Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach. Reklama:Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.
Witam, chce OvisLink-iem WL-5470AP odebrać internet i puścić go z portu LAN na komputer i WRT54GL.
Z tym że ping dochodzi tylko do głównego routera sieci(RS-2000) i www nie działa
Nie jest to na pewno przyczyna złego przypisania danych komputera do RS-2000 bo mi nie działało jak i kumplowi(którego chce połączyć), czemu ten sprzęt nie puszcza dalej internetu ??
A usługodawca internetu stosuje jakieś zabezpieczenia?? Ja osobiście posiadam tego Ovis'a i preferuje tryb WISP. W tym trybie włączone jest NAT-owanie wiec jak usługodawca stosuje zabezpieczenia po MAC'u a nawet automatyczny adres IP itp to bez problemu rozdzielisz neta.
Bolo92, napisz coś więcej o ustawieniach. IMO AP-Client będzie lepszym rozwiązaniem w połączeniu z WRT54GL niż WISP. Szczególnie jak na Linksysa wrzucisz Tomato.
Ja mogę zrobić bez żadnego zabezpieczenia, dostęp do głównego routera mam(RS-2000).
Poprostu wpisuje do tablicy ARP typka i ma już internet, usuniesz=nie ma internetu.
Dodałem MAC Ovisa i tego komputera po LANie ale admin mówił, żeby sklonować jakoś tam MACi i wtedy jakby zanatuje ten komputer dalej.
Tylko właśnie mówił to "ciut" szybko i tak niezawiele zrozumiałem.
A ten WISP to AP Client i NAT ?
Dzisiaj po pracy będę czytał co na necie o tym APC i może tryb WISP sprawdze.
Także tam zabezpieczeniami to nie ma problemu bo nie stostujemy żadnych TLL-1, ani filtracji podłączeń do AP, jedynie jeżeli ktoś chce mieć 2+ kompów to robimy np. sewo(nazwisko i imię) i sewo1, sewo2, sewo3-MAC i IP przystawiamy do tych nazw i później LAN Group i dajemy sewo i wrzucamy do tej grupy te nazwy. QOS ustawiamy i później to Outgoing wpisujemy sewo, qos przydzielamy i wyżej regułe dajemy przed AP w sieci i blokowaniem którzy są niewpisani i już jest 100% internet u gościa.
A próbowałeś wpisywać MACa interfejsu WAN routera WRT54GL? Generalnie spróbuj tak, żeby interfejs WLAN Ovisa (podłączonego kablem do WAN Linksysa) miał taki sam MAC jak interfejs WAN WRT54GL.
EEE... łatwe, podłączyłem skrętke,podlączyłem się OVISem do sieci(nadajnik mam na dachu) w AP Client, zmieniłem MAC na moją karte i Ovis miał końcówke IP 83 a ja 80 ale te same MAC i śmiga ping, strony.
Na razie mam żeby sam pobierał MAC jak ktoś jest podłączony pod Ethernet(jeden komp) i ustawiał sobie taki, jak będzie u kumpla sprzęt reszta to zmienie na stałe.