Rozdzielenie kablówki na 2 komputery

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzechu_2
Początkujący użytkownik forum

Rozdzielenie kablówki na 2 komputery

Post autor: grzechu_2 »

Witam!

Mam internet z kablówki VECTRA. Zamierzam rozdzielić sygnał na 2 komputery za pomocą routera Wi Fi. Mój provider nie ma nic przeciwko.

Obrazek

To moje dotychczasowe połączenie. W tworzeniu sieci internetowych jestem nowicjuszem, lecz po przeczytaniu kilku tematów na tym forum (oraz innych stron), chyba zrozumiałem jak to połączenie powinno wyglądać.

Obrazek

Czy aby na pewno powyższa topologia będzie sprawnie funkcjonować?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Rozdzielenie kablówki na 2 komputery

Post autor: Jo_gurt »

grzechu_2 pisze:Czy aby na pewno powyższa topologia będzie sprawnie funkcjonować?
Możliwe, że będzie funkcjonować OK, ale lepszym rozwiązaniem będzie podłączenie wszystkich komputerów do routera - czy to kablem czy to radiowo.
grzechu_2
Początkujący użytkownik forum

Post autor: grzechu_2 »

Jo_gurt pisze: ...podłączenie wszystkich komputerów do routera...
Też taką miałem początkową 'myśl', ale lecę po kosztach ;) Do takiego połączenia musiałbym kupić jeszcze jedną skrętkę lub kartę Wi Fi :P. A koszty (na mój portfel) i tak są nie małe (lecz mam nadzieję, że opłacalne): Linksys WRT54 GL, PENTAGRAM horNET Wi Fi PCI, plus jeszcze jakaś metrowa skrętka 'na zamówienie' z allegro:P

Aha, i jeszcze jedno. Za ok. pół roku planuje zakup N95 (wersji z 8GB pamięci wbudowanej). Czy jest szansa, że telefon będzie łapał sygnał na parterze, jeżeli router będzie na 4 piętrze?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

grzechu_2 pisze:Do takiego połączenia musiałbym kupić jeszcze jedną skrętkę
Nie przesadzajmy, 2m skrętki kosztuje ze 3zł ;)
grzechu_2 pisze:Czy jest szansa, że telefon będzie łapał sygnał na parterze, jeżeli router będzie na 4 piętrze?
Raczej małe.
ODPOWIEDZ