znowu to samo, konfiuracja Linksys wRT54G i WRT54GC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
b1rdcs
Początkujący użytkownik forum

znowu to samo, konfiuracja Linksys wRT54G i WRT54GC

Post autor: b1rdcs »

WItam,

Napisze na początku o co mi chodzi , co potrzebuje zrobić z radiowką,

posiadam internet radiowy, na dachu mam anten, i kabelek leci do sieciówki w komputerze i internet śmiga,

Plan jest taki, ze :
laptopa potrzebuje podłaczyc przez wifi od routera, a stacjonarny kabelkiem

sprzęt który mam to ,

Linksys WRT54G ver 7 -> bez tomato
linksys WRT54GC

Na początku spisałem dane, jakie dostanełem od gościa od netu, wpisalem w start ->uruchom-> cmd i pozniej ipconfig/all, wyświetliło mi się ladnie wszystko ip DNs Mac karty itp wszystko spisalem, dowiedziałem się też ze sieć jest zabezpieczona tylko MAC'iem sieciówki,

Ogolna konfiguracja miala wyglądać tak, ze WRT54G odkrecam antene podłaczam antene do neigo z dachu a nastepnie od niego podlaczam kabelkiem wrt54GC i od niego lacze sie do stacjonarnego przez kabel i laptopa przez wifi,

I w Ten sposob zaczelem zabawe, podłaczyłem Kabelkiem WRT54g Do kompa i w zakladce
Basic Setup zaznaczyłem Static iP i powpisywałem wcześniej spisane dane.zmieniłem tez localny adres ze standardowego na 10.10.10.10, zeby nic sie pozniej nie gryzło, zklonowałem takze adress MAc z komputera,
Obrazek

Następna zakłatka to Wireless
Trzeba ustawić jako Client , tylko tam nie ma opcji takiej i czy to poprostu musze ustawic Wireless Network Mode na B-only ? tak jak to widnieje na nizej ?
Obrazek

Tutaj kolejne screeny z zaklatki Status,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozniej odkręciłem antene od WRT54G przykręciłem antene z dachu , i bezpośrednio od WRT54 G podłaczyłem kabelkiem do kompa i neta nie bylo,

Teraz co moze byc nie tak gdzies co jest nie tak,

jeszcze pare pytań

Czy jesli juz puszczam kabelkiem od WRT54 G do kompa musze na kompie wpisywac Ip takie jak w routerze ?

i jeszcze taka jedna rzecz, po takim skonfiogurowaniu jak wyzej opisałem i po podłaczeniu lezal obok laptop i normalnie znajduje wifi od Linksysa 54G, a chyba nie powinien ?

Gdyz tylko WRT54G odbiera , a wifi powinno rozsyłać jak byn podłączył WRT5GC .

Pomożcie gdzie jest bład co zle zrobilem ;]. czytałem forum top i nie tylko i nie moge dojsc co jest nei tak :zawstydzony:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: znowu to samo, konfiuracja Linksys wRT54G i WRT54GC

Post autor: Jo_gurt »

Żaden z w/w routerów nie oferuje trybu Client, więc podłączanie do nich anten klienckich jest bezcelowe. Musiałbyś albo zmienić soft na WRT54G (może jakieś DD-WRT Micro? ale nie jestem pewny czy z v7 działa) lub dokupić AP z trybem Client (i bez routera, żeby sobie nie komplikować sprawy).
b1rdcs
Początkujący użytkownik forum

Re: znowu to samo, konfiuracja Linksys wRT54G i WRT54GC

Post autor: b1rdcs »

rozumiem ;/ , dzieki sprawdze jeszcze te dd-wrt micro
ODPOWIEDZ