. Bez anteny 2 kreski 3G z anteną cisza w eterze, nic nie łączy. Na EDGE podobnie z tym, że zasięg był ale o ponad połowę słabszy.
pavka

re

da sie w jakis sposob sprawdzic ta koncowke? ew konektor? bo to tak wlasnie jakby jakies zwarcie bylo czy cos... w ogole nie ma roznicy czy z antena czy bez tak samo 'tlumi' skutecznie sygnal... a po wyjeciu normalnie wraca do normy
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pavka, a do czego chcesz właściwie tą antenę do GSM czy 3G?
pavka

re:

Nie wiem :/

Kompletowalem zestaw bratu, ktory jest noga w ogole w komputerach i z tego co wyszukalem po mapkach to powinno chodzic 3g a podobno na zewnatrz nie ma nawet sladu po 3g a w domu edge na 3-4 kreski
Ja mieszkam 600 km od niego i wszystko mu skompletowalem "zdalnie"

A lokalizacje jego to mniej wiecej ulica 'główna' tutaj (na prawym obrzezu kwadratu zaznaczenia)

http://mapa.targeo.pl/Komor%C3%B3w,G%C5%82%C3%B3wna

dzieki za pomoc
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pavka, jaka sieć?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

A co to za sieć?

PS. Jeśli macie tam telefon tej samej sieci obsługujący 3G to można to łatwo sprawdzić, czy jest zasięg w okolicy.
pavka

ops

ops gapa ze mnie

orange

p.s. telefon brat ma ale stara nokie bez obslugi 3g:( i zasieg ma na zewnatrz ok ale w domu juz ma 2-3 kreski tylko...

na mapkach zasiegu orange zdaje sie na zasieg.orange.pl i na biurze obslugi klienta wszyscy zapewniaja, ze jasne nie ma problemu zasieg 100% bedzie.... a tu za przeproszeniem du...

wczesniej na modemie zte300 ledwo edge lapal teraz na merlinie xu870 3-4 edge i to w domu przerywa co chwile... a z antena tragedia:)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Wszędzie masz tam zasięg UMTS/HSDPA- tyle, że pewnie na zewnątrz.
pavka

re

Wlasnie brat chodzil z laptopem i merlinem xu870 i nie ma szans zlapac i utrzymac na dworze nic poza edge a w domu ledwo ledwo edge dlatego zamowilem mu ten komplet konektor i antene ale tu niespodzianka bo czerwona lampka nawet jak podlaczy antene z konektorem na zewnatrz budynku :) jak wyciagnie to od razu wraca zasieg edge
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Właśnie szukam tych stacji Orange w tamtym terenie i nie bardzo mogę znaleźć.. :dobani: Wygląda na to, że ten ich zasięg trochę jest naciągany, bo stacje UMTS są dopiero w Pruszkowie..
pavka

re:

Czyli co w tej sytuacji radzicie :)

moze byc edge ale zeby byl stabilny i nie zrywal co sciagniete 1-2 mega :)

oczywiscie jesli jest szansa na szybszy to tez chetnie wyslucham cennych wskazowek.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Chociaż odległości i tak niewielkie 2-3km..

[ Dodano: 2008-07-29, 01:01 ]
Ja bym mimo wszystko próbował z tym Hsdpa. Niech brat weżmie tego laptopa wejdzie na dach domu i wymusi w opcjach modemu tryb 3G. Powinien coś złapać.

[ Dodano: 2008-07-29, 01:03 ]
pavka pisze:Czyli co w tej sytuacji radzicie :)
Zmienić operatora :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tym 3G to nie wiem czy się uda. Dużo zabudowań strasznie.
Chyba lepiej jednak stabilny EDGE. Ja bym strzelał w ten BTS.
pavka

re:

z dachem odpada, czy ten merlin kupiony w orange ma simlocka? i jaki operator bedzie chodzil tam dobrze? Do plusa czy ery nie dzwonie bo juz sie wyglupilem, ze posluchalem babki z orange... takze moze Wy teraz moze cos doradzicie...

A jest opcja, zeby zrobic tam dobry edge? bo to w sumie do poczty czy stron to bratu starczy takie stabline 20-30kb/s a to chyba edge obsluzy?

p.s. moge prosic legende do dymkow na mapce?

p.s. 2 strzelanie to trzeba wymienic antene prawda? ta na reklamacje i druga taka sama czy jakas mi polecicie kierunkowa do strzelania sprawdzona?

p.s.3 a jak ta koncowka mocy w modemie padla? nie da sie sprawdzic?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pavka pisze:p.s. moge prosic legende do dymkow na mapce?
Kolory to operatorzy. U to UMTS, G to GSM. Może być tak, że maszt ma i GSM i 3G.
pavka pisze:strzelanie to trzeba wymienic antene prawda? ta na reklamacje i druga taka sama czy jakas mi polecicie kierunkowa do strzelania sprawdzona?
Można tą spróbować ustawić bo prawdopodobnie znika zasięg przez to, że antena jest niewycelowana. Ale jak na nią patrzę to wątpię, że ona coś da. :]
pavka pisze:a jak ta koncowka mocy w modemie padla? nie da sie sprawdzic?
Skoro modem działa bez anteny to nie padło nic. ;)
pavka

re

ok na dzisiaj starczy kazdemu z Was duze piwo sie nalezy :)

bardzo duzo rzeczy wyjasnilem sobie i bede mogl jakos to teraz rozwiazac... poczytam jeszcze poszukam rano zadzwonie do brata i dam znac do czego doszedlem.

Jeszcze raz dzieki wszystkim i do jutra:)

co do kolorow

to niebieski to era zielony plus fioletowy play i pomaranczowy to orange?

Czyli mozna sie zasugerowac z tej mapki, ze iPlus by chodzil bez anteny idealnie? No i teraz najwazniejsze - orange te merliny sprzedaje z blokada? :)

Dobranoc, do jutra:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pavka pisze:o niebieski to era zielony plus fioletowy play i pomaranczowy to orange?
Yes.
pavka pisze:Czyli mozna sie zasugerowac z tej mapki, ze iPlus by chodzil bez anteny idealnie?
Nie. Zawsze mogą być BTS obciążone. Najlepiej kupić karty Plus i Ery (Simdate i Blueconnect starter) i sprawdzić który najlepiej by chodził.
pavka pisze:orange te merliny sprzedaje z blokada?
Nie wiem. Trzeba sprawdzić. Niekiedy modemy mają blokadę niekiedy nie. :)
pavka

re

witam dzien dobry wszystkim :)

sprawa wyglada tak:

- po wlozeniu karty play-a pojawia sie czerwona dioda sim error /wnioskuje, ze to simlock/

- prawie na dachu po wlozeniu konektora i anteny i wycelowaniu w ten przekaznik po czerwonej kresce jest migajace zielone swiatelko czyli jakby lapal gprs ale 15 minut tak miga miga i nic sie nie pojawia w polaczeniach.... podczas gdy po wyjeciu 1-2 minuty i jest zaraz edge praktycznie na maxa i dziala wtedy ok ale to "prawie na dachu"

- po wycelowaniu w umts nie lapie w ogole swiatelka na merlinie od umts.

podsumowujac nie jest za ciekawie:)

p.s. jest jakas antena dobra do orange na ta okolice? moim zdaniem jednak moge sie mylic najlepsza by byla dookolna na edge? jesli tak poprosze o linka, zebym znowu nie kupil babola...
znalazlem w sumie tylko to:

http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=274 ... 0&rg=0&sg=

ale to znowu uniwersalne :(

p.s.2 najlepiej jakis sklep w warszawie gdzie mozna wziac antene i ew oddac gdyby nie dzialala
ODPOWIEDZ