Zacznę od przedstawienia sytuacji:
Mam modem GlobeSurfer iCON Option-u (Era). Mieszkam w małym miasteczku, jeden nadajnik jest w mieście (ok 600m w linii prostej, zabudowa gęsto-średnia) może jednak być on całkiem obciążony ponieważ nie raz idąc przez miasto widzę anteny (chyba UMTS) wycelowane w komin na którym jest nadajnik, drugi natomiast ok 10 km w linii prostej, zabudowa mała, las. Jego atutem jest jednak to że stoi w polu nieopodal małych wsi. Oba nadajniki pracują chyba w paśmie 900 z czego ten w mieście chyba też UMTS (anteny...)
Po rozmowie z konsultantem ery nie dowiedziałem się niczego co mogłoby mi pomóc poza tym że jest mi potrzebna antena. Modem ma zasięg niby max i przepustowość 384kb/s ale jakoś żadna strona nie chce się załadować, programy typu gg jakoś działają, wiec sądzę ze wiele mu nie potrzeba. Obecnie zamiast modemu korzystam z Noki N73 ME (460kb/s, nie ma problemów z zasięgiem) ale nie mogę codzienni przekładać kart sim z modemu do telefonu i na odwrót. Z tego co mi mówił konsultant i na podstawie tego forum w dużej mierze udało mi się wytypować dwie anteny:
Antena 1
Antena 2
Która będzie lepsza w mojej sytuacji?